19 / 04 / 2024

Uludağ'daki otellerin yıkımı için verilen süre doldu

Uludağ'daki otellerin yıkımı için verilen süre doldu

Uludağ Birinci Bölge'deki 13 otelin kaçak alanlarının yıkılması için 30 Kasım'a kadar verilen süre doldu



Uludağ 1. Bölge'de kaçak alanları olduğu için 30 Kasım'a kadar 'kendilerine çekidüzen' verilmesi istenen 13 otelle ilgili Orman Bakanlığı'ndan Bursa Valiliği'ne 'ivedi' olarak, 'Taahhütlerine uymayanın tahsisini iptal edip, tesise de el koyun" yazısı cuma günü gönderildi

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 'gecekonduya' benzeterek bir an önce düzeltilmesi yönünde talimat verdiği Uludağ Birinci Bölge'deki 13 otelin kaçak alanlarının yıkılması için 30 Kasım'a kadar verilen süre doldu. Cuma günü 'ivedi' olarak Bursa Valiliği'ne bir yazı gönderilerek, "Süre uzatım talebi kesinlikle kabul edilmemiştir. Söz konusu otellerden kaçak yapılarını 30 Kasım tarihine kadar yıkmayanların tahsisinin iptali ve ardından tesisin geri aimması yönünde süreç başlatılsın" denildi.

Ancak bu Orman Bakanlığı tarafından valiliğe gönderilen ilk yazı değil. Daha önce gönderilen ve uzun bir süre postada takıldıktan sonra Bakanlık çalışanlarının yoğun takibi sonucunda 15-20 gün önce gönderilen bir yazıda da, benzer sürecin başlatılması  istenmişti. Ancak Bursa Valisi Sahabettin Harput, turizmcilerin mağduriyetini göz önüne alarak Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile görüşerek bu sezon sonuna kadar izin alındığını bildirmişti.

ORTALIK KARIŞACAK

Bunun üzerine bazı tesislerin yıkım çalışmalarından vazgeçerek sezona hazırlandığını dile getiren Güney Marmara Turistik Otelciler ve işletmeciler Birliği (GÜMTOB) Başkanı ve Birliğin Uludağ Sorumlusu Haluk Beceren, "Bakar Valiye söz vermiş, Vali de bize. Bunun üzerine yıkımları  durduranlar oldu. Şimdi bu ikinci ı yazı ne anlama geliyor, onu çözme] zor" diye konuştu.

  Beceren ikinci yazı üzerine valiliğin harekete geçme ihtimalin karşı ise, "O zaman demek ki ortal: yine karışacak. 13 otelin hepsi aynı  durumda değil. Mesela benim 20 metrekarelik bir yerim vardı ben yıktım. Ama yıkıma başlayan bitirmeyen ya da hiç başlamayan d var. Eğer bakanlık süre bitti tahsisler iptal edildi derse o zaman bile bana göre yargı yolu açık olduğu için, mahkeme kararı kesinleşene kadar oteller yerinde duracaktır" dedi.

YAĞMA HASAN'IN BÖREĞİ Mİ?

 Uludağ'daki otelcileri postadan yola çıkan son yazının tedirginliği sararken, Bakanlık'tan bir yetkili, Uludağ'ın bu hale gelmesinde herkesin hatası olduğunu belirterek oldukça sert şu değerlendirmede bulundu:

  "Yapan da, göz yuman da kontrol etmeyen de sorumlu. Bugüne kadar tam 36 tane kaçak tutanağı tutulmuş. Uludağ Yağma Hasan'ın Böreği sanki. Allah'tan korkmak lazım. Her yere bir Mustafa Kemal mi gerek. Girişimcileri tabii ki seviyoruz ama bugüne kadar yapılanların bedeli ödenmeli. Bu ülkeye sahip çıkması gereken kurumların bile kaçak yapısı var. Burasının düzelmesi için herkese görev düşüyor."

Kamu parasızlıktan yıkamıyor

Uludağ Birinci Bölge'de kamunun da kaçak tesisleri bulunuyor. Etibank Uludağ Volfram Madeni Tesisi de bunlardan biri. Yıkılması gereken tesis kamunun başına bela olmuş durumda. Etibank, Orman Bakanlığı Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne bir yazı yazarak, "Bu tesisi size verelim, ister yıkın ister kullanın" dedi. Ancak yıkım da bir para ve bütçe gerektirdiği için Milli Parklar Müdürlüğü, "Param yok ben yıkamam, kendin yık" dedi. Ancak yıkım için ayrı bir bütçe bulamayan Etibank da bir türlü kaçak binasına yıkım sürecini başlatamadı.

Valilik sezon sonuna kadar söz verdi

Bursa Valisi Sahabettin Harput yaklaşık 15 gün kadar önce Uludağ'da tesisi olan turizimciiere bu sezon sonuna kadar kendilerine süre verileceği yönünde söz vermişti.
Hacer GEMİCİ/Gazete Habertürk


Geri Dön