16 / 04 / 2024

Üsküdar Belediye Başkanı: Validebağ sakinleriyle anlaştık!

Üsküdar Belediye Başkanı: Validebağ sakinleriyle anlaştık!

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, "Validebağ'a dışarıdan gelip ortalığı karıştırmak isteyenler oldu. Kaymakam Mustafa Güler Bey'in de katıldığı toplantıda, mahalle sakinleriyle oturup zaten anlaştık" dedi.



Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Validebağ Korusu'nun bitişiğindeki arsada yapılması planlanan camiye ilişkin, "Bin 200 metrekarelik arazimizin 300 metrekaresine cami yapmak istiyoruz. Diğer 900 metrekaresinde çok güzel rekreasyon alanı, pırıl pırıl mimari estetik ortaya çıkacak" dedi. 


Türkmen, Üsküdar Belediyesi'nin Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı'ndaki konuşmasında, haksız yere "yeşil düşmanı" ilan edildiklerini, pek çok hakarete maruz kaldıklarını ancak caminin Validebağ Korusu'na yapılmadığının anlaşılır olmasının kendilerini sevindirdiğini söyledi. 


Konunun sadece cami projesi olarak ele alınmasına üzüldüklerini belirten Türkmen, "Bir takım dostlarımızın 'cami düşmanı' olarak algılanması beni yaralamıştır. Diğer yandan da bizi haksız yere 'Validebağ Korusu düşmanı', 'yeşil ve ağaç katili' olarak kamuoyuna yansıtmışlardır. Özellikle sosyal medyada ve katıldığımız televizyon programlarında karşılaştığımız hakaretvari üslup, bizi son derece üzmüştür" diye konuştu. 


Türkmen, Üsküdar Müftülüğü'nün talebi üzerine cami yapılması için harekete geçtiklerini dile getirerek, şöyle devam etti:


"Rüyamızda cami projesini görüp de 'buraya cami yapalım' kararı almadık. Müftülüğe vatandaşlardan gelen talep üzerine projeye başladık. Cami yapılması için yönetmelikte belirtilen şartlar uygun. Bu bölgeye bir mahalle mescidi lazım olduğu yönünde istekler geldi ancak 'bu bölgede camiye ihtiyaç yok' diyenler de oldu. Şu anda yapılması istenen caminin arsasının kimseye zararı yok. Proje, o bölgede yaşayanların yerleşik düzenine halel getirmeyecek. Söz konusu alan, yeşil alan değil, oraya gelenlerin spontane otopark olarak kullandığı bir yer. Bin 200 metrekarelik arazimizin 300 metrekaresine cami yapmak istiyoruz. Diğer 900 metrekaresinde çok güzel rekreasyon alanı, pırıl pırıl mimari estetik ortaya çıkacak. 'Cami her yeri kaplayacak' algısı yanlış." 


- "Mahalle sakinleriyle oturup anlaştık" 


Projenin, bölgenin değerini artıracağını aktaran Türkmen, "Muharrem ayının hatırına, bu güzel cami inşaatımızı, rekreasyon alanımızı Üsküdarlılara yakışacak şekilde, birlikte yapalım. Caminin o bölgeye nasıl yakışacağını anlatan broşür hazırlıyoruz. İnanın bu cami o bölgenin maddi değerinin de artmasına vesile olacak. Üsküdar hoşgörü ve tahammül yeri. Bu kadim huzurumuza zarar verecek davranışlardan kaçınalım. Olaylar orada yaşayanların huzurunu da kaçırdı. Dışarıdan gelip ortalığı karıştırmak isteyenler oldu. Kaymakam Mustafa Güler Bey'in de katıldığı toplantıda, mahalle sakinleriyle oturup zaten anlaştık" ifadelerini kullandı. 


Başkan Türkmen, projenin içinde 3 ayrı yapının olduğuna işaret ederek, "300 metrekare cami, yanında 80 metrekare imam lojmanı, onun yanında da 100 metrekare sosyal tesisten oluşan projeydi. Madem, 'yeşili azaltıyorsunuz' diye bizi suçluyorsunuz, dedik ki 'caminin dışındaki o iki kütleden vazgeçiyoruz. Bin 200 metrenin 300 metresine güzel bir mahalle mescidi yapalım' diye uzlaşır gibi olduk" dedi. 


- "Bir cami yetmiyor, iki cami yapıyoruz"


CHP Milletvekili Mahmut Tanal'ın, "Eğer cami ihtiyacı varsa, Çamlıca'daki arsamı bağışlamaya hazırım" dediğini hatırlatan Türkmen, şunları kaydetti: 


"Küçük Çamlıca'dan bazı dostlarımız gelip, 'sayın milletvekilimiz sözünü tutsun' dediler. Kendisiyle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı töreninde karşılaştık. Dostlarımızın bu talebini kendisine bildirdim ve 'seve seve, başımızın üstüne' diye söz verdi. Hatta 'rahmetli babamın adına cami yaparız' dedi. Bakın ne güzel. Bir cami yetmiyor, iki cami yapıyoruz. CHP Genel Başkan Yardımcısı sayın Bekaroğlu da 'Mahkeme kararı sonrası söz veriyorum, CHP olarak biz bu camiyi yapmaya hazırız' dedi. Mahkeme kararını verdi. Müftülüğün de talebi var. CHP ve ona gönül veren dostlarımızdan bu camiyi yapmasını talep etmiyorum. Sadece engel olmasınlar yeter." 


Validebağ sakinleri ve çevrecilerin de izleyici olarak katıldığı toplantıda, zaman zaman tartışma yaşandı. 



AA




Geri Dön