20 / 04 / 2024

Ulus Dostlar Sitesinde kaçak villa operasyonu

Ulus Dostlar Sitesinde kaçak villa operasyonu

Eski Boğaziçi İmar Müdürü Kahveci ve 3 mimar, çıkarıldıkları mahkemede tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı



İstanbul'da Boğaz manzaralı kaçak villa inşaatını koordine etmekle suçlanan eski Boğaziçi İmar Müdürü Kahveci ve 3 mimar, çıkarıldıkları mahkemede tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı
Eski Boğaziçi İmar Müdürü Mehmet Kahveci'nin önceki gün rüşvet almak, kaçak inşaata göz yummak suçlamalarıyla gözaltına alınması gözleri yeniden Boğaz'daki kaçak yapılaşmaya çevirdi. Kahveci ve onunla beraber gözaltına alınan Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nün Beykoz bölgesinden sorumlu mimarı Emrah Yılmaz ile Anadolu Yakası'ndaki işleri takip eden müteahhit Kadir Öztürk ve Ufuk Öztürk, dün sabah Sarıyer Adliyesi'ne çıkarıldı. Kahveci ve diğer 3 şüpheli çıkarıldıkları mahkemede tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

"BOĞAZ'IN KAÇAK MİMARI"
Gözaltına alınan Kahveci geçen yıl, artan şikâyetler nedeniyle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından görevinden alınarak Şehir ve Atölye Müdürlüğü'ne atanmıştı. Kahveci'nin buna rağmen Boğaz'daki kaçak yapılaşmayı koordine etmeyi sürdürdüğü iddia edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Bülent Tatar, geçen ocak ayında, Mehmet Kahveci hakkında soru önergesi vermişti. Tatar, Avrupa yakasında "Boğaz'ın kaçak mimarı" olarak adlandırılan Mimar Fuat Kaplan ve Mehmet Kahveci'nin kaçak yapılaşmayı organize ettiğini öne sürmüştü.

KAPLAN TAKİPTE
Tatar, Mimar Fuat Kaplan'ın kaçak olduğunu ileri sürdüğü inşaatlarını fotoğraflarıyla beraber Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine taşımıştı. Ardından Bülent Tatar, Gökhan Zeybek ve Doğan Tekel'in de aralarında bulunduğu meclis üyeleri, "Boğaz'daki kaçak inşaatları takip ve tespit etmek için" bir komisyon kurmuştu. Operasyonu değerlendiren eski bir Boğaziçi İmar yetkilisi, şu anda Boğaz'ın her iki yakasında 200'ün üzerinde inşaat olduğunu belirterek şunları söyledi: "Bu inşaatların çoğunu kurumla ilişkileri iyi olan mimarlar yapıyor. İnşaatların büyük bölümünü Avrupa yakasında Fuat Kaplan, Anadolu yakasında ise gözaltına alınan Kadir Öztürk yürütüyor."

FUAT KAPLAN TELEFONLARIMIZA CEVAP VERMİYOR
SABAH'A isim vermeden konuşan eski bir Boğaziçi İmar yetkilisi "Bugüne kadar yapılan, özellikle çelik konstrüksiyon yapıların hiçbiri kurul onayından geçmedi. Bunlar yasalara aykırı" dedi. Boğaz öngörünüm bölgesinde yapılaşma oranı yüzde 6. Bugüne kadar Boğaz öngörünümünde 27 bin 500 kaçak yapı tespiti yapıldı. 3 bini hakkında yıkım kararı bulunuyor. Ancak hiçbir yapıya müdahale edilmedi. İnşaat sahiplerinin, "hatırlı" isimleri devreye sokarak yıkımları engellemeye çalıştığı da iddia ediliyor. CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal da, Mehmet Kahveci ve mimar Fuat Kaplan hakkında suç duyurusunda bulunacak. İddialar üzerine ofisini aradığımız Mimar Fuat Kaplan, konuşma talebimize yanıt vermedi.
Erhan Öztürk/Sabah


Geri Dön