28 / 03 / 2024

Ütopya programı için kullanılan arazi boşaltıldı mı?

Ütopya programı için kullanılan arazi boşaltıldı mı?

Acun Ilıcalı'nın yapımcısı olduğu Ütopya programı için Beykoz'da kiralanan arazi hâlâ tamamen boşaltılmadı. Mağdur olduğunu söyleyen Zekeriya Esgin "Kira ödemeden 10 aydır arsamı kullanıyorlar. Artık alanı temizleyip buradan ayrılmalarını istiyorum" dedi.



Acun Ilıcalı'nın yapımcısı olduğu Ütopya isimli yarışma programı 29 Ekim 2014 tarihinde yayınlanmaya başlandı. 15 yarışmacının hayvancılık ve tarımla uğraşarak para kazanmaya çalıştığı yarışma programı 20 Eylül 2015'te sona erdi. Acun Medya Prodüksiyon Şirketi, program öncesinde yarışmacıların yaşayacağı çiftlik alanı için İstanbul'un Beykoz ilçesinde bulunan Cumhuriyet Köyü'nde yer buldu. Mülk sahibi köylülerle sözleşme imzalayarak alanı kiraladı. 


PROGRAM 10 AY ÖNCE BİTTİ 


Yetkililer sözleşmede, alanı aldıkları biçimde bırakmayı taahhüt etti. Programın bitmesinin üzerinden 10 ay süre geçti ancak verilen söz tutulmadı. Alandaki bazı yapılar kaldırılsa da, elektrik tesisatı, beton zeminler, prefabrik evler, bekçi kulübesi ve çitler olduğu yerde kaldı. Şirkete ait bekçiler de alanda beklemeyi sürdürüyor. İşgal edilen arazi için mal sahibine bir ödeme yapılmıyor. 


Acun Medya'nın mağdur ettiği yurttaşlardan Zekeriya Esgin ile Cumhuriyet Köyii'ndeki arsasında görüştük. Esgin. araziyi gezdirerek, şirketin bıraktığı tahribatı yerinde gösterdi. Esgin'e ait alanın girişinde demir kapı ve bekçi kulübesi bulunuyor. Alanın çevresi çitlerle örülü. Biraz ileride yarışmada kullanılan ahırdan kalan beton zemin, inşaat çöpleri, açılan çukurlardan geçen elektrik tesisatı ile borular, betona gömülü demir ayaklar, olduğu gibi duruyor. Arsa gerçekten kullanılamaz halde. Esgin mağduriyetini şöyle anlattı: "İlk sene ücretini peşin olarak aldım. 1 Eylül 2015'te sözleşme bitti. Ama 20 gün daha kullandılar. 'Sana bu 20 günün parasını ödeyeceğiz' dediler. Aradan 8 ay geçtikten sonra parayı banka hesabıma yatırmışlar. Burayı hurdalık gibi bıraktılar. Başından beri bir kişiyle muhatap oldum. Bana 'Sana teslim ederken burada taş bile bırakmayacağız' demişti. Şimdi arıyorum, telefonumu açmıyor. Burada neredeyse ikinci seneyi bitirdiler. Sözleşmeye göre bana programın biteceğini haber vermeleri gerekiyordu. 


Arsasını kiraya vermek istediğini ancak temizlenmediği için kimsenin almadığını belirten Esgin, "50 bin liraya kiralayacak müşteri çıktı. Veremedim. Bu halde kimse almıyor" dedi. 


'Dava açacağız'


ESGİN'in avukatı Uğur Erol, önümüzdeki günlerde konuyla ilgili hukuki süreç başlatacaklarını bildirdi. Alanda hâlâ şirketin çalışanları ve eşyaları olduğunu vurgulayan Erol, "Elektrik ve su faturaları da şirketin üzerine. Düzenli olarak fatura ödüyorlar. Bu da alanın hâlâ onlar tarafından kullanıldığı yönünde bir delil" dedi. Erol, atacakları adımları şöyle anlattı: 


"Geçen 10 ayda alanın boşaltılması gerekiyordu. Ancak tahliye yapılmadı. Alanın derhal boşaltılması lazım. Tahliye edilse bile ortada tahribat var. Zekeriya Bey zarara uğradı. Bu nedenle kalan eşyalarla ilgili tespit yapılması ve burayı kiraya veremediği için uğradığı zararın belirlenmesi lazım. Ayrıca 10 ay boyunca eşyalarını bırakarak kullandıkları bu alanın kirasını ödemeleri gerekiyor. ünce bir tespit davası açacağız. Tazminat bedeli tespit edilip karşı taraftan tazmin edilecek. Ayrıca, tahliye talepli icra takibi davası açılacak. Buna göre hem ödenmeyen kiralar alınacak hem de meskenin boşaltılması sağlanacak." Konuyla ilgili telefonla ulaştığımız bir şirket yetkilisi ise şirket adına resmi bir açıklama yapamayacağını söyledi ve iddiaları reddetti. 




Irmak METE/Aydınlık Gazetesi


Geri Dön