25 / 04 / 2024

Uşak'ta 54 yıllık arazi kavgası!

Uşak'ta 54 yıllık arazi kavgası!

Uşak'ın iki köyü 54 yıldır arazi kavgasında. Baltalı köyü muhtarı bu kez araziyi tel örgüyle çevirince tartışma yeniden alevlendi



Uşak'ın Banaz ilçesine bağlı Ayrancı ve Baltalı köyleri arasındaki mera savaşı, Kemal Sunal'ın başrolünü oynadığı Yeşilçam klasiği 'Tosun Paşa' filminin senaryosunu aratmıyor. İki köy arasında 54 yıldır süren 'yeşil vadi' savaşı hamile bir kadının ölümüne de yol açmış. Son olarak Baltalı muhtarının meralık alanı tel örgülerle çevirmesiyle tartışma yeniden alevlenmiş. Banaz'ın iki komşu köyü Ayrancı ve Baltalı... İki köy 1946'dan bu yana bitmeyen bir arazi kavgasıyla tanınıyor. İddiaya göre, 1946'da dönemin köy muhtarları arasında meraların kullanımıyla ilgili anlaşma yapıldı. Baltalı'nın arazileri 5 yıl kullanacağı ve daha sonra haklarını Ayrancı'ya devredeceği söylendi. Fakat Baltalı köyü anlaşmaya uymadı. Bu nedenle iki köyün arası bozuldu. Yaklaşık 400 dekarlık mera arazilerinin Baltalı sınırlarına geçirildiğini savunan Ayrancı sakinleri, tepkilerini zaman zaman dile getirdi. İki köy arasında yaşanan mera kavgası, 1982'de doruk noktasına ulaştı. Köylüler arasında çıkan kavgada, Ayrancı köyünden Hatice Aydın vuruldu. Hamile olan Aydın'ın kimin tarafından öldürüldüğü tespit edilemedi. Baltalı köyünden 20 kişi gözaltına alındı. Mahkemeye sevk edilen sanıkların hepsine 2.5'er yıl hapis cezası verildi.

MAHKEMELİK OLDULAR

Köyler savaşı' olarak adlandırılan bu kavganın üzerinden 28 yıl geçmesine rağmen tarafların birbirlerine duyduğu öfke dinmedi. Baltalı köyü muhtarı Mesut Şen'in yaklaşık 350 dekarlık merayı tel örgülerle kapatması, Ayrancı sakinleri için bardağı taşıran son damla oldu. Köylüler de, çareyi mahkemede aramaya başladı. Ayrancı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Halil İbrahim Erdem, Uşak Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtıklarını ve haklarını yasal yollarla arayacaklarını belirtti. "Meralık alan bizim hakkımızdı" diyen İbrahim Erdem, "Kendi arazimizi tel örgülerle çevirdiler ve hayvanlarımızı sokmuyorlar. Biz davamızdan asla dönmeyeceğiz ve köyümüzün hakkını kimseye yedirmeyeceğiz" dedi. Ayrancı köyü sakinlerinden Ahmet Bıyıklı da, "Zamanında kurnazlık yaparak arazilerimizi üstlerine geçirdiler. İki köy arasında bu yüzden zaman zaman tartışmalar çıkıyor. Biz kavganın bitmesini istiyoruz fakat onlar hakkımızı gasp ettikleri için sorunlar çözülmüyor" diye konuştu. "

KURNAZLIK YAPTILAR

Baltalı Muhtarı Mesut Şen ise hamile kadının öldüğü kavganın Ayrancı halkının köylerini basmasından kaynaklandığını savundu. "20 köylüm boşu boşuna hapis yattı" diyen muhtar Şen, meraları tel örgüyle kapatmasının da yasal dayanakları bulunduğunu söyledi. Banaz Kaymakamlığı'ndan yetkililere ölçüm yaptırdığını ifade eden Şen, "Kaymakamlık, Tarım İl Müdürlüğü ve Kadastro Müdürlüğü'nden ekipler gönderdi. İlk ölçüme Ayrancı itiraz etti ve ikinci defa inceleme yapıldı. Bu sefer de yol uzantısından 17 metrenin daha bizim sınırlarımızda bulunduğu ortaya çıktı. Buna rağmen 17 metreyi istemedim. Tel örgüyle çevirdiğim alanda ot yetiştirip, balyalarla köylüme dağıtacağım" dedi.

TOSUN PAŞA FİLMİ

MERHUM Kemal Sunal ile Şener Şen ve Müjde Ar'ın başrollerini paylaştığı Tosun Paşa filmi Osmanlı döneminde Tellioğuları ve Seferoğulları adlı iki ailenin, İskenderiye'nin en değerli yeri olan Yeşil Vadi için birbirleriyle kıyasıya mücadelesini anlatıyordu. Tellioğuları ile Seferoğulları, Yeşil Vadi'yi ele geçirmek amacıyla İskenderiye'nin en büyük devlet memuru olan Daver Bey'in kızı Leyla'yı (Müjde Ar) almak için yarışmaya başlar. Tellioğulları evin uşağı olan Şaban'ı Tosun Paşa olarak tanıtır.
Sabah/Ali ARASLI - Asım PİLGİR


Geri Dön