18 / 04 / 2024

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün kiraladığı arazi TBMM'de!

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün kiraladığı arazi TBMM'de!

Cumhurbaşkanlığında görevli bir bürokratın Vakıflar Genel Müdürlüğünün yaptığı bir ihale ile kiraladığı arazi meclis gündemine taşındı. CHP'li Özel, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Cumhurbaşkanlığında görevli bir bürokratın Vakıflar Genel Müdürlüğünün yaptığı bir ihale ile kiraladığı araziye ilişkin soru önergesi hazırladı. Özel, sorusunun Kültür Ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Özel, ''Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un Üsküdar Kuzguncuk'ta bulunan ikametinin hemen yanındaki vakıf arazisine yol, şömine ve çardak gibi peyzaj düzenlemesi yaptırdığı, araziye birçok noktadan görünen bir duvar örüldüğü, jiletli teller çekildiği ifade edilmektedir. 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu, Boğaziçi öngörünüm bölgesinde turizm ve rekreasyon amacıyla toplumun yararlanmasına ayrılan yapı yapılabileceğini ya da kamu hizmet ve tesislerine ayrılan alanlarda 40 metrekareyi geçmeyen bekçi kulübesi gibi yapılara Boğaziçi İmar İdare Heyeti'nce müsaade edilebileceğini öngörmektedir. Aynı kanun bu bölgedeki yapıları tahrip eden veya niteliğini bozanların iki aydan bir yıla kadar hapis ve 200 bin ila 500 bin TL'ye kadar para cezasıyla cezalandırmasını hüküm altına almaktadır. Bu çerçevede 13 Nisan günü İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerince inşaat çalışması yapılan alanlar yıkılmıştır. Yaşananların Cumhuriyet gazetesinde haberleşmesi üzerine Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce 14 Nisan tarihinde bir açıklama yapılmıştır. Açıklamada, 241,07 metrekarelik söz konusu arazinin 8 Nisan 2020 tarihinde açık ihale usulüyle kiralandığı, 13 Nisan 2020 günü ise kiralama sözleşmesinin yapılarak arsanın yükleniciye teslim edildiği ve arazide yasa dışı bir yapılaşmanın söz konusu olmadığı ifade edilmiştir. Aynı saatlerde İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, Fahrettin Altun'un ikametgah adresini ve fotoğrafını paylaşan kişilere "terör örgütlerine hedef göstermek” suçundan soruşturma başlatıldığı duyuruldu. Bu olaya ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan sanatçı ve mahalle sakini Şükriye Tutkun ve sanat yönetmeni Yudum Yontan, her ne kadar Fahrettin Altun lehine ifadeler kullanmış olsalar da ilgili arazide bir düzenleme yapıldığını açıkça ifade etmişlerdir'' diye konuştu.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel'in soruları:
1. Vakıflar Genel Müdürlüğü açıklamasına göre 8 Nisan 2020 günü söz konusu  arazinin kiralanması için yapılan ihalede kaç kişi teklif vermiştir? Arazi kaç yıllığına kiralanmıştır? Arazi için verilecek yıllık kira bedeli ne kadardır? 

2. Söz konusu arazi daha önce kiralanmış mıdır? Kiralandıysa önceki kira bedeli  ne kadardır? 

3. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nce yapılan açıklamada kira sözleşmesinin 13 Nisan  2020'de yapıldığı belirtilmektedir. Buna karşın, Istanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri, arazideki faaliyetlere ilişkin bir süredir ihbar aldıklarını ifade etmişler ve yıkımı 13 Nisan 2020 günü gerçekleştirmişlerdir. Kiralama sözleşmesinden önce söz konusu arazide yüklenicinin işlem tesis ettiği ve bazı yapılaşmalara gittiği doğru mudur? 

4. Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde Boğaziçi Alanı, Boğaziçi sahil şeridi,  Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi, Boğaziçi Geri Görünüm Bölgesi ve Boğaziçi Etkilenme Bölgesi içinde vakıf akarı niteliğinde kaç adet arazi bulunmaktadır? 

5. Küresel pandemi ilan edilen ve Türkiye'de de vatandaşlarımızın yaşamını  yitirmesine neden olan koronavirüs salgininin sürüyor olmasına ve Çevre Bakanlığı kararıyla Hazine taşınmazlarının ihalelerinin nisan ayı sonuna kadar ertelenmiş olmasına karşın, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün neden ihalelerine devam etmektedir? Bu ısrar neden kaynaklanmaktadır? 

6. Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 2015, 2016, 2017, 2018 ve 2019 yıllarına ait kira gelirleri ayrı ayrı ifade edilmek üzere ne kadardır? Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 2020 yılı için öngörülen kira geliri ne kadardır? 

Vakıflar Genel Müdürlüğü arazi kirası, Vakıflar Genel Müdürlüğü kiralanan araziler, 


Geri Dön