18 / 04 / 2024

Urfa’da emlak piyasası ikiye bölündü!

Urfa’da emlak piyasası ikiye bölündü!

Türkiye genelinde konut satışlarında yaşanan düşüş Şanlıurfa'yı etkiledi. Şanlıurfa’da emlak piyasası ikiye bölündü.



İnşaat sektörünün önemli bir ekonomik kaynak olduğu Şanlıurfa’da emlak piyasası ikiye bölündü. ŞUTEM Başkanı Selahattin Tokmak, önümüzdeki dönemlerde konut satışlarınının artacağını söylerken, bölgedeki emlakçılar ise özellikle faizlerden dolayı satışların artmayacağını kaydetti.

Gazete İpekyol'dan Özlem Dikmen'in haberine göre, Türkiye genelinde konut satışlarında yaşanan düşüş Şanlıurfa emlak piyasasını ikiye böldü. İnşaat ve emlak sektörünün ekonomideki en önemli ayaklardan biri olduğu Şanlıurfa’daki bazı emlakçılar satışların artacağını söylerken, büyük bir çoğunluk ise faizlerden dolayı satışların düşeceğini belirtti.

Urfa’da emlak piyasası ikiye bölündü!

KONUT SATIŞLARINDA DÜŞÜŞ VAR

Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Odası (ŞUTEM) Başkanı Selahattin Tokmak ve Emlakçı Mehmet Dikmen, Şanlıurfa emlak piyasasında konut satışlarının düşük olduğunu söyledi. Tokmak, "Urfa'da konut satışlarında düşüşler yaşanıyor. Satışlarda düşüş var, konutlara talep yok. Biz piyasa geneli olarak düşüş yaşandığını tahmin ediyoruz. Yatırımcı çekimser, yatırımcı yüksek faiz veren bankalara yönelmiş. Yatırımı konutlara yatıracağına yüksek faizle yatırımlarını değerlendiriyor" diye konuştu.

'FİYATLAR ÇOK, TALEP YOK'

Konut fiyatlarının maliyetin altında kaldığını söyleyen Tokmak, "Fiyatlar şu anda cazip, yüksek değil. Maliyetin altında ama ona rağmen yatırımcı almıyor. İlerleyen zamanlarda konut artışları yükselecek. Bu bir yere kadar böyle gider. Belli bir müddet sonra mecburen fiyatlara yansıyacak. Şu anda banka kredili satışlara hiç talep yok. Olanda zaten peşin parayla alıyor. Fiyatlar yüksek değil, düşük olmasına rağmen herhangi bir talep yok. Normalde satış olmasını bekliyoruz, fiyatlar çok cazip, maliyetin altında konutlar var ama talep yok" dedi.

Urfa’da emlak piyasası ikiye bölündü!

EMLAK PİYASASI DURGUN

Bölgede emlak piyasasının durgun olduğunu ve satış yapamadıklarını söyleyen Emlakçı Mehmet Dikmen ise, "5-6 aydır sadece Şanlıurfa'da değil, tüm Türkiye'de emlak piyasası durgundur. Piyasanın durgun olmasının sebebi ise faizlerin çok yüksek olmasından dolayıdır. Ondan sonra inşaat, işçilik malzemelerinin yüksek olması da fiyatlara yansıdı" açıklamasında bulundu.

'FAİZLERİN DÜŞMESİ LAZIM'

Konut satışlarındaki durgunluğu bankadaki faizlerin yüksek olmasından kaynaklandığını söyleyen Dikmen, "Emlak piyasasının canlanması için faizlerin düşmesi lazım. Faizler 1'in altına düşerse piyasa canlanır. Vatandaşlar ipotekli kredi satışlarına yöneliyor. Çoğu ipotekli kredi çekenlerinde evlerine ipotek geliyor. Adamlar krediyi, faizi ödeyemiyor. Memur adam geliyor 200 bin liralık daire alacak, 100 bin lirası nakitse 100 bin lirayı da gidip bankadan faiz çekiyor. 10 yıla çekince de o 200 bin lira 350-400 bini buluyor. Faizlerden dolayı vatandaş krediyi ödeyemiyor. 4-5 aydır siftah yapmıyoruz. Vatandaştan bize faizlerle ilgili sorunlar geliyor, faizlerden dolayı hep geri dönüyor bize" ifadelerini kullandı.

'KONUT SATIŞLARI ARTMAYACAK'

Kentte konut satışlarının yükselmeyeceğini, düşüş yaşanacağını söyleyen Dikmen, "İlerleyen zamanlarda konut satışlarının artacağını hiç zannetmiyorum. Bizim emlak piyasası olarak iskan konusunda sıkıntılarımız var. İskânsız dairelere bankalar kesinlikle kredi vermiyor. Bunların çözümü çok basit. İş belediyelere kalıyor, DEDAŞ'a kalıyor, iskanı veren kurumlara kalıyor. Bir müteahhide izin verildiği zaman hiçbir şeyini bağlatmadan, 'Git iskanını al, gel elektrik ve suyunu bağlatayım' demelidir" şeklinde konuştu.
 


Geri Dön