19 / 03 / 2024

Üsküdar-Çekmeköy metrosu bugün açılıyor!

Üsküdar-Çekmeköy metrosu bugün açılıyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin sürücüsüz metrosu olan Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy Metro Hattı'nın 2. etabını bugün açacak



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin ilk sürücüsüz metrosu Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy Metro Hattı'nın ikinci etabı olan Yamanevler-Çekmeköy-Sancaktepe bölümünü bugün hizmete açılıyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'inden alınan bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla hizmete girecek olan metro hattı, 20 kilometre ve 16 istasyondan oluşuyor.

Temmuz ve Eylül aylarında test sürüşleri tamamlanan metro hattı, "Uluslararası Güvenlik Sertifikası" da aldı.

Üsküdar-Çekmeköy metrosu bugün açılıyor!

- Günde ortalama 700 bin yolcu

20 kilometrelik çift tünel ve 2,7 kilometre bağlantı tünelleri mevcut olan hatta, 6 vagonlu 21 metro aracı hizmet verecek. Saatte tek yönde 65 bin yolcu kapasiteli olan metro hattında günde ortalama 700 bin yolcu taşınacak. Metronun hizmet vermeye başlamasıyla yılda 15 bin 424 aracın trafikten çekilmesi ve yıllık 77 bin 246 ton karbondioksit emisyonunda azalma sağlanması planlanıyor.

Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe Metro Hattı, diğer toplu ulaşım güzergahlarıyla da bağlantılı olmuş olacak. Üsküdar'dan Marmaray'a entegre olan metro hattı, buradan Yenikapı-Hacıosman ve diğer metro hatları ve Altunizade'de metrobüs ile bağlantılı olarak ulaşım kolaylığı da sunuyor. Ayrıca Dudullu-Bostancı, Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hatlarının inşaatları tamamlandığında buralarla da entegre olacak. Ayrıca ileride hizmete girecek olan Çekmeköy-Sancaktepe-Sultanbeyli Metro Hattı ile de bağlantılı olarak hizmet verecek.

- Yolculuk sürelerini kısaltacak

Yeni metro hattında her 5 dakikada bir sefer yapılacak. Böylece, Sancaktepe'den Üsküdar'a 27, Ümraniye'ye 15,5, Yenikapı'ya 39, Topkapı'ya 45,5, Taksim'e 47, Mecidiyeköy'e 55, Hacıosman'a 71, Atatürk Havalimanı'na 71 ve Olimpiyat Stadı'na 81 dakikada ulaşılabilecek.

Üsküdar-Yamanevler'e kadar olan ilk etabı Aralık 2015'te açılan hat 10,5 kilometre ve 9 istasyondan meydana geliyor. Birinci kısım; Üsküdar, Fıstıkağacı, Bağlarbaşı, Altunizade, Kısıklı, Bulgurlu, Ümraniye, Çarşı ve Yamanevler istasyonlarından meydana gelirken, ikinci etapta 7 istasyon bulunuyor. 9,5 kilometre uzunluğuna olan ikinci etapta; Çakmak, Ihlamurkuyu, Altınşehir, İmam Hatip Lisesi, Dudullu, Necip Fazıl ve Çekmeköy istasyonları bulunuyor.

Üsküdar-Çekmeköy metrosu bugün açılıyor!

- Yolcu birikmelerini önleyecek

Akıllı şehir konseptinde önemli bir adım olarak görülen metro güzergahındaki tüm akıllı sistemler bir merkezde toplanarak ulaşım ağı kendi içinde entegre olacak. Bu sistem sayesinde; seyahat süreleri kısalacak, yolcu birikmesi önlenecek ve bekleme süreleri de azalmış olacak. Sürücüsüz metro hatları; Singapur, Barcelona, Kopenhag, Dubai, New York, Roma ve İstanbul'da mevcut.

Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy Metro Hattı'nın ilk etabı, 15 Aralık 2017 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla hizmete açıldı.

İkinci etabın açılışı da bugün yine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla saat 16.30'da Çekmeköy Madenler Meydanı'nda gerçekleştirilece k törenle yapılacak.

Konu ile ilgili olarak sosyal medyada paylaşım yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, İstanbulluların özellikle de Çekmeköy ve Sancaktepe sakinleri başta olmak üzere metroyu kullanacak herkesi, açılış töreninin yapılacağı meydana davet etti.

 

Yamanevler-Sancaktepe Metrosu'nun test sürüşleri tamamlandı!


Geri Dön