26 / 04 / 2024

Uzungöl ve Ayder'de kentsel dönüşüm başlıyor!

Uzungöl ve Ayder'de kentsel dönüşüm başlıyor!

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bulunan yaylalarda imar barışına aykırı kaçak yapılar yıkılıyor. Uzungöl ve Ayder'de kentsel dönüşüm başlıyor.



Doğu Karadeniz Bölgesi'nde bulunan yaylalarda imar barışına aykırı kaçak yapı yıkımlar sonrasında turizm merkezleri için çalışmalar başladı. Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre; Trabzon'un Çaykara ilçesinde Karadeniz'in gözde turizm merkezleri arasında yer alan Uzungöl'de, otel, pansiyon ve iş yeri sayısının güç geçtikçe artması, bölgede uzun zamandır süren imar kirliği sorunu yükseldi. Her yıl yüzlerce insanın ziyaret ettiği Uzungöl'de, artan imar sorunu için çözüm aranıyor. Son zamanlarda Körfez ülkelerinden gelen turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Uzungöl'de, yapı sayısının plansız olarak artmasıyla beraber imar kirliliği daha çok arttı. Uzungöl'de, yıkım kararı verilen 862 kaçak yapı sahibi, imar barışından faydalanmak amacıyla başvuruda bulundu.

Uzungöl ve Ayder de kentsel dönüşüm başlıyor!

YENİ AYDER GELİYOR

Ayder Yaylası'nda, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından 5 bakanlığın verdiği ortak karar kapsamında Kentsel Dönüşüm Projesi hazırlandı. Yeni proje kapsamında otopark, otel ve pansiyon alanları, seyir terasları, günübirlik eğlence alanları, çadır ve kamp bölgeleri ile giriş- çıkış noktaları açıklandı. Yaylaya ulaşanlar, doğaya uyumlu 1800 kapasiteli katlı otoparka araçlarını bıraktıktan sonra seyir terasına varacak. Ziyaretçiler, burada bulunan trambüslerle yayla merkezine ulaşacak. Ulaşım sorununun çözülmesi için yaylanın alt kodunda çift yönlü yeni yol yapılacak. Ayder Yaylası ve civarda bulunan Ausor, Hüser ve Kavron yaylalarına gitmek isteyenler, bu yolu kullanacak. Yaylaya araç girişi sınırlandırılacak. Yaylada dikey yerine en fazla 2 katlı yatay yapılar inşa edilecek. Uygulanacak yeni modelle altyapı ve ulaşım sorunlarının çözüleceği turizm merkezlerinde 'imar kirliliği' tartışmaları yer alacak. Ayder Yaylası'nda uygulayacak proje kapsamında ilk olarak 1800 araçlık otopark ile termal kaplıca oteli inşa edilecek.

Uzungöl ve Ayder de kentsel dönüşüm başlıyor!

BAKAN KURUM AÇIKLAMIŞTI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Uzungöl'de turizm sezonunun  sona ermesinin ardından 'imar barışına' uygun olmayan yapıların yıkımına başlanacak. Bakan Kurum, "Süreç içerisinde de imar barışına uygun olmayan yapıların yıkımını gerçekleştireceğiz. Akabinde Uzungöl'ü gerçekten uluslararası anlamda da doğal güzellikleri ön plana çıkaracak bir çalışmayı başlatıyoruz. Ayder'de olduğu gibi vatandaşlarımızla el birliği içinde onlarla birlikte omuz omuza buradaki dönüşümü de gerçekleştireceğiz" açıklamasında bulunmuştu.

Uzungöl ve Ayder de kentsel dönüşüm başlıyor!

ERDOĞAN, 'AYDER'İ KİRLETTİK, REZİL ETTİK' DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8 Ağustos 2017 yılında katılım gösterdiği AK Parti Rize İl Başkanları Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda, imar kirliliği tartışmaları ile gündeme gelen Ayder Yaylası hakkında "Şu anki Ayder Yaylası bizim temsilimiz olamaz. Allah'ın bize verdiği Ayder bambaşka ama biz Ayder'i kirlettik, rezil ettik. Ayder'i kentsel dönüşüm değişimle şanına yakışır bir hale getireceğiz. Aynı değişim dönüşümü de Uzungöl'de yapmamız lazım" diye konuşmuştu. Erdoğan'ın bu sözleri üzerine bölgede kaçak yapılar hakkında yıkım kararları alınıp mücadeleye başladı.

Uzungöl ve Ayder de kentsel dönüşüm başlıyor!

UZUNGÖL TURİZM MERKEZİ

Çaykara ilçesine 20 kilometre mesafe uzaklıkta bin 250 metre yükseklikte yer alan ve eşsiz doğal güzellikleri ile Doğu Karadeniz'in gözde turizm merkezi olan Uzungöl, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. 500 bin metrekare alana sahip olan göl, alabalık ve sazan balıklarına ev sahipliği yapıyor. Uzungöl'ün 10 kilometre güneyinde 3 bin metre yükseklikteki Holdizon Dağları'nda, Balıklıgöl çevresinde yaya yürüyüş yapılabiliyor, vahşi doğa şartlarında yaban hayatı görülebiliyor.


Geri Dön