24 / 04 / 2024

Van'da depremin yıktığı mahalleler yeniden kuruldu!

Van'da depremin yıktığı mahalleler yeniden kuruldu!

Van'da 9 Kasım 2011'de meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremde hasar gören kırsal mahalleler, devletin desteğiyle yeniden inşa edildi.



Van'da 9 Kasım 2011 tarihinde 2'si otel olmak üzere 25 binanın yıkıldığı, gazeteciler Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir ile Japonya'dan gelen gönüllü Atsushi Miyazaki'nin de aralarında bulunduğu 40 kişinin hayatını kaybettiği depremin ardından 30 kişi ise enkaz altında sağ kurtarıldı.

Anadolu Ajansı'ndan Yılmaz Kazandıoğlu'nun haberine göre; kırsal mahallelerde kerpiçten yapıların yıkımını gerçekleştirdiği şehirdeki vatandaşlar, yaşadıkları acı dolu günleri devlet desteğiyle yeniden inşa edilen konutlarda unutulmadı.

Depremden en çok etkilenen Tuşba ilçesinde bulunan Alaköy Mahallesi de inşa edilen yeni yapılarla güvenli ve modern yapılara sahip oldu.

Sarsıntı nedeniyle büyük hasarın yaşandığı Alaköy'de "evini yapana yardım" modeliyle 100 ev, 2 okul inşa edildi, çocuklar için parklar yapıldı.

Genellikle kerpiç evlerin bulunduğu köylerde, depremler nedeniyle binlerce ev yıkıldı ya da ağır hasar gördü.

Van depremi sonrasında "evini yapana yardım" kapsamında 13 bin hak sahibine konut yapıldı. Onlarca okul ve cami inşaatı tamamlandı.

Van da depremin yıktığı mahalleler yeniden kuruldu!

"Allah, devletimizi var etsin"

Mahalle Muhtarı Zeki Akyürek, açıklamasında depremin üzerinde 9 yıl geçmesine rağmen depremin acısını unutamadıklarını belirtti.

Deprem sonrasında devletin tüm destekleriyle kendileri için seferber edildiğinden bahseden Akyürek, "Evlerimizin hepsi briket ve kerpiç evlerdi. Hepsi eski yapılardı ve depremde yıkıldı. Can kayıplarımız oldu. Ondan sonraki süreçte devletimiz bütün gücüyle maddi ve manevi her konuda bizlere destek verdi." diye konuştu.

Verilen desteklerle mahallelerinin yeniden inşa edildiğinden bahseden Akyürek, şu ifadeleri kullandı:

"Yeni şehirleşme oldu. Daha güzel yapılar yapıldı. Modern bir mahalle kuruldu. Devlet bizlere büyük bir katkı sundu. Okul ve iş merkezleri yeniden inşa edildi. Allah, devletimizi var etsin. İzmir'de bir deprem yaşandı. Biz de o sıkıntıyı yaşadığımız  İzmir  halkının da sıkıntısını derdini anlayabiliyoruz. Devletimiz orada da çok güçlü bir şekilde her türlü hizmeti sunuyor. Dünyada böyle bir ülke yoktur. Allah devletimizden razı olsun."

Devletin kendilerine güvenli evler inşa ettiğinden bahseden mahalle sakini Şerafettin Cancan, "Devletimiz evlerimizi yaptı, bize yardım etti. Bizlere her yönden yardım etti. Acılarımız hale teze, sanki yeni olmuş gibi. İzmir depremi oldu, aynı acıyı biz de yaşıyoruz. Depremde hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diliyorum." dedi.


Geri Dön