18 / 04 / 2024

Vatandaşı canından bezdirmişlerdi! Milyonlarca TL ceza kesildi

Vatandaşı canından bezdirmişlerdi! Milyonlarca TL ceza kesildi

Ülkece bu son zamanlar yaşanan fahiş fiyat artışları ve stokçuluk vatandaşın başına bela olmuştu. Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk icraatlarına binaen 2020'de oluşturulan Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu, bu zamana kadar 1561 firmaya ceza kesti.



Stokçuluk, bir kişinin veya bir işletmenin, ürünlerin veya malzemelerin stokta tutulması anlamına gelir. Bu genellikle, malzemelerin veya ürünlerin tedarik zincirindeki arz talep dengesizliklerine veya beklenmeyen üretim veya tedarik sorunlarına karşı hazırlıklı olmak için yapılır.

Stokçuluk, işletmelerin müşteri taleplerine cevap verebilmeleri için gerekli stok seviyesini korumalarına yardımcı olur. Ancak aşırı stokçuluk, işletmelerin maliyetlerini artırabilir ve depolama alanı gibi kaynakların verimli kullanımını engelleyebilir.


Haksız ücret Değerlendirme Kurulu, bugüne kadar, temel gıda maddeleri ilk sırada olmak üzere, birçok ürün kategorisinde fahiş ücret yükselişi yaptığı değerlendirilen 1561 firmaya 59 milyon 432 bin 375 TL idari para cezası uygulanmasına karar verdi.

Kurulca, geçen sene fahiş ücret yükselişi yaptığı tespit edilen firmalara 14 bin 860 TL'den 148 bin 607 TL'ye, stokçuluk icraatında bulunanlara da 100 bin TL'den 2 milyon TL'ye kadar değişen tutarlarda idari para cezası uygulandı.

Vatandaşı canından bezdirmişlerdi! Milyonlarca TL ceza kesildi

ARZ TALEP DENGESİYLE UYUŞMAYAN ZAMLARIN TESPİTİ

Fahiş ücret yükselişleri ile alakalı Bakanlığa yapılan şikayetler sebebiyle 81 şehir valiliğine (ticaret il müdürlüklerine) haksız ücret denetimlerinin gerçekleştirilmesi emri verildi. Bu bağlamda, marketler ve toptancılarda temel gıda ve tüketim ürünlerine yönelik denetimler yapıldı.

Ülke genelinde eş zamanlı olarak 1 Ocak 2022-31 Aralık 2022 tarihlerinde ticaret il müdürlüklerince 46 bin 712 firma ve 274 bin 353 ürün kontrol etti.

Arz talep dengesiyle uyuşmayan ücret yükselişleri gözlemlenen ürünler tespit edildi, denetlenen firmaların savunmaları alınarak ürünlerin alış ve satış faturaları gibi gerekli  bilgi ve belgeler istendi. Firmaların savunmaları ve temin edilen donler, değerlendirilmek için, Haksız ücret Değerlendirme Kuruluna arz edildi.

Vatandaşı canından bezdirmişlerdi! 59,4 milyon TL ceza kesildi


Geri Dön