19 / 04 / 2024

Üniversiteler çevresinde kiralık ev sıkıntısı yaşanıyor!

Üniversiteler çevresinde kiralık ev sıkıntısı yaşanıyor!

Üniversite sonuçlarının açıklanması ile şehir dışında öğrenim görecek olan öğrencilerin kiralık ev bulma telaşı da başladı. Kiralık ev talebi bu dönemde arttı, okullara yakın bölgelerde ev sıkıntısı yaşanıyor



Üniversite sonuçlarının açıklanması büyük şehirlerde kiralık evlere olan talebi artırdı. Kiralık daire talepleri İstanbul ve Ankarada yüzde 30 oranında artış gösterdi.

Tüm bölgeler canlı

Çok sayıda üniversiteye ev sahipliği yapan İstanbulun ciddi bir öğrenci göçü aldığını anlatan İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Sabri Ateş İstanbulun tümbölgelerinde kiralık evlere talep artarken, üniversitelerin bulunduğu bölgelerde ise çok daha fazla talep artışı meydana geldi dedi.

Öğrenciye pahalı kiralanıyor

Mal sahiplerinin öğrenciye daha pahalıya ev kiraladıklarına dikkat çeken Ateş Aileye bin liraya kiralanan ev, öğrenciye 3-4 arkadaş evi tutacak, kişi başına düşenmaliyet azalacak düşüncesiyle bin 200 liradan kiralanıyor. Ayrıca evin hor kullanılacağı düşüncesiyle bazı ev sahipleri öğrenciden bir yerine iki kira bedeli depozito talebinde bulunuyorlar diye konuştu.

Ateş, bölge bölge kiralık piyasasının durumunu özetledi:

Üniversitelerin merkezi haline gelen Beşiktaşta talep çok arttı. 1+1lerin kiraları 800, 2+1lerin bin 600, 3+1lerin ise 2 bin liradan başlıyor.

Mecidiyeköy ve Fındıkzadede de kiralık fiyatları Beşiktaşa paralel gidiyor.

Avcılarda 1+1 evlerin kiraları 600-700 lira, 2+1 evlerin 900-bin lira, 3+1lerin ise bin 600-bin 700 lira arasında.

Ankarada talep % 30 arttı

Diğer şehirlerde de kiralık talepleri kayıt dönemleri öncesinde artış gösteriyor.  Ankara  Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Rıfat Yetkin, özellikle okulların bulunduğu bölgelerde bu dönemde kiralık ev sıkıntısı olduğunu söyledi. Ankarada da kiralık ev talebinde yüzde 20-30 artış olduğunu anlatan Yetkin, son birkaç yılda ailelerin çocukları için kiralık ev yerine satılık evlere yöneldiğini ve bu dönemlerde satışlarda yüzde 10 artış yaşandığını belirtti.

Öğrenci şehrinde 1+1ler gözde

Cebecide ev kiralarının 700 ile 900 lira arasında değiştiğini kaydeden Yetkin, Beşevlerde de kiraların 800 ile bin lira arasında değiştiğini bildirdi. Öğrenci şehri olarak bilinen Eskişehirde talepler daha çok 1+1 evlere gelirken, bu evlerin kiralık fiyatları 300 ile 450 lira arasında değişiyor. Eskişehirde 2+1 daireler 350 lira, 3+1 daireler de 400 liradan başlıyor.
Bugün/Selma ŞENOL


Geri Dön