25 / 04 / 2024

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün İstanbul'daki taşınmazlarının devri TBMM'de!

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün İstanbul'daki taşınmazlarının devri TBMM'de!

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün İstanbul'daki bazı kültür varlıklarının mülkiyetinin mazbut vakıflara devri yönündeki kararı meclis gündemine taşındı. CHP'li Sütlü, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP İstanbul Milletvekili Saliha Sera Kadıgil Sütlü, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün İstanbul'daki bazı kültür varlıklarının mülkiyetinin mazbut vakıflara devri yönündeki kararına ilişkin soru önergesi verdi. Karasu, sorusunun Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Sütlü, ''Aşağıdaki sorularımın Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim'' diye konuştu.

Sütlü, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, 2008 yılında yürülüğe giren 5737 sayılı Vakıflar Kanunu'nun “Vakıf yoluyla meydana gelip, her ne suretle olursa olsun hazine, belediye , özel idareler, köy ve tüzel kişiliğin mülkiyetine geçmiş vakıf kültür varlıklarının mazbut vakfına devrolunacağını” düzenleyen 30. Maddesi gereğince İstanbul özelinde ve Belediye Mülkleri ile sınırlı kalmaksızın Kule- i Zemin Vakfına ait Galata Kulesi, 3. Selim döneminde inşaa edilen Selimiye Kışlası, Sultan 1. Mahmud Vakfı adına Adile Sultan Sarayı, Beyazıt Hanı Veli Vakfından Pera Palas Otel, Vefa Lisesi, Şişli Etfal Hastanesi, Sait Halim Paşa Yalısı gibi İstanbul'da ve Türkiye genelinde 1014 taşınmazın Vakıfları adına tescil edildiği belirtilmektedir.''

Vakıflar Genel Müdürlüğü nün İstanbul daki taşınmazlarının devri TBMM de!

CHP İstanbul Milletvekili Saliha Sera Kadıgil Sütlü'nün soruları:
1- Galata Kulesi, Selimiye Kışlası, Adile Sultan Sarayı, Pera Palas Otel, Vefa Lisesi, Şişli Etfal Hastanesi, Sait Halim Paşa Yalısı ve Gezi Parkı'nın basında ve açıklamada belirtilen ve kanundaki tam ifadeyle “vakıflar yoluyla meydana geldiğini” gösteren EVOS, TAKBİS, tapu sicili veya benzeri dayanak belgeler nelerdir?

2- Anılan yerlerin ve Gezi Parkı'nın “vakıf kültür varlığı” olup olmadığına ilişkin belge var mıdır?

3- 2008'deki kanun düzenlemesine dayandırılarak yapılan söz konusu taşınmazların devir tarihleri nelerdir?

4- Açıklamada yer alan diğer 1014 taşınmazın tam listesi nedir? 

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön