26 / 04 / 2024

Uzungöl'de yıkımı beklenen yapılara bakanlık incelemesi!

Uzungöl'de yıkımı beklenen yapılara bakanlık incelemesi!

Uzungöl’de imar barışına uygun olmayan 118 yapının sahipleri, Çevre Şehircilik Bakanlığı'ndan bölgenin incelenmesi talebinde bulundu. Uzungöl Turizmciler Dernek Başkan Yardımcısı Murat Akyüz, " Artık yıkım tartışmaları bitmeli ve tamamen turizme odaklanmalıyız" dedi…



Trabzon’un Çaykara ilçesindeki Uzungöl'de, otel, pansiyon ve iş yeri sayısının gün geçtikçe artması, bölgede uzun süredir devam eden imar kirliği sorununu da artırdı. Sabah’ın haberine göre, her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği Uzungöl'de, artan imar sorununda çözüm bulunamadı. Uzungöl'de, yıkım kararı bulunan 862 kaçak yapı sahibi, imar barışından faydalanmak için başvuru gerçekleştirdi.

118 yapıya yıkım kararı

Başvurular arasından imar barışına aykırı olduğu sonucuna ulaşılan 118 yapı için yıkım kararı verildi. Yapıların yıkımıyla ilgili Trabzon Valiliği tarafından Çaykara Belediyesi'ne yazı gönderilip, yıkım yapılacak yapıların boşaltılması ve yıkım için uygun hale getirilmesi talebinde bulunuldu. Yıkım kararı verilen yapılar tebligatla bilgilendirildi. 5 Ekim’de yıkımlara başlanacağı belirtilen yapılar boşaltılmadığı için yıkıma başlanamadı.  

Bakanlık heyet gönderdi

Yapıları yıkılacak olan işletme sahipleri, aralarında sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de olduğu heyet ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileriyle görüşerek, Uzungöl'e gelip, yıkımı planlanan yapılarda inceleme yapmasını talep etti. Görüşmedeki talepten sonra oluşturulan heyet, Uzungöl'e gelerek incelemelere başladı. Bakanlık heyetinin, yıkım kararı verilen 118 yapı için rapor haline dönüştüreceği bildirildi.  

'İncelemesi için heyet talep ettik'

Uzungöl Turizmciler Dernek Başkan Yardımcısı Murat Akyüz, yıkımlara ilişkin bazı yapı sahipleriyle beraber gittikleri Ankara'da Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile görüştüklerini belirterek, bölgede yıkım tartışmalarının artık neticelenmesi istedi. Akyüz, "Yıkım kararlarıyla ilgili Uzungöl'de bulunan sivil toplum örgütlerimizle beraber Ankara'da Çevre ve Şehircilik Bakanımızla, yıkım kararı çıkan yapılarla ilgili görüştük. Yıkımların durdurulmasını, oluşturulacak bir heyetin burada incelemelerde bulunmasını istedik. Uzungöl'ün siluetine uygun yapılar yapılmasını bizler de istiyoruz. Özellikle kıyı alanları üzerindeki yerlerin yıkımı ile alakalı da bakan beyden bir an önce bir çalışma yapmalarını istedik" açıklamalarını yaptı.

'Tamamen turizme odaklanmalıyız'

Bölgede yıkım tartışmalarının sona erip tamamen turizme odaklanmaları gerektiğini ifade eden Akyüz, "Bakanlık yetkilerine Uzungöl'ün kuş bakışı çekilmiş fotoğraflarını da ilettik. Bu fotoğraflarda yıkım kararı alınmış olan binaları işaretledik. Kendilerine bu yapıların Uzungöl'ün siluetine zarar vermediğini gösterdik. Yıkım kararı alınan birçok yapının yeni imar taslağına uyabileceğini kendilerine ilettik. İmarın dışına çıkılmış olan yüksek binalar için tıraşlama, yani birkaç katını yıkıp imara uygun hale getireceği önerisinde bulunduk. Bu rötuşlar yapıldıktan sonra yıkımlar için esas karar alınacaktır. Heyet incelemelerini sürdürüyor; artık yıkım tartışmaları bitmeli ve tamamen turizme odaklanmalıyız" dedi.

Uzungöl'de tahliye süresi doldu! Yıkım nöbeti başladı!


Geri Dön