28 / 03 / 2024

Üsküdar'da atıklar enerjiye dönüştürülecek!

Üsküdar'da atıklar enerjiye dönüştürülecek!

Üsküdar Belediyesi’nin geri dönüşüm alanında geliştirdiği "Atıklarınız Çöp Olmasın Enerjiye Dönüşsün'' temalı yeni toplama modeli için anlaşma sağlanan 8 firmayla protokol imzalandı.



Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Burhan Felek Köşkü'nün bahçesinde gerçekleşen imza töreninde konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, "Bin 800 ton cam atığı toplamışız. 7 bin 400 ton ambalaj atığı, 255 ton yağ atığı, 10 ton elektronik atık, 1.6 ton atık pil toplamışız. Bunlardan toplamda 222 ton yakıt elde etmişiz. Yani 222 ton yakıtın ederi olan paranın belediyemizin bütçesinden çıkmasını engellemişiz, artı o kadar gelir elde ederek aslında muazzam bir rezerv, muazzam bir zenginlik olan çöpün de değerlenmesini sağlamışız. Bunun sonunda 125 bin 800 adet ağacın kesilmesi önlendi." ifadelerini kullandı. 


Bir ayda bin 126 ton atık topladıklarını kaydeden Türkmen, şöyle devam etti:


"Bu atığın bize günlük maddi getirisi 2 buçuk ton yakıtı bedavaya getiriyoruz. Belediyemizin her gün çöp kamyonlarımızın yakıtının yüzde 70 yüzde 80’i bedavaya geliyor. Her gün 42 ton geri dönüşümü topladığımızda günde 600 adet ağacın kesilmesi önleniyor. Cam atıklarının toplanmasıyla günlük 300 litre petrol tasarrufu sağlanıyor. Atık yağların toplanmasıyla 2 milyon ton suyun kirlenmesi önleniyor, 500 adet pilin günlük toprağa karışmasını önleniyor, elektronik atıkların toplanmasıyla 8.6 milyar ton toprak kirlenmemiş oluyor.”


Projeye destekte bulunan vatandaşlara müjde veren Türkmen, “Bu projelerimize destekte başarılı olan sitelerimize de birtakım avantajlar sunacağız. Sitenin bahçesinin bakımından, spor aletlerine, banklarına, yeşil alanlarına bizim de belediye eliyle sitenin birtakım masraflarını azaltacak dokunuşlarımız olacak” dedi.


Konuşmanın ardından anlaşma sağlanan 8 firma ile protokol imzalandı.



AA


Geri Dön