26 / 04 / 2024

Umut Oran: Fazla konutlar yurt yapılsın!

Umut Oran: Fazla konutlar yurt yapılsın!

CHP'li Oran, arz fazlası 800 bin konutun, üniversiteliler için yurtlara dönüştürülmesini ve böylece hem barınma sorununa çözüm bulunmasını hem de şişen sektörün rahatlatılmasını önerdi.



CHP'li Oran, yazılı değerlendirmesinde, sektörde yıllardır devlet eliyle şişirilen balonla 1 milyonun üzerinde arz fazlası ortaya çıktığını, öte yandan Türkiye'de 6 milyona yakın üniversite öğrencisinin ancak yüzde 8'iııe yetecek yurt kapasitesi bulunduğuna dikkat çekti. 


Ekonomideki mevcut kötü gidişat sebebiyle eritilme imkânı bulunmayan konuttaki arz fazlasının; etkin teşviklerle üniversite öğrencileri için 'yurt' kapasitesine dönüştürülebileceğini aktardı. Umut Oran, alt-orta gelir grubunun ekonomideki daralma sebebiyle 2014'te konut talebini ötelediğini belirtti. Oran, şöyle devam etti: "Geçen yıl mortgage kapsamındaki satışlarda yüzde 15 gerileme yaşandı; toplam konut satışındaki artış yüzde 1 'in altında kaldı. Konut kredisine dayalı satışların toplam satışlarda 2013'te yüzde 42 olan payı geçen yıl yüzde 33'e düştü. Sektör son dönemde daha çok yabancı alımlarıyla ayakta dururken, yabancıların da siyasi risk nedeniyle yatırımlarını beklemeye alması, konut piyasasında ciddi bir sıkıntıya yol açtı. 


Konut arzı fazlasına rağmen fiyatlar artmaya devam ediyor. Bunun temel nedeni inşaat malzemelerindeki fiyat artışı. Sektörün temel girdilerini sağlayan demir çelik ve çimentoda ithal girdi bağımlılığı son derece yüksek. 


Kurlardaki artış girdi maliyetlerine direkt yansıyor. 2014'te bina inşaat maliyetleri yüzde 11. konut satış fiyatları yüzde 16 arttı. Diğer bir faktör de İstanbul, Ankara.  İzmir  gibi büyük kentler başta arsa fiyatlarındaki yükseliş." 'Üniversite çok, yurt yok!' Sayıları 200'e yaklaşan üniversite ile iiniversitesiz il kalmadığını dile getiren Umut Oran, öğrencilerin barınma sorunlarının ciddi boyutlarda olduğunun da altı çizdi. 6 milyon üniversite öğrencisi olduğunu ve bunların ancak yüzde sekizinin yurtlarda kalabildiğini belirten Oran. "2014-2015 eğitim öğretim yılında 384 kamu (YURT-KUR) yurdu için başvuranların üçte ikisi açıkta kalmıştır. Gerekli yaşam koşullarını yeterince sağlayamayan devlet yurtları talebi karşılamazken, maddi durumu elveren ailelerin çocuklarına hizmet veren 2 bine yakın da özel yurt bulunmaktadır. 


Bu imkânlara sahip olamayan milyonlarca öğrenci ise müşterek kiralama yoluyla, asgari yaşam koşullarından yoksun evlere yüksek kiralar ödemekte, üniversite kentlerinde kiralar aşırı yükselmektedir." dedi. TOKI'ııin AKP iktidarı süresinde amacından saparak lüks konut üretimi yapar hale geldiğini söyleyen Oran. "önceleri ekonomiyi canlandıran inşaat, şimdi ciddi arz fazlası ile sıkıntı yaşamaktadır." ifadelerini kullandı. 


'Tehlike çanları' Ekonomideki yavaşlamadan en çok inşaat sektörünün etkilendiğini ifade eden Umut Oran. şöyle dedi: "Talep durma noktasında, konutlar satılamamakta, stoklar büyümüş, inşaat sektörü tıkanmıştır, firmalar zor durumdadır. Sıcak para muslukları çoktan kısılmışken, Türkiye'de artan hukuksuzluk, keyfi yönetim ve çok başlılık nedeniyle sermaye, kaçmak için istim üstündedir. Merkez Bankası'nın piyasayı canlandıracak faiz indirimleri için ekonomide uygun ortam bulunmamaktadır. Ekonomideki gidişat, inşaat sektöründe 1 milyonun üzerindeki arz fazlasının eritilme imkânını ortadan kaldırmaktadır. ABD'nin beklenen faiz artırımı, ekonomimiz üzerinde Demokles'iıı kılıcı gibi sallanmaktadır. Geçen hafta S&P Türkiye'nin dış sermayeye bağımlılığı göz önüne alındığında Fed'in faiz indiriminin Türkiye konut piyasasında riskleri büyüteceği' uyarısında bulunmuştur. 


Fed'in faiz artırımı sonucu yaşanacak olası sermaye çıkışı ve buna bağlı kur yükselişi, en önce inşaatı vuracaktır. 

İnşaat sektörünün kullandığı döviz cinsi krediler sektör için önemli bir kırılganlık kaynağı; ipotekli konut satışlarının, ekonomideki kötüleşmeden en fazla etkilenen alt-orta gelir grubuna yoğunlaşıyor olması sektör için önemli bir risktir." dedi. 


Yurt


Geri Dön