24 / 04 / 2024

Üsküdar metro hattında inceleme yapıldı!

Üsküdar metro hattında inceleme yapıldı!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Doğuş Grubu'nun ortaklaşa yürüttüğü metro Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe metro hattı inşaat çalışmaları esnasında bölgede çatlaklar meydana geldi.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Doğuş Grubu'nun ortaklaşa yürüttüğü metro Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe metro hattı inşaat çalışmaları esnasında bölgede çatlaklar meydana geldi. 


Metro çalışmaları sırasında Mimar Sinan Mahallesi, Sabahattin İskele Sokak'ta binalarda ve zeminde meydana gelen çatlaklar sonrası; Üsküdar Zabıta Müdürlüğü, can ve mal emniyeti için çevre güvenliği tertibatı alarak İBB tarafından mühürlenen binalara kontrolsüz giriş-çıkışların önünü almak için ekiplerini görevlendirdi. 


Binalar tedbir amaçlı boşaltıldı 

26 Temmuz 2015 tarihinde zeminde ve binalarda oluşan çatlaklar sonrası İTÜ'den iki profesörün oluşturduğu kontrol ekibi incelemelere başladı. 


Üsküdar'da yapımı süren metro hattı çalışmalarının yakınında bulunan 3 binanın zemininde ve duvarlarında çatlaklar oluştuğu tespit edildi. Toplamda 7 bina tedbir amaçiı olarak boşaltılarak can güvenliği açısında mühürlendi. Denetim ekibinin çalışmalarını yapacağı süre zarfında binaları mühürlenen vatandaşlar mağdur edilmeyerek otellere yerleştirildi. 

Metro inşaatının çalışmalarını yürüten İBB Anadolu Yakası Raylı Sistemler Daire Başkanlığı ve Doğuş Grubu yetkilileri zemindeki kaymanın nedeni olarak jeolojik hareketlerin olduğu belirtildi. Bölgede yoğun olarak bulunan yer altı sularının seviyesindeki düşüşün zemindeki kaymayı tetiklediği vurgulandı. Yapılan kontrollerde su seviyesinin eski noktaya geldiği belirtilerek denetim ekibinin konuyla ilgili vereceği raporun beklendiği ifade edildi. Binalarda oluşan hasarların risk taşımadığı ve zemindeki hareketlenmenin normale dönmesinden sonra vatandaşların evlerine girişine izin verileceği açıklandı. 


"En kötü ihtimale göre tedbir alındı" 

Metro inşasını üstlenen Doğuş İnşaat yetkilileri, ciddi bir sorun olmadığını tedbir amaçlı binaların tahliye edildiğini söyleyerek, "Yeraltı suyu kaynaklı binaların cephelerinde çatlaklar oluştu. İnsanların tedbir amaçlı tahliye ettik ve otellere yerleştirdik. Hiçbir bölge halkı mağdur olmadı. Belediye yetkilileri ve alanında uzman hocalar şuan bölgede, incelemeler başladı. Yapılan incelemeler sonrası nihai karar verilecek ancak büyük bir sorun olmadığını öngörüyoruz. Bizler en kötü ihtimali düşünerek tedbirimizi aldık" diye konuştu. 


Önce Vatan


Geri Dön