18 / 04 / 2024

Van'a sadece bölge insanı yatırım yapıyor!

Van'a sadece bölge insanı yatırım yapıyor!

Van Ticaret ve Sanayi Odası Necdet Takva, 2013'ün ikinci çeyreğinden sonra bölgeye gelen yatırımlarda ciddi ivme kaybı yaşandığını anlatarak, seçimlerin olması, çözüm sürecinin nihayete ermemesi nedeniyle iş dünyasının temkinli hareket ettiğini ifade etti



Özellikle Van'ın yaşadığı iki büyük depremden sonra ilde yatırımların durma noktasına geldiğini, bazı firmaların kapandığını vurgulayan Takva, "İnsanlar bu dönemde çok borçlandı. Deprem nedeniyle ödenmesi ertelenen  TOKİ  ve kurumlar vergisi borçları ödemeleri yakında başlıyor. Gelir ve Kurumlar vergisinde yaklaşık 650 milyon TL'lik borç var.

 

Bu, yeni yatırım planlarını olumsuz etkiliyor. Buraya batıdan gelip yatırım yapan zaten yok. Bölge insanında da borçlar nedeniyle para yok" dedi. Sadece politik tedbirlerle sorunların ortadan kalkmayacağını işin ekononomik ayağına da ağırlık verilmesi gerektiğine işaret eden Takva, "Bölgeye yatırım gelmesi için yakın pazarlara erişimimiz sağlanmalı, bölgedeki enerji ulaşım altyapısı güçlendirilmeli. 


Şu anda bölgedeki yatırımların tamamı buralı insanların yatırımlarıdır. Biz daha çok üretim ve istihdama dönük yatırım bekliyoruz. 

Teşviklerde daha yerel yaklaşımlara ihtiyaç var" diye konuştu. 


Cumhuriyet


Geri Dön