23 / 04 / 2024

Van'da kent meydanı yapılacak mı?

Van'da kent meydanı yapılacak mı?

Van’ın meydan eksikliği kentte sıkıntı oluşturmaya devam ediyor. Bölge halkı, şu an bir kent meydanına ihtiyaçları olduğunu belirtti.



Büyükşehir Van’ın meydan eksikliği kentte sıkıntı oluşturmaya devam ediyor. Bir çok kentte devasa alanlar şehirlerin yükünü taşırken Van’da ise mitingler, buluşmalar, yürüyüşler kapatılan caddelerde ve sokaklarda yapılıyor. Özellikle 15 Temmuz Demokrasi Mitingleri ve yürüyüşleri süreci boyunca da Van’da cadde ve sokakların kapatılmasıyla kente bu ihtiyaç bir kez daha ortaya çıkmış oldu...



Türkiye’nin ve diğer dünya ülkelerinin en ön plana çıkan yapılanlardan bir tanesi olan Kent Meydanı henüz Van’a yapılmış değil. Her geçen gün artan nüfus ve gelişen teknolojiye rağmen Van’da bir kent meydanı yapılmaması yaşanan sıkıntıları da açık bir şekilde gösteriyor. 15 Temmuz gecesi FETÖ tarafından Türkiye genelinde yaşanan darbe girişimi sonrası insanlar meydana indi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 81 ilde meydanlara inin çağrısı yaptı. Cumhurbaşkanı çağrı yaptı ancak Vanlıların inecek bir meydanları olmadı. 27 gün süren demokrasi nöbetleri akşam saatlerinde Beşyol mevkiinde yolun trafiğe kapatılması ile yapıldı. Nöbetlerin yanı sıra zaman zaman önemli siyasi isimleri de ağırlayan Van, yine meydan sıkıntısında dolayı yolu trafiğe kapatıldığı Beşyol mevkiinde mitingler yapıyor. Bununla birlikte ardından gerçekleştirilen yürüyüşler, 1000 STK’nın destek verdiği buluşmalar, HDP mitingleri de cadde ve sokaklarda yapıldı. Kabuğuna artık sığamayan, trafiği damar tıkanıklığına dönen cadde ve sokakların durumu iyice zorlaştırırken Gazeteniz Şehrivan olarak bir kez daha aynı konuyu vatandaşa ve muhataplara sorduk. Ortak görüş aynı: Van’ın acilen bir meydana ihtiyacı var.

 

BAKAN: VAN’A KENT MEYDANI ŞART

Şehrivan Gazetesi olarak Beşyol Mevkiinde esnaflık yapan Vanlılarla görüştük. Van’a bir meydan yapılmasının şart olduğunu ifade eden Kuyumcu Ercan Bakan şu ifadelere yer verdi: “Bizde isteriz Van’ımızın daha ferah ve geniş olmasını. Van’da bir meydanın kesinlikle yapılması gerekiyor. İnsanların gerçek anlamda dinlenebilecekleri ve zaman geçirebilecekleri bir meydan olmalıdır. Bunun yanı sıra yapılacak olan meydan esnafa da kolaylık sağlamalıdır. Beşyol’da yapılan tüm etkinliklerde biz kötü etkileniyor. Yeri geliyor işyerimizi açamaz hale geliyor. Van için bir meydan şart. Bu neresi olur bilmem ama Valilik yerinden bahsettiniz. Bence de çok güzel olur. Hem yeşilliği ile alan epeyce genişler. Bence bu kentin acil olarak bir kent meydanına ihtiyacı var.”

 

KARAKOÇ: ESNAF OLARAK SIKINTILAR YAŞIYORUZ

Kent meydanıyla ilgili konuşan Eczacı Osman Karakoç ise, “Van’ın o kadar çok sorunu var ki saymakla bitmez. Şu an bir kent meydanına ne kadar çok ihtiyacımızın olduğunu en çok Beşyol’daki esnaf bilir. Çünkü çok acısını çektik. Belediye kalkıp şu Beşyol meydanını bir güzel çimlendirse, ağaçlandırıp güzelleştirse halkın ne kadar mutlu olacağını bilmeli bence. En basitinden en ufak bir miting yapıldığında bu Beşyol Meydanı kitleniyor. Trafik felç oluyor. Resmen güzelim Van’ın kalbi Beşyol’da atıyor ve en ufak bir şeyde bu meydanın kapanınca Van’ın kalbi duruyor. Belediyenin bu konuda bir an önce adım ataması gerekiyor. Gerekirse tüm işlerini bir yana bıraksınlar.” Dedi.

 


“BİZİM TONLARCA SIKINTIMIZ VAR”

Van’ın diğer illere göre çok geride kaldığını söyleyen Karakoç şunları söyledi: “Gidin diğer illere bir bakın nasıl durmadan gelişiyorlar. Bizde neden sürekli hep geriden sayıyoruz. Dünyadaki tüm şehirlere bir bakın. Türkiye’deki illere bir bakın o zaman anlayacaksınız aradaki farkı. Diğer illere imrenerek bakıyoruz. Bizim bu kadar güzelliklerle dolu bir ilimiz var ancak kıymetini bilemiyoruz. Her şeyden önce bilinçli değiliz halk olarak. Bizim tonlarca sıkıntımız var. Çevre temizliğimiz çok sıkıntılı, kent estetiğimiz çok rezil, o kadar güzel bir gölümüz var ona bile sahip çıkamıyoruz.”

 

KARAKOÇ: BAŞKA BELEDİYELER ÖRNEK ALINMALI

Yapılacak olan çalışmalarda kentin ve halkın menfaatinin düşünülmesi gerektiğini dile getiren Karakoç son olarak, “Belediyedeki çalışanların yerinde ben olsam yeni ve çözüm odaklı projeler üretirdim. Bence bu tavsiyemize kulak kabartılmalı. Üretecekleri bu yeni projelerle kente canlılık katabilirler. Kentin menfaatini düşünmeliler. Siyasi bakmıyoruz biz bu duruma. Tamamen halkın ve kentin menfaati düşünülmeli. Kent meydanı sorunu çözüldüğünde beraberinde daha birçok sorunu da çözecektir buna inanıyoruz. Özellikle zabıta trafik biriminin üzerine çok fazla iş düşüyor. Şehrin trafiğini sıkıntıya sokan tüm sorunlar denetlenmeli. Kısacası söylemek gerekirse bu kentte düzen yok. Belediyelerde nerden baksanız binlerce çalışanı var ancak hiçbiri gerçek anlamda çalışmıyor. Bence Malatya belediyesi örnek alınarak uygulanmalı.” İfadelerine yer verdi.

 


SÜZEN: MEYDAN YAPMAK ZOR OLMAMALI

Van’a meydan yapılmasıyla ilgili gazetemize konuşan esnaflardan Taner Süzen şunları söyledi: “Van’ın şehir merkezinde bir meydana ihtiyacı var. İnsanların ve esnafın rahat edebileceği bir meydan olmalıdır. 1 ay boyunca Beşyol’da gece tutulan nöbetler bizi çok kötü etkiledi. Araçlarımızı kullanamaz hale geldik. En ufak bir mitingde, etkinlikte hem kentin trafiği kitleniyor hem de insanlar sıkıntılar yaşıyor. Bu sorunun çözümü hangi kurumda, hangi belediye de ya da her kimdeyse bir an evvel çözülmelidir. Van büyükşehir gibi bir ile kent meydanının yapılması çok zor olmasa gerek.”

 

GÜLEN: BEŞYOL’DA MEYDAN YAPILMALIDIR

Meydanla ilgili görüştüğümüz esnaflardan Hacı İhsan Gülen, “Meydan yapılmalıdır ve bu yapılacak olan meydan da kesinlikle Beşyol’a yapılmalıdır. Van’da ne uygun alan burasıdır. Tabi trafik felç edilmemek kaydıyla bu yapılmalıdır. Örneği bir alt geçit yapılırsa meydan burada çok kolay yapılır. Bunun yapılması vatandaş dışında bizleri de çok rahatlatır. Bizim dışımızda ayrıca burada mitingler, etkinlikler yapmak isteyen kuruluşlarda çok rahat ederler. Miting yapıldığı zaman kentin trafiği resmen kilitleniyor. Bunların hepsi göz önüne alınmalı ve artık Van’da insanların adres tarif ettiklerinde meydandayım diyebilmelidir.” dedi.

 

ELMAS: VALİLİK ÇIKMAMAKTA ISRAR EDİYOR

Konuyla ilgili görüştüğümüz Van Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Civan Vahap Elmas şunları söyledi: “Van Valiliğinin yeri Çevre Şehircilik Bakanlığı ile yaptığımız planlamada kent meydanı olarak belirlendi. Ancak yıllardır bu alan kent meydanı olmasına rağmen valilik bu alanı boşaltmadı. Defalarca bu alanın tahliye edilmesiyle ilgili Van Büyükşehir Belediyesi Emlak ve İstimlak Daire Başkanlığı yazılar yazdı. Biliyorsunuz 2011 yılında yaşanan depremin ardından normalde valilik bu alanı tahliye etmeliydi. Ancak halen çıkmamakta ısrar ediyor. En son 1 yıl önce tahliye edilmesi için yazılar yazıldı ancak halen cevap alamadık.”

 

“ALAN KENT MEYDANI OLARAK GEÇİYOR”

Askerin alanların şehir merkezinde çıkarılarak alanların yeşil alan olmasıyla ilgilide konuşan Elmas, “Askeri alanların yeşil alan olması gündeme geldi. Normalde valilik bu alanı boşaltacak ve şehir stadyumunun olduğu alana yerleşmesi gerekiyor. Ancak ne valilik burayı boşalttı ne de şehir stadyumu başka yere taşındı. Her ilde bir kent meydanı mevcut, ancak biz ilimizde halen bir kent meydanı oluşturamadık. Kent meydanı olarak geçen alanın tahliye edilmesi gerekiyor. Bu alandaki mevcut yeşil doku korunarak, altı otopark üstü ise kent meydanı olarak değerlendirilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onaylı imar planında da bu alan kent meydanı olarak geçmektedir.”

 

MEYDAN ALANI VAR, MEYDAN YOK!

2011 yılında yaşanan iki büyük deprem Van adına imar planı olarak fırsata çevrilmek istendi ancak, depremde Van’a kent meydanı kazandırmadı. Yaşanan depremlerin ardından yaklaşık 4 yıl önce açıklamalarda bulunan dönemin Ak Parti Van Milletvekili Mustafa Bilici Van Valiliği yerinin kent meydanı olacağını ifade etmişti.  Bilici, “Van ili tarihinde ilk kez düzenli bir imar planına kavuşuyor. Van’ın modern geleceği bu imar planında yapıldı. Valilik binasının olduğu yer kent meydanı oluyor. Bununla birlikte yeni yollar, park ve bahçeler açılıyor. Bütün bunlar Van’ın 50 yıllık geleceğini modern şehirleşme anlamında teminat altına alıyor.” İfadelerine yer vermişti.




Şehrivan Gazetesi


Geri Dön