28 / 03 / 2024

Miras paylaşımı nasıl olur?

Miras paylaşımı nasıl olur?

Ölüm halinde yasal mirasçılara kalan malların bu mirasçılar arasında paylaştırılması gerekiyor. Peki, Miras paylaşımı nasıl olur?



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''miras paylaşımı'' konulu soruyu yanıtladı. İşte, Tamer Heper'in yazısı... 

 

Babamın vefatı ile annem ve biz 3 kardeşe üç katlı bir bina miras kaldı. Ancak burada başka akrabalarımız oturuyor, kira veya bir bedel ödemiyorlar. Bunlardan kira isteyebilir miyiz veya çıkarabilir miyiz? ● V. Z. 

 

Açıkladığınız aile tablosuna göre annenizle 3 kardeş bu yerde eşit hisselerle yani herbiriniz dörtte bir hisse ile maliksiniz. Dolayısı ile bu yerden tasarruf hakkı sizlere ait. Ancak içeride birileri oturuyor ise bu durumdaki biri kiracınız değildir, zira kiracı olması için aranızda kira sözleşmesi bulunması gerekmektedir. Kira sözleşmesinin kuralı ise elinde malı olan birinin bedel karşılığı bu malı kullanması için kiracıya teslim etmesidir. Yani taraflar arasında bir teslim ve bir bedel ödeme şartı olmalıdır, bu konuda uzlaşma olmalıdır.

 

Bu anlaşma olmadan bir şeyi veya bir şeyi kullanma kiralama değildir. Bu durumda okuyucumun evinin kullanılması da bir kira ilişkisi değildir ve kira bedeli talep edilemez. Ancak bu yerleri kullananlar malın sahibini kira gelirinden mahrum etmişlerdir ve bu nedenle tazminat ödemek durumunda kalabilirler. Bu nedenle mahrum kalınan kira bedeline eşdeğer bir tazminat talep etmek mümkündür. Bu tazminat ecrimisil olarak isimlendirilir ve geçmiş beş yıl için talep edilebilir. Aslında daha uzun süre de talep edilebilir, bu süreye itiraz olmazsa beş yıldan uzun süre için karar verilebilir ancak itiraz halinde beş yıllık geçmiş süre için tazminat alınabilir.

 

Okuyucumun işgal edilen her kat için ayrı ayrı tazminat talep hakkı vardır. Ayrıca içeride oturanların kira ilişkisi olmadığı için tahliyelerini talep hakkı da bulunmaktadır. Yanlış bir bilgiyi düzeltmek için şunu da söyleyeyim, bu kadar uzun süre oturmak içeride oturanlara mülkiyet konusunda hak iddia etme imkanı vermez.


Geri Dön