19 / 04 / 2024

Üsküdar'da yapı kayıt belgesi verilen cami yıkıldı!

Üsküdar'da yapı kayıt belgesi verilen cami yıkıldı!

Üsküdar'da yıkılan Esentepe Camisi’nin bulunduğu alana, ‘imar barışı’ kapsamında ‘yapı kayıt belgesi’ verildiği belirlendi...



İstanbul’un Üsküdar ilçesine bağlı Kirazlıtepe Mahallesi’nde bulunan ve halkın tepkilerine rağmen geçen hafta yıkılan Esentepe Camisi’nin, ‘imar barışı’ düzenlemesi kapsamında ‘yapı kayıt belgesi’ aldığı ortaya çıktı. 

BirGün’e konuşan Avukat Onur Cingil, yıkım öncesi caminin Yapı Kayıt Belgesi’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alındığına dikkat çekti.

Avukat Onur Cingil, yıkım kararı sonrası 3 Ekim tarihinde, caminin bulunduğu parselde evi olan bir yurttaşın Esentepe Camisi’nin ‘imar barışı’ kapsamına alınması için, E-Devlet üzerinden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurduğunu ve Yapı Kayıt Belgesi aldığını belirtti. Cingil, caminin bu belgeye rağmen yıkıldığını belirtti.

Yıkım öncesi Yapı Kayıt Belgesi’ni Esentepe Camisi’nin her yerine astıklarını belirten Cingil, “Eğer iddia ettikleri gibi kentsel dönüşüm alanı ilan edilen bölgelerde ‘Yapı Kayıt Belgesi’ verilemiyorsa ve ibadethane statüsünde olduğu için caminin belgesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan değil, müftülükten alınacaksa o zaman bu belgeyi niye verdiler?” dedi.

Cingil, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği resmi belgeyi tanımadılar. Belediye resmen suç işledi” dedi. Avukat Cingil bu hukuksuzluğa karşı camileri yıkılan mahalle sakinlerinin suç duyurusunda bulunacağını aktardı.

 


Geri Dön