23 / 04 / 2024

Üvey kardeşi olanlar dikkat!

Üvey kardeşi olanlar dikkat!

Posta yazarı Tamer Heper 'Babamın dedemden kalma tarlaları var, bu tarlaları biz ağabeyimle satın almak istiyoruz. Üvey ağabeyim var, onun hakkını ödeyeceğiz. Hukuki problem çıkartmaya hakkı var mı?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Babamın dedemden kalma tarlaları var, bu tarlaları biz ağabeyimle satın almak istiyoruz. Üvey ağabeyim var, onun hakkını ödeyeceğiz. Hukuki problem çıkartmaya hakkı var mı?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Babamın dedemden kalma tarlaları var ve bu tarlaları biz ağabeyimle satın almak istiyoruz. Bir de üvey ağabeyim var. Satın alırken üvey ağabeyimin hakkı ne ise ödeyeceğiz. Babam 79 yaşında. Babama bir şey olursa (ölüm gibi) ağabeyim bizim satın aldığımız tarlalarda tekrar hak iddia edebilir mi? Hukuki problem çıkartmaya hakkı var mı? Paraları banka aracılığıyla göndereceğiz. l V.C.

***

Okuyucum önemli bir soru sormuş ama galiba farkında değil. Yanıtını da doğru olarak içine yerleştirmiş. Diyor ki, “babamdan satın alacağız ve bedelini banka aracılığı ile göndereceğiz.” Şimdi dikkat çekmem gereken bir nokta olacak, o da paraları banka aracılığı ile göndermek. Yakın akrabalar arasında alışverişte en çok ileri sürülen husus, gayrimenkulün alındığı, buna karşın para ödenmediği halde tapuda satış gösterildiği hususudur.

Böyle bir iddia ispat edildiği takdirde iddia eden mirasçıya miras payının ödenmesine karar verilir. Sadece bağış yapılıp tapuda da bağış gösterilen hallerde saklı payından mahrum edilen mirasçı sadece saklı payını talep edebileceği halde, bağış yapılıp da tapuda satış gösterilen hallerde davacı miras payının tamamını alır. Dolayısıyla dikkat edilmesi gereken bir durum ortaya çıkar.

***

Okuyucum ise satın alacak ve parasını ödeyecek. Yakın akrabalar arasında para alışverişinde makbuz istemek ayıp olacağından bu husus ihmal edilir ve dava konusu olmaya adaydır. Bu nedenle bankaya yapılan ödeme önemli bir ispat vasıtası olur.

Şayet babaya yapılacak ödemenin banka kanalı ile yapılacağı ifade edilmek istenilmişse bu tamamdır ve doğrudur. Şayet kardeşe banka kanalı ile bir ödeme yapılacağı ifade edilmek istenilmiş ise bu eksiktir, asıl babaya banka kanalı ile ödeme yapmak çözümdür. Anlatılan durumda kardeşin bir alacağı söz konusu olmamakla bir ödeme yapmak isteğe bağlıdır.


Geri Dön