26 / 04 / 2024

Varyap, Bodrum'a yerleşiyor!

Varyap, Bodrum'a yerleşiyor!

Varyap, Bodrum Yalıkavak'ta toplam 53 bin metrekare büyüklüğe sahip iki ayrı arsa üzerinde 90 ve 180 bağımsız bölümden oluşacak butik konut projesine başlayacak. Her iki projenin yatırım maliyetinin 60 milyon dolar olacağı belirtildi.



Temelleri yaklaşık 33 yıl önce atılan Varyap, sağlık, bilişim, enerji ve turizm alanında hizmet veren Varlıbaşlar Grubu'nun inşaat ile ilgili ayağını oluşturan bir şirket. Şirketin başında, Trabzonlu ailenin ikinci nesil üyesi Süleyman Varlıbaş bulunuyor. Varyap Varlıbaşlar Yapı Sanayi AŞ'nin referansları arasında  Ankara  Atatürk Orman Çiftliği içerisindeki Tekel'in Türkiye'deki ilk viski fabrikasının yapımı bulunuyor. Bunun yanı sıra yine Tekel'in alkol damıtma, tuz üretim ve arıtma tesisleri de firma tarafından yapılmış. Firmanın üstlendiği diğer projeler arasında okul, hastane ve üniversite kampüslerinin yanı sıra altyapı ve taahhüt projeleri bulunuyor.

Türkiye'nin en büyük inşaat-taahhüt şirketlerinden Varyap Varlıbaşlar Yapı Sanayi AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, son aylarda büyük bir heyecan yaşıyor. Memleketi Trabzon'da, kendi ifadesi ile "İstanbul'daki alışveriş merkezlerinden hiç de aşağı kalmayacak Atapark adındaki alışveriş merkezini" hayata geçirmeye hazırlanıyor. Varyap, aynı zamanda Avrupa'nın en büyük Adalet Sarayı olacak Çağlayan Adalet Sarayı'nın inşaatını yürütüyor.

Batı Ataşehir'de, kalan 107 dönüm büyüklüğündeki son büyük  TOKİ  arsasının ihalesini geçtiğimiz 2008'in Nisan ayında 338 milyon liralık teklifle kazanan Varyap, burası için de toplam bin 500 konuttan oluşan Varyap Meridian adında bir projeye başladı. .

Mortgage Market olarak bu ay ki sayımızda Varyap Varlıbaşlar Yapı Sanayi AŞ'nin Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş ile hayata geçirecekleri bu projelerin detaylarını konuştuk. Varlıbaş, yeni projeler hakkında dergimize önemli açıklamalarda bulundu.

Mortgage Market: Öncelikle Süleyman Varlıbaş'ı tanıyabilir miyiz? İnşaat sektöründe ne zaman yer almaya başladınız?

Süleyman Varlıbaş: 1951 Trabzon Çaykara doğumluyum. Üniversiteyi Erzurum Atatürk Üniversitesi Zirai Ekonomi bölümünde bitirerek iş hayatına atıldım. Askerlikten sonra Çaykur'da, çay teşkilatının değişik fabrikalarında idarecilik görevi yaptım. 1980 yılında bu görevden ayrılarak kendi işimi yapmaya karar verdim. İş yaşamımı iki döneme ayırıyorum: Biri resmi, biri özel sektörde. Her iki dönemde de bulunduğum zaman içinde, çok kısa zamanda çok iyi noktalara geldim. Çok hızlı yükseldim. Bizim kuşağımız, çok sıkıntılı dönemlerde, fakirlk içinde, zor şartlarda eğitim yaparak hayata hazırlandı. O bakımdan o günlerle bugünü mukayese ettiğim zaman bugünkü neslin bize göre çok daha avantajlı ve çok daha sağlıklı büyüyebileceğini görüyorum.

Bir röportajınızda "Lüks lambası ışığında ders çalışıyorduk" demişsiniz...
Varlıbaş: Lüks lambası bile lüks idi. Gaz lambası vardı o yıllarda. O ışıkta ders çalışırdık. Doğru-dürüst masa yoktu; köy evlerinde ahşap sedirlerin üzerinde ders çalışırdık. Gençlik şimdi çok daha farklı donanımlarla yetişiyor. O bakımdan Türkiye'nin geleceğini şanslı görüyorum. 1980'de özel hayatı tercih ettiğimde, o zaman babam taahhüt işlerine giriyordu. Şirketleşmemişti. Kendi adına işlere giriyordu.

Kenan Evren döneminde bazı taahhüt işleri alarak büyümüşsünüz...
Varlıbaş:  Evet, özel sektöre ilk adım attığım zaman bu işlere girmiştim. O işlerle yakından ilişkiliydim. İstifa edip ayrılınca; babam, kardeşlerim ve ben şirket kurduk. Varlıbaşlar olduk. Varlıbaşlar, inşaat ve taahhüt sektöründe çok değişik bölgelerde çok değişik işler aldı. O zamanlar, Evren Paşa'nın zamanında enerji nakil hatları da yaptık,  Adana  bölgesinde. Yine Antep'in köylerinin yüzde 50'sinden fazlasına, Urfa'nın yüzde 80'ine, Adana'nın Bahçe ve Osmaniye taraflarında köylerin büyük kısmına elektrik götürdük. Karadeniz Bölgesi'nde de, Çaykara'nın köylerinin tümüne biz elektrik götürdük. Köyümün elektriğini de babam ve biraderlerim yaptı.

İnşaat sektörüyle ilgili çalışmalarınız ne zaman başladı?
Varlıbaş: Taahhüt sektöründe sadece inşaat veya sadece enerji diye bir ayrım olmaz. Devlet ihalelerine katıldık... Tekel'de işler aldık. Çok büyük işlerimizi de Tekel ile yaptık. Tekel'in yaprak tütün işleme tesislerini, depolarını yaptık. Sanayi tesisleri, fabrikalar yaptık. Tuz işleme tesisleri yaptık. Bayındırlık Bakanlığı işlerine girdik. Okul, hastaneler yaptık. Karayolları Genel Müdürlüğü'ne de işler yaptık: Yollar, köprüler... Daha sonra, malumunuz, Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ), arsa karşılığı hasılat paylaşımı işlerine başladık. Batı Ataşehir'de ilk yapılanma bizimle oldu. aynı bölgede bizden sonra diğer şirketler iş aldı. Uphill Court Projesi'nin rezidans hariç hepsi teslim edildi.

Batı  Ataşehir'de başladığınız Varyap Meridian hakkında bilgi verebilir misiniz?
Varlıbaş:  Batı Ataşehir'de yapımına başladığmız bu proje, Türkiye'nin ilk lüks ekolojik karma konut projesi olacak. Mimari tasarımı dünyaca ünlü RMJM firması tarafından yapılan yeşil binalar için uluslararası norm sayılan LEED kriterlerine sahip. Varyap Meridian, toplam 107 bin metrekarelik alanda inşa edilecek. Yüzde 90'ı yeşil alan olarak projelendirilen Varyap Meridian'da binalara ayrılan alan 10 bin metrekareyi geçmeyecek. Toplam bin 500 konutun bulunduğu projede konutlar, studio, 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 olmak üzere farklı daire seçenekleri yer alıyor. İstanbul'u dünyada markalaştıracak ikonik tasarıma sahip Varyap Meridian'da yaşam 2011 yılında başlayacak.

Projede yer alan konutların fiyatları  nedir?
Varlıbaş: Proje yer alan 52-55 metrekarelik stüdyolar 188 bin ila  229 bin lira. 71-118 metrekarelik 1+1 konutların fiyatları 267 bin ila 339 bin lira. 90-137 metrekarelik 2+1'lerin fiyatları ise 295 bin liradan başlıyor, 482 bin liraya kadar yükseliyor. 157-185 metrekarelik 3+1'ler 498 bin ila 692 bin lira arasında; 182-192 metrekarelik 4+1'ler ise 611 bin ila 749 bin lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor.

Finans merkezinin bölgeye gelmesinin olumlu etkilerini göreceğinize inanıyor musunuz?
Varlıbaş: Elbette, finans merkezinin orada olması, bizim tek arsa kalmış olmamız, o bölgeye olan ilgiyi daha da artıracak. Orada başka arsa yok. Finans merkezinin gelmesi de oradaki talebin artmasına sebep olacak.

Trabzon'da ve de İstanbul'da birer alışveriş merkezi(AVM) projeniz vardı. Bu projelerdeki son durum nedir?
Varlıbaş:  Trabzon'daki AVM projemizin ismi Atapark olacak. AVM'nin, üzerine kurulduğu araziyi belediye, Tekel'den devralmış. Toplam inşaat alanı 52 bin metrekare... Bunun 24 bin 500 metrekaresi kiralanabilir alan. Arsada, belediyeye hizmet binası yapılacak, artı para da verilecek. Bir tarafa da AVM yapılacak. Hizmet binasını onlara veriyoruz, AVM de bizim oluyor. 115 mağazadan oluşacak bu AVM'nin toplam yatırım değeri 70 milyon dolar. Burayı 2010'un Haziran ayında hizmete açmayı planlıyoruz. İstanbul'da ise Pendik'te Varmall adında bir AVM planlıyoruz. Buranın inşasına sarım 2010 yılında başlarız. Arsa büyüklüğü 10 bin metrekare civarı. Kapalı alan, 52 bin metrekare olacak.110 mağazanın yer alacağı bu AVM'nin yatırım maliyeti 40 milyon dolar civarı olacak.

Başka yeni yatırımlarınız olacak mı?
Varlıbaş:  Evet, Afyon'da önümüzdeki eylül ayında 5 yıldızlı bir termal otelin yatırımına başlıyoruz. 95 bin metrekare arsa üzerinde yer alacak bu oteli 2010'un sonunda hizmete açmayı planlıyoruz. Bunun dışında Trabzon'da bu yılın sonunda yıllık 150 milyon metreküp üretim kapasitesine sahip Ytong üretim tesisinin yatırımına başlıyoruz. 35 bin metkare arazi üzerine kurulacak bu tesisin 40-50 milyon dolara mal olması bekleniyor. 

Bodrum'da iki yeni projeye başlıyor

Bodrum Yalıkavak'ta birisi 18 bin 500 metrekare, bir diğeri de 34 bin 500 metrekare büyüklüğünde iki ayrı arsası bulanan Varyap, bu iki arsa üzerinde yeni bir konut projesine start vermeye hazırlanıyor. Süleyman Varlıbaş, bu projeler hakkında şu bilgileri veriyor:

"18 bin 500 metrekare büyüklüğündeki arsamız denize sıfır konumda yer alıyor. Bu arsa üzerinde 90 bağımsız bölümden oluşan butik bir konut projesi planlıyoruz. Yine 34 bin 500 metrekare büyüklüğündeki arsamız üzerine de 180 bağımsız bölümden oluşan yine bir butik konut projesi planlıyoruz. 2010 yılında başlamayı planladığımız her iki projemizin yatırım maliyeti 60 milyon doları bulur." 

Okhan Şentürk/ Ekonomist


Geri Dön