25 / 04 / 2024

Vekalet sözleşmesinde vekalet verenin borçları nelerdir?

Vekalet sözleşmesinde vekalet verenin borçları nelerdir?

Vekilin vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği sözleşme, vekalet sözleşmesi oluyor. Peki, vekalet sözleşmesinde vekalet verenin borçları nelerdir? İşte vekil atayan kimsenin sorumlulukları..



Vekalet sözleşmesinde vekalet verenin borçları nelerdir?

Vekilin vekâlet verenin bir işini görmeyi veya işlemini yapmayı üstlendiği sözleşme, vekalet sözleşmesi oluyor. Vekâletin kapsamı, sözleşmede açıkça gösterilmemişse, görülecek işin niteliğine göre belirleniyor.


Borçlar Kanunu gereğince vekâlet, özellikle vekilin üstlendiği işin görülmesi için gerekli hukuki işlemlerin yapılması yetkisini de kapsıyor.


Vekil, özel olarak yetkili kılınmadıkça;

Dava açamaz, sulh olamaz, hakeme başvuramaz, iflas, iflasın ertelenmesi ve konkordato talep edemez, kambiyo taahhüdünde bulunamaz, bağışlama yapamaz, kefil olamaz, taşınmazı devredemez ve bir hak ile sınırlandıramaz.


Peki, vekalet sözleşmesinde vekalet verenin borçları nelerdir?


Vekâlet verenin borçları

Vekâlet veren, vekâletin gereği gibi ifası için vekilin yaptığı giderleri ve verdiği avansları faiziyle birlikte ödemek ve yüklendiği borçlardan onu kurtarmakla yükümlüdür.


Vekil, vekâletin ifası sebebiyle uğradığı zararın giderilmesini vekâlet verenden isteyebilir. Ancak vekâlet veren, kusuru bulunmadığını ispat ederek bu sorumluluktan kurtulabilir.


IV. Birlikte vekâlet verenlerin ve birlikte vekillerin sorumluluğu

MADDE 511- Bir kişiye birlikte vekâlet verenler, vekile karşı müteselsil olarak sorumludurlar.


Vekâleti birlikte üstlenenler, vekâletin ifasından müteselsil olarak sorumludurlar ve yetkilerini başkalarına devir hakları olmadıkça, vekâlet vereni, ancak birlikte yaptıkları fiil ve işlemleriyle borç altına sokabilirler.



Vekalet sözleşmesinde vekilin borçları nelerdir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön