25 / 04 / 2024

Vasiyetname yoksa miras paylaşımı nasıl olur?

Vasiyetname yoksa miras paylaşımı nasıl olur?

Vasiyetname, bir kişinin ölümünden sonra malvarlığının ne olacağına ilişkin isteklerini bildirdiği hukuki bir işlem olarak ifade ediliyor. Peki, vasiyetname yoksa miras paylaşımı nasıl olur?



Vasiyetname yoksa miras paylaşımı nasıl olur?

Miras; bir kimsenin ölümü anında, hısımlarına (mirasçı olan yakın akrabalarına) intikal edecek bütün malları, hakları, borçları ve hukuki durumları olarak karşımıza çıkıyor. 


Vasiyet ise, bir kişinin ölümünden sonra malvarlığının ne olacağına ilişkin isteklerini bildirdiği hukuki bir işlem olarak ifade ediliyor. Bir başka deyişle vasityetname, miras aktarmanın başlıca biçimi olarak karşımıza çıkıyor.


Vasiyette bulunan kişi, yani vasiyetçi bir vasiyetname hazırlayarak, Ölümünden sonra yapılmasını istediklerini el yazısıyla, resmi ya da sözlü olarak bildirebiliyor. Vasiyetnamenin geçerli olabilmesi için yasal sınırlamalara ve biçimlere uyulması zorunlu olmuyor. Peki, vasiyetname yoksa miras paylaşımı nasıl olur?


Vefat eden kimsenin ardından miras paylaşımı yapılabilmesi için eğer bir vasiyetname yoksa miras paylaşımı şöyle oluyor;


Mirasçılık durumları belli olduktan sonra her bir miras bırakan için ayrı ayrı olmak üzere terekenin tespiti davası açılması gerekiyor.  Bu davalarda yapılacak araştırma ive tespit neticesinde edilebilen mal varlığı mirasçılar arasında payları oranında yapılıyor. 


Miras paylaşımı nasıl yapılır?

- Altsoy için yasal miras payının yarısı,

- Ana ve babadan herbiri için yasal miras payının dörtte biri,

- Kardeşlerden herbiri için yasal miras payının sekizde biri,

- Sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması halinde, yasal miras payının tamamı, diğer hallerde yasal miras payının dörtte üçü olarak yapılıyor.


Resmi vasiyetnamenin şekil şartları!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön