25 / 04 / 2024

Uzungöl'de süre bugün doldu! Yıkım başlamadı!

Uzungöl'de süre bugün doldu! Yıkım başlamadı!

Çaykara'da imar kirliliği tartışmaları yaşanan dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl'de, imar barışına uygun olmayan yapıların yıkımı için sahiplerine verilen süre doldu. Yıkımına karar verilen 118 yapı sahibinin yapıları tahliye etmeleri bekleniyor.



Trabzon'un Çaykara bölgesinde Karadeniz'in gözde turizm merkezleri arasında yer alan Uzungöl'de, otel, pansiyon ve iş yeri sayısının her geçen gün artması, bölgede uzun zamandır süren imar kirliği sorununu da yükseltti. Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; bölge turizminin göz bebeği olarak görülen ve her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilen Uzungöl'de, imar sorunu çözüldü. Son dönemde, Körfez ülkeleri arasında yer alan turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Uzungöl'de, otel, apart otel, pansiyon ve iş yeri sayısının plansız olarak artmasıyla imar kirliliği olan artış ise yükseldi. Uzungöl'de, yıkım kararı verilen 862 kaçak yapı sahibi, İmar Barışı uygulamasından yararlanmak amacıyla başvuruda bulundu.

YIKIM ÖNCESİ TEBLİGAT GÖNDERİLDİ

Yaklaşık bin 650 hektar alan üzerinde kurulan, 1983 yılında milli park ilan edilen ve 2003'de yaklaşık 30 bin hektara ulaşan özel çevre koruma bölgesi ilan edilen Uzungöl'de imar barışına aykırı 118'e yakın kaçak yapı için çalışmalara başlandı. Uzungöl'de imar barışı kapsamına girmeyen kaçak ve çarpık yapıların yıkımı hakkında Trabzon Valiliği tarafından Çaykara Belediyesi’ne yazı gönderilip, yıkım yapılacak yapıların tahliye edilmesi ve yıkıma uygun olması gerektiğini istedi. Olay üzerine Çaykara Belediyesi, bahse konu yapı sahiplerine tebligat gönderildi. Bölgede yapı sahiplerine, yapılarını 5 Ekim'e kadar tahliye etmeleri ve yapıları yıkıma hazır hale getirmeleri yönünde tebligatlar gönderildi.

SÜRE DOLDU, YAPILAR BOŞALTILMADI

İmar barışı uygulamasına aykırı olan yaklaşık 118 yapının yıkılması amacıyla sahiplerine yapılarını tahliye etmeleri amacıyla tebligatla gönderilen süre bugün sona erdi. Uzungöl'de beklenen yıkıma, yapıların sahipleri tarafından tahliye edilmesi üzerine başlanılamadı. Sahiplerine, yapılarını boşaltılmaları amacıyla yetkililer tarafından sözlü uyarılarda bulunulacağı kaydedilen Uzungöl'de bekleyiş devam ederken ekim ayında yıkımlara başlanacak. Yıkılması amaçlanan konuda yapılar içinde otel ve apart otellerin yanı sıra, konut ve bazı kafeterya-restoran gibi işletmelerin bulunduğu, yapı kayıt belgesi aldıktan sonra sahipleri tarafından ilaveler yapılıp bölgede kaçak yapılaşmaya gidildi.

'USULSÜZ OLAN BİNALARIMIZI KENDİMİZ DE YIKARIZ'

Bekleyişin devam ettiği Uzungöl'de kendisine tebligat gönderilen otel işletmecisi Mehmet Keleş, bölgede kalıcı imar uygulaması başlatılmasını istediklerini söyledi. Keleş, "2019'un sonuna kadar geldik. Uygulanabilir bir imar planı getirilmeden yıkım emrinin verilmesine tepkiliyiz" şeklinde konuştu.

'MAHKEME VE YIKIMLARLA UĞRAŞIYORUZ'

İşletmeci Nurettin Özkan, "50 yıldır imar planı bekliyoruz ve imar planı burada uygulanmadı. 9 aylık bir süreçte uygulandı imar planı sonra ortadan kayboldu. Bu insanlarımız mahkemelerde sürünüyor. Bu mahkemelerin yanı sıra bir de yıkımlarla uğraşıyoruz. Bu insanların hali hazırda paraları yoktu. Borçla yaptılar bu yerleri. 'İmara uygun değil' diyorlar. Buranın zaten bir imar planı yok. 2017 yılına kadar insanlar türlü türlü yapılar yaparak Uzungöl'ü katlettiler" açıklamasında bulundu.

'İMAR PLANININ OLMASI LAZIM'

Yöre sakini Hilmi Kanık ise imar planı olmayışını eleştirdi. Kanık, "Burası 45 yılda turizm merkezi haline geldi. İşte burayı dünya markası haline çeviren bu suçlanan esnaftır. Burada imar planının olması lazım. İmar planı olmadan yapılacak yıkımın doğru olmadığını düşünüyorum. Eğer imar planı olmuş olsaydı bu insanlar imara göre yapacaklardı yapılarını. Çıkmayan bir imar planından dolayı bu insanları suçlamak, emeklerini ellerinden almak doğru değil" dedi.

'BURAYA YATIRIM YAPTIK'

Turizm işletmecisi Fatoş Yetkin ise "Burası yerleşim alanı. Burada yaşayan yerli halk var. Burada turizm potansiyeli arttıkça insanlar bu tarafa yöneldi. Biz sanki burayı katleden insanlarız, paraya taptık, para yüzünden burayı sattık gibi söyleniyor. Biz buraya yatırım yaptık"  diye konuştu.

BAKAN KURUM AÇIKLAMIŞTI

Diğer yandan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Karadeniz Bölgesi'nde bulunan 6 ili yer alan, 15 maddelik 'İklim Değişikliği Eylem Planı'nı açıkladıktan sonra Trabzon'un dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl'ü ziyaret ederek açıklamalar yaptı. Bakan Kurum, Uzungöl ilçesinde turizm sezonunun tamamlanmasıyla 'imar barışına' aykırı olan yaklaşık 118 yapının yıkımına başlanacağını kaydederek, "Süreç içerisinde de imar barışına uygun olmayan yapıların yıkımını gerçekleştireceğiz. Akabinde Uzungöl’ü gerçekten uluslararası anlamda da doğal güzellikleri ön plana çıkaracak bir çalışmayı başlatıyoruz. Uzungölümüzde incelemeleri yaptık. Aynı Ayder'de olduğu gibi vatandaşlarımızla el birliği içinde onlarla birlikte omuz omuza buradaki dönüşümü de gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

UZUNGÖL TURİZM MERKEZİ

Çaykara'ya 20 kilometre mesafe uzaklıkta bulunan bin 250 metre yükseklikte bulunan ve eşsiz doğal güzellikleri ile Doğu Karadeniz'in gözde turizm merkezi olan Uzungöl, yerli ve yabancı turistlerin ilgisiyle karşılaşıyor. 500 bin metrekare alan üzerinde bulunan göl, alabalık ve sazan balığına ev sahipliği yapıyor. Uzungöl'ün 10 kilometre güneyinde 3 bin metre yükseklikte bulunan Holdizon Dağları'nda, Balıklıgöl etrafında yaya yürüyüş yapılabiliyor, vahşi doğa şartlarında yaban hayatı karşılanabiliyor. Son yıllarda otel, pansiyon ve iş yeri sayısının yükselmesine bağlı olarak ortaya çıkan imar kirliği sorunu ile tartışılan Uzungöl'de kentsel dönüşüm projesi konuşuldu. Olay üzerine Uzungöl'de, Karadeniz Bölgesi'ndeki 6 ili kapsayan, 15 maddelik 'İklim Değişikliği Eylem Planı' kapsamında kentsel dönüşüm hazırlıkları başlanacak.


Geri Dön