25 / 04 / 2024

Van'da büyük deprem sonrası 25 bin 170 konut inşa edildi!

Van'da büyük deprem sonrası 25 bin 170 konut inşa edildi!

Van'da 23 Ekim 2011'de yaşanan büyük deprem sonrası, şehirde 25 bin 170 konut depremzedelere teslim edildi, 139 iş merkezi, 17 okul, 33 cami, 9 alışveriş merkezi ve 3 bin 194 ahır inşa edildi...



Van'da 23 Ekim 2011'de yaşanan büyük can ve mal kaybının yaşandığı 7.2 büyüklüğündeki depremin şehirde bıraktığı hasar 8 yılda yenilendi.  Van’da 13.41'i sularında, merkez üssü Tabanlı köyü olan 7,2 büyüklüğündeki deprem, 26 saniyede kent merkezi ile Erciş ilçesi ve birçok köyde yıkıma neden olmuştu.

Anadolu Ajansı’ndan Mesut Varol’un haberine göre, çok sayıda evin be binanın yıkıldığı depremden sonra arama kurtarma ekipleri ile vatandaşlar, enkaz altında kalanların kurtarılması için seferber oldu.Arama kurtarma çalışmalarının daha hızlı yapılabilmesi  yaralıların tedavilerinin beklememesi için şehre 295 ambulans, 56 UMKE aracı, 6 ambulans helikopter, 2 ambulans uçak ile 2 bin 400 sağlık personeli sevk edildi. 
Yaralanan 1673 kişiden 1037'si kara yoluyla, 194'ü ise ambulans uçak ve helikopterlerle başka illerdeki hastanelere ulaştırılarak tedavi altına alındı. Hasar gören kırsal mahallelerde 12 mobil ekip, 11 bin 500 vatandaşı olay yerinde tedavi altına aldı.

Tüm Türkiye seferber oldu

Depremin sonra dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere birçok bakan, siyasetçi ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi de Van’a giderek olay yerinde yardımları gerçekleştirdiler.
Artçı sarsıntılar yüzünden evlerine giremeyen için ilk etapta gönderilen 75 bin çadır vatandaşlara verildi. Daha sonra kente getirilen 29 bin 500 konteynerle kurulan 35 konteyner kentte vatandaşlara geçici barınma ortamı yaratıldı.

Göçlerle adeta "hayalet kent"e dönüşen Van'da, bir ay gibi kısa sürede depremzedeler için inşa edilecek konutların yapımına başlandı. Hava sıcaklığı sıfırın altında 30 dereceye kadar düşmesine rağmen Van halkına kalıcı konut sağlanması için inşaat çalışmaları aralıksız devam etti.

Depremiden sonraki 8 yıllık süre içinde 25 bin 170 konutun inşaatı tamamlanarak depremzedelere teslim edildi, 139 iş merkezi, 17 okul, 33 cami, 9 alışveriş merkezi ve 3 bin 194 ahır yapıldı. 23 Ekim ile 9 Kasım'daki depremlerin ardından AFAD uzmanlarınca Van merkez, Erciş ve Edremit ilçeleri ile bağlı köylerde geniş kapsamlı hasar tespit çalışması yapıldı.

Uzmanların, bahsi geçen yerleşimlerdeki 147 bin 622 konut, 18 bin 735 iş yeri ve 20 bin 209 ahırda yaptığı çalışmalarda, 31 bin 870 konut, 8 bin 849 iş yeri ile 9 bin 602 ahırın ağır hasar gördüğü tespit edildi, 18 bin 181 konut da orta hasarlı olarak tespit edildi.

Van da büyük deprem sonrası 25 bin 170 konut inşa edildi!

"Herkes Van'ın acısına ortak oldu"

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, son yaşanan depremlerle büyük yıkımların yaşandığı Van'da devletin tüm kurumlarının canla başla çalışması ile hasarın tamamen toparlandığını söyleyerek "Çok kısa sürede depreminin tüm izleri silindi. Türkiye'de yaşayan herkes Van'ın acısına ortak oldu. 25 bin 570 konut yapıldı. 139 iş merkezi, 17 okul, 33 cami, 9 alışveriş merkezi ve 3 bin 194 ahır inşa edildi. Tüm bunlarla kent, depremden önceki konumundan daha iyi bir duruma getirildi." diye konuştu.

Depreme karşı her zaman hazırlıklı olmak için okullarda sürekli eğitim çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Bilmez, şu şekilde konuştu:

"Depremde zarar gören binalarımızın büyük bir kısmı yıkıldı. Yaklaşık 3 bin civarında yıkılması gereken yer kaldı. Bunlar da köylerde ve çoğunlukla boş ya da mahkemelik olan yerler. Denetimler de yapılıyor. Bugüne kadar 250 binden fazla vatandaşa deprem eğitimi verdik. Depremi sürekli gündemde tutuyoruz. Bu konuda çok ciddi bir hassasiyet oluştu. Depremler bu bölgenin bir realitesi. Yeni depremlerin zarar vermemesi için gerekli tedbirleri almamız gerekir. Bazen depremlerde balkon ya da pencerelerden atlayan insanların yaralanmaları depremde zarar görenlerin sayısından daha fazla olabiliyor. Bu nedenle deprem bilincini oluşturmamız lazım. AFAD Bölge Müdürlüğümüz bünyesinde kurulan kurtarma teşkilatımız her daim hazır."

Van da büyük deprem sonrası 25 bin 170 konut inşa edildi!

 "Zemine uygun binalar tercih edilmeli"

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Afet Yönetimi ve Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Azad Sağlam Selçuki Van’ın aktif fay hatları üzerinde bulduğunu ve tarih boyunca büyük depremlerin yaşadığını söyledi.
Kentte afet bilinci yaratmak için çalışmalar sürdürdüklerini söyleyen Selçuk, "Doğal afetler karşısında önlemler almak gerekiyor. Halkı bilinçlendirmemiz lazım. İnsanlar oturduğu binayı kontrol etmeli. Zemine uygun binalar tercih edilmeli. Van depreminden sonra deprem yönetmeliğine uygun binalar inşa edilmeye başlandı. Ciddi anlamda bunun üzerinde duruluyor, kontroller daha dikkatli yapılıyor. Her kurumun arama kurtarma ekibi oluşturması lazım. Depreme karşı sürekli hazır olmak gerek." dedi.

Van’daki konut fiyatları mega kentlerle yarışıyor!


Geri Dön