18 / 04 / 2024

Giresun'daki yapı kayıt belgesi başvuruları meclis gündeminde!

Giresun'daki yapı kayıt belgesi başvuruları meclis gündeminde!

Giresun'da yapı kayıt belgesi almak için yapılan başvurular TBMM gündemine taşındı. CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, konuya ilişkin soru önergesi verdi. 



CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Giresun'da yapı kayıt belgesi almak için yapılan başvuruları TBMM gündemine taşıdı. Tığlı, konuya ilişkin soru önergesi verdi. 

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı sorularının Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanmasını talep etti. CHP'li Tığlı, "Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından Anayasanın 98. ve TBMM içtüzüğünün 96. Maddelerine göre yazılı olarak, yanıtlandırmasını dilerim" diye konuştu. Tığlı, konuya ilişkin açıklamasını şöyle sürdürdü: 

"06.06.2018 tarih ve 30443 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğ kapsamında “Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar” yeniden düzenlenmişti. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu kapsamda 2018 yılından önce imar mevzuatına uygun bulunmayan yapıların, yapılan değişiklik ardından başvurmaları halinde uygun görülenlere belirli bir ücret karşılığında kayıt belgesi düzenlemiştir. Bu yapılara ilişkin daha önce alınmış yıkım kararları ve para cezaları iptal edilerek imar mevzuatına uygun hale getirilmiştir. 

Ülkemizde yaygın bir kültürün parçası olan yaylacılık faaliyetleri yürütülen alanlarda, yine tarım ve hayvancılık yapılan alanlarda yer alan yapılar ve yayla evlerinin de değişiklikten yararlanacağı duyurulmuştur." 

Giresun daki yapı kayıt belgesi başvuruları meclis gündeminde!

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı'nın soru önergesindeki soruları şu şekilde:

1. Giresun ilinde “İmar Barışı” düzenlemesi ardından “Yapı Kayıt Belgesi" almak üzere yapilan başvuru sayisi nedir? Giresun Merkez ve ilçeleri olarak bu sayı kaçtır? Bu kapsamda Giresun'da kaç konut, işyeri, sanayi ve turizm tesisi "Yapı Kayıt Belgesi” almıştır? Giresun'da “Yapı Kayıt Belgesi” almak üzere yapılan başvurulardan elde edilen gelir miktarı nedir? 

2. Giresun ilinde tarihi ve sit alanlarında, deniz kıyısında, özel çevre koruma bölgesinde, tabiat koruma alanında, milli park, sit alani, orman alanı, baraj havzasında, dere yatağında inşa edildiği halde imar mevzuatında yapılan değişiklikle “Yapı Kayit Belgesi” ile yasal hale getirilen yapı sayısı nedir? 31 Aralık 2017 tarihi sonrası inşa edildiği tespit edilerek mevzuat hükümlerine uygun olmadığı gerekçesiyle yıkım kararı verilen ve yıkılan yapı sayısı nedir? 

3. Giresun ilinde yaylacılık faaliyetleri kapsamında kullanılan yayla evi, barınak ve diğer yapılar için imar affı kapsamında kaç başvuru yapılmıştır? Bu kapsamda yapılan başvurudan elde edilen gelir ne kadardır? Kaçı için “Yapı Kayıt Belgesi" düzenlenmiştir? 

4. Yaylacılık faaliyeti yürütülen, imar affı kapsamında yer alıp, ilgili idarelere müracaat ettiği, gerekli harcı yatırdığı ve başvurusu kabul edildiği halde, “Yapı Kayıt Belgesi” alamayan başvuru sahibi ve sayısı nedir? 

5. Yasal düzenleme sonrasında Giresun'da kaç köy ve yayla evi, yapı yıkılmıştır? Bunlardan “Yapı Kayıt Belgesi” düzenlenmiş kaçı için hangi gerekçelerle yıkım kararı uygulanmıştır? “Yapı Kayıt Belgesi” almaya uygun bulunduğu halde yayla, mera olarak kullandığı ev için Kamu Kurumları tarafından kaç vatandaşlarımız için hangi gerekçelerle hukuki süreç başlatılmıştır? 

6. Yüzlerce yıldır yaylacılık faaliyeti yürütülen yayla evlere elektrik aboneliği yapmak isteyen vatandaşlarımız neden geri çevrilmektedir? Elektrik abonesi olup hizmet almaya devam eden vatandaşlarımıza evinin yapı kaydı olmadığı ve kaçak elektrik kullandığı gerekçesiyle uygulanan baskıyı doğru buluyor musunuz? “Yapı Kayıt Belgesi” olan evlere Elektrik Aboneliğine engel olan hususlarda bir düzenleme düşünülmekte midir? 

Pınar Demircan/Emlakkulisi.com


Geri Dön