26 / 04 / 2024

Usulsüz elektrik kullanımı cezası ne kadar?

Usulsüz elektrik kullanımı cezası ne kadar?

Elektriğin yasal olarak kullanabilmesi için elektrik dağıtım şirketine müracaat edilerek kullanıcı adına aboneliğin alınması gerekiyor. Usulsüz kullanım halinde ise ceza uygulanıyor. Peki, usulsüz elektrik kullanımı cezası ne kadar?



Usulsüz elektrik kullanımı cezası ne kadar?

Mesken ve işyerlerininde elektriğin yasal olarak kullanabilmesi için elektrik dağıtım şirketine müracaat edilerek kullanıcı adına aboneliğin alınması gerekiyor.


Ancak kimi kullanıcılar elektriği usulsüz bir şekilde kullanıyor. Bu tür kullanımların tespiti halinde ise birtakım cezalar uygulanıyor. Peki, usulsüz elektrik kullanımı cezası ne kadar?


Usulsüz elektrik kullanımları:

Başkasının adına düzenlenen elektrik faturalarını ödeyerek elektrik kullanmak,

Sayaç ve ölçü devrelerinin mühürsüz olduğunu, Şirketimize haber vermeden elektrik kullanmak,


Sayacı yanmış, hasarlı veya arızalı olmasına rağmen Şirketimize haber vermeden elektrik kullanımına devam etmek,


Şirketimizin yazılı izni olmaksızın kendi elektrik tesisinden, üçüncü şahıslara doğrudan veya ara  (süzme) sayaçla elektrik enerjisi vermek,


Şirketimizin izni olmaksızın bulunduğu abone grubunun dışında elektrik kullanmak,


Sözleşmenin imzalanmasından sonra Şirketimizce yapılması gereken elektrik bağlantı işlemini beklemeksizin bağlantı yapmak veya yaptırmak,

Mesken aboneleri dışında kalan müşterilerde kendilerine ait tesislerdeki bağlantı gücünün yüzde yirmiden daha fazla artması halinde, tadilat projesiyle birlikte yedi iş günü içerisinde dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiye başvuru yapmamak.


Usulsüz elektrik kullanımı cezası..

DSİ Yeraltısuyu Ölçüm Sistemleri Yönetmeliği uyarınca; yıllık elektrik enerjisi tüketim miktarını aşan müşterinin elektrik enerjisi, DSİ’nin bildirimi üzerine dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi tarafından en geç yedi gün içerisinde kesilir.


Usulsüz elektrik enerjisi kullanımlarına ilişkin tespitlerde, müşteriye yükümlülüklerini yerine getirmesi için 15 gün süre verildiğini belirten kesme ihbarı bırakılır. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen müşterinin dâhil olduğu abone grubundan ait olduğu yıla ilişkin Enerji Piyasası Düzenleme Kurul  kararı ile belirtilen kesme-bağlama ücretinin 5 katı ücret tahsil edilir. 


Elektrik aboneliği üzerine almak için gerekli belgeler!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön