26 / 04 / 2024

Uzungöl’e özel koruma planı hazırlandı!

Uzungöl’e özel koruma planı hazırlandı!

Salda Gölü'nün etrafında ‘çivi dahi çakılmaması’ kararı veren Bakanlık, Trabzon'un Uzungöl bölgesi için düğmeye bastı. Uzungöl’de peyzaj projesi olmayana ruhsat verilmeyecek.



Türkiye’nin tgözdesi konumunda bulunan Trabzon’daki Uzungöl, İmar Barışı düzenlemesinde, Ayder Yaylası’ndan sonra en fazla tartışılan bölgelerin başında yer alıyordu. Türkiye'den Sefa Bilgitekin'in haberine göre; uygulamada bölgede 112 kaçak yapı tespit edilirken bunlardan 95’i yıkılmış 17’si de tıraşlanmıştı.

Çalışmaların ardından Uzungöl’ü eski haline dönüştürmek için çalışmalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, uzun zamandır hazırladığı 1/25.000 ölçekli çevre düzeni planına onay vererek, bölgede yeni bir dönem başlatıyor. Konut yapımında parselin yüzde 40’ı hiçbir yapay malzeme kullanılmadan doğal bitki örtüsü olarak bırakılacak ve yörenin bitki örtüsüne uygun ağaç ve süs çalısı dikilecek. Toplu Konut Kooperatifleri, turistik tesisler, kamu kurumlarına ait tesisler, askeri alanlarda inşa edilecek konutlar ve kamu hizmet binaları ise peyzaj yaptırmaları zorunlu tutulacak. Projesi olmayan tesislere inşaat ruhsatı, uygulama bitirilmeden de tesislere iskân ruhsatı alınmayacak. 

BİNALAR İKİ KATI GEÇMEYECEK

Her türlü ruhsata ait yapılara ait projeler, belediye sınırları içinde bulunuyorsa belediyeden, sınır dışında kalıyorsa Valilik tarafından onay verilecek. Yapılara ruhsat vermeye yetkili idareler, projelerin plan ve hükümlerine uygunluğuna ve yerinde uygulanmasından sorumlu tutulacak. Konutlar, her durumda bodrum katı dâhil 6,50 metreyi yani iki katı aşamayacak. Birden fazla bodrum kat kazanılamayacak ve yapıların maksimum taban alanı 140 metrekare ile sınırlandırıldı. Parsel ,zerine birden fazla konutun inşa edilmesi halinde, binalar arasında yer alan mesafe en az altı metre olacak. Kamu hizmeti için kullanılan resmi binalarda, ibadet yerlerinde, özel eğitim ve sağlık tesislerinde, termal oteller ve kür tesislerinde çekme mesafeleri içerisinde kalmak şartıyla ve inşaat emsalini aşmamak kaydıyla bina boyu aranmayacak. Doğal SİT alanları içerisindeki mevcut tüm binalar cephe uyumunun sağlanması için en az 15 santimetre olacak şekilde ahşap ve taş malzeme ile kaplanacak. Ayrıca bölgede doğal afetler yönetmeliğine de uyulacak. Yoğun heyelanların gözlemlendiği çığ patikaları ‘çığ tehlikesi ve heyelan’ nitelendirilmesiyle,  yerleşime uygun olmayan alan olarak ilan edilecek ve imara açılmayacak.

TEK TİP ÇATI DÖNEMİ

Binalarda yer alan çatılar, üçgen, iki yana eğimli ‘beşik çatı’ olarak inşa edilebilecek. Alaturka kiremit veya benzeri örtü malzemesi kullanılacak ve pişmiş toprak renginde olacak. Yapılarda teras kat, çekme kat ya da çatı katı ile çatı aralarında bağımsız bölüm yapılamayacak. Ancak çatı örtüsü altında su deposu, asansör kulesi ile son katta bulunan bağımsız bölümlerle irtibatlı emsal hesabına dahil edilmeden bölümler düzenlenebilecek. Güneş enerjileri, çatının siluetini bozmayacak şekilde mümkün olduğunca çatı eğitime uyacak veya çatı içerisinde gömülecek. Diğer su depoları ise çatı örtüsü altına gizlenmek şartıyla kurulabilecek.


Geri Dön