28 / 03 / 2024

Van Kapıköy Gümrük Kapısı’nın temeli atıldı!

Van Kapıköy Gümrük Kapısı’nın temeli atıldı!

Van Kapıköy Gümrük Kapısı’nın modernize edilmesini sağlayacak projenin temeli atıldı. 70 milyon TL’lik yatırım yapılacak projeyle, Türkiye-İran arasındaki ticaret canlanacak



Van Kapıköy Gümrük Kapısı’nın modernize edilmesini sağlayacak projenin temeli atıldı. 70 milyon TL’lik yatırım yapılacak projeyle, Türkiye-İran arasındaki ticaret canlanacak.


Türkiye ile İran ticaretinde önemli rol oynayan Van Kapıköy Gümrük Kapısı'nın modernize edilmesini sağlayacak projenin temelleri atıldı. Temel atma törenine Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Başbakan eski Yardımcısı Beşir Atalay ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun yanı sıra çok sayıda işadamı ve İranlı yetkili katıldı. TOBB'a bağlı Gümrük Turizim İşletmeleri tarafından yap-işlet-devret modeliyle yapılacak olan modernizasyon çalışmalarının, 2017 sonunda tamamlanacağı ve Türkiye'nin Orta Asya pazarına bağlanan ticaret yolunun kısalacağı belirtildi.


BÖLGE ZENGİNLEŞECEK

Van'ı bir dünya şehri ve Türkiye markası yapmak için çalıştıklarını belirten Bakan Tüfenkci, gümrük kapısının yanı sıra şehirde bir de ticaret merkezi olması gerektiğinin altını çizdi. Kapıköy için 70 milyon liralık yatırım yapılacağını kaydeden Rifat Hisarcıklıoğlu da, "Mevcut haliyle kapı 18 bin metrekarelik alana sahip. Biz 4 katına çıkarıyoruz. Yeni Kapıköy Gümrük Kapısı 10 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 70 bin metrekarelik alan olacak. Global ticarete uygun şekilde tasarlanan kapıda, son teknoloji x-ray, kamera ve geçiş sistemleri bulunacak. İnşallah 2017 sonunda kapı faaliyete başlayacak" dedi. Projeyle birlikte Van'ın, Türkiye'nin ve İran'ın da zenginleşeceğini belirten Hisarcıklıoğu, "Van Gölü'nü bütün bu coğrafya için bir buluşma yeri, turizm merkezi haline getireceğiz" ifadelerini kullandı.


YOL KISALACAK KÜLTÜR CANLANACAK

Uluslararası araçların geçişini sağlayacak olan projenin hayata geçirilmesiyle birlikte, Van'ın ekonomik hayatına da katkı sağlanacağı belirtiliyor. Van'ın Saray ilçesi sınırlarında bulunan gümrük kapısı 2010'da araç ve yolcu trafiğine açılmıştı. Van il merkezine 100 kilometre uzaklıkta olan kapı, İran'ın en büyük şehirlerinden biri olan Tebriz'e 250 kilometre uzaklıkta. Kapıköy Gümrük Kapısı projesinin tamamlanmasıyla birlikte İran, Orta Asya ve Türk Cumhuriyetleri pazarına açılan yolun kısalacağı, kültür ve ticaretin canlanacağı belirtildi.


Sabah


Geri Dön