26 / 04 / 2024

Üsküdar Hüseyin Avni Paşa Köşkü'nün yerine bina mı yapılacak?

Üsküdar Hüseyin Avni Paşa Köşkü'nün yerine bina mı yapılacak?

Ünlü işadamı Mehmet Cengiz, İstanbul Boğazı manzaralı Hüseyin Avni Paşa Korusu ve Köşkü’nü aldı. Satış işleminden sonra köşk yandı. Cengiz şimdi yanan tarihi köşkün yerine yeni bina yapmak için hazırlığa başladı…



Hüseyin Avni Paşa Korusu, Üsküdar Paşalimanı Caddesi’nde yer alıyor. İçerisinde 3 bin tescilli ağaç var. Ünlü işadamı Mehmet Cengiz, İstanbul Boğazı manzaralı Hüseyin  Avni Paşa Korusu ve Köşkü’nü ‘0’ liraya aldı. Satış işleminden sonra köşk yandı.  Cengiz şimdi yanan tarihi köşkün yerine yeni bina yapmak için hazırlığa başladı…


Hüseyin Avni Paşa Korusu, Üsküdar Paşalimanı Caddesi’nde yer alıyor. İçerisinde 3 bin tescilli ağaç var. Koruda yer alan ve Türk edebiyatının ustalarından Halide Edip Adıvar’ın bir dönem yaşadığı köşk ise yandı.


İstanbul’un tarihi Hüseyin Avni Paşa Köşkü ve Korusu inşaat alanına dönecek!.. Fethi Paşa Korusu içindeki 81 bin 511 metrekarelik Hüseyin Avni Paşa Köşkü, 2002 yılında “Yıkılmadan korunması gereken 1. sınıf kültür varlığı” olarak tescillendi.


SIFIR LİRAYA SATIN ALMIŞTI


Koru ve köşk, 2009’da Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından satışa çıkarıldı. Köşkü, internete düşen 17-25 Aralık tapelerinde ‘milletin a… koyacağız’ dediği öne sürülen Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz satın aldı.


İZİN ÇIKMADI VE YANDI


8 Mart 2013 tarihli tapu kaydında korunun ve köşkün satış bedeli “0” TL olarak yer aldı. Konu gündeme gelince Cengiz İnşaat koru içindeki tarihi köşkü restore ederek kullanıma açmayı planladığını açıkladı. Restorasyon için de 6 No’lu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na başvurdu. Şirket restorasyon için izin aldığını açıkladı ancak kurul, 23 Haziran 2014 tarihli kararında projenin yerinde inceleme yapılmasından sonra değerlendirilebileceğine karar verdi. Karardan 5 gün sonra 28 Haziran’da köşk yanarak kül oldu.


1 YIL SONRA İNŞAAT


Köşkün olduğu alanda 2015’te iş makinelerinin çalışmaya başladığı, inşaat yapıldığı iddiaları gündeme geldi. İddialarla ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li Meclis Üyeleri Hüseyin Sağ ve Hakkı Sağlam 5 Ağustos 2015’te suç duyurusunda bulundu. Koru içindeki tescilli ağaçların kesildiği, Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi olan tarihi Hüseyin Avni Paşa Köşkü ve bahçesinde iş makinesiyle çalışmanın yasak olduğu vurgulandı.İstanbul Valiliği, şikayetçi olunan Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetkilileri hakkında ön inceleme yaparak 22 Ekim 2015’te soruşturmaya gerek olmadığına karar verdi.


JET HIZIYLA GÜNDEMDE


Cengiz İnşaat da kamuoyu tepkisi üzerine yapamadığı inşaat çalışması için 23 Aralık 2015’te 6 Numaralı Koruma Kurulu’na başvurdu. Kurul, şirketin koru içinde “makineli kazı” yapma talebini ocak ayında gündemine aldı. Başvuru bugün değerlendirilecek.


Koruya lüks villa yapacaklar iddiası


CHP’li Hüseyin Sağ “Adım adım bir proje hazırlanmış tüm ayakları oturtuluyor. Hangi kurumdan ne izin istiyorsa alabiliyor. İzinsiz olarak yapamadığını şimdi izin alarak yapmaya çalışıyor” dedi. Bu durum, şüpheli şekilde yanan köşkün yerine Mehmet Cengiz’in lüks villalar yapmak istediği iddiasını hatırlattı.


Sözcü/ Özlem GÜVEMLİ 


Geri Dön