19 / 04 / 2024

Vekiller gayrimenkulleri kendi üzerine alabilir mi?

Vekiller gayrimenkulleri kendi üzerine alabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde vekil olarak atanan kişilerin gayrimenkuller üzerindeki hakları kaleme aldı.



Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde vekil olarak atanan kişilerin gayrimenkuller üzerindeki hakları yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu "Babamın tarlalarını sattık. Gelen para ile babama bir daire aldık. Kalan parayı da bankaya yatırdık ama sonradan öğrendik ki vekil olan kardeşimiz babamıza alınan evi kendi adına yapmış. Bankaya yatan paradan da kendi hesabına aktarmış. Bunu öğrenince babamla gidip vekaletten azlettik. Şimdi babamın hakları nelerdir?" sorusunu yöneltti.

Vekiller gayrimenkulleri kendi üzerine alabilir mi?

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Okuyucumun anlattığı olayda bence bildiklerinden fazlası var, şöyle ki: Babalarına daire satın aldılar, bir kardeşte vekaletname var, bu daire vekil olan kardeşin adına alınmış. İyi ama vekil bu vekaletname ile işlem yapabilir mi? Önce buna bakmak lazım. Zira tapuda işlem yapabilmek için özel bir vekaletname gerekiyor. Öyle her vekaletname ile tapuda işlem yapmazlar.

Dolayısıyla bu vekaletnamenin gayrimenkul satışına yeterli olup olmadığını bilmek lazım. Bunu bilmek de tek başına yeterli değil, zira bir kimse tapuda işlem yapma yetkisini haiz bir vekaletname alsa bile, bu vekaletname ile kendisine gayrimenkul alamaz. Bu vekaletname, gayrimenkul sahibi adına bir başkasına satış yapma imkanı tanır.

Vekiller gayrimenkulleri kendi üzerine alabilir mi?

Yani okuyucumun bahsettiği vekil olan evlat, bu yeri elindeki vekaletname ile kendine almamıştır. Bu satışın veya devrin içinde bir başka hukuki işlem var. Mesela daireyi satan kişiden, vekil olan evlat doğrudan kendi adına daireyi almıştır. Bunun için vekaletnameyi kullanma ihtiyacı da yoktur.

***

Vekil bankaya para yatırır ve çekebilir. Ancak vekil, vekil sıfatı ile elde ettiği her şeyi müvekkiline teslim mecburiyetindedir. Vekaletname ile elde ettiği hiçbir şey kendisinin değildir, vekil edenindir. Bu nedenle de babasının vekaletnamesi ile bankadan çektiği paranın babaya teslimi gerekmektedir. Çekilen paranın kendisinden talep edilmesi mümkündür. Bunu vekil eden baba yapacaktır, parayı çeken evlat da bunu iade edecektir.

Miras bırakılan gayrimenkulde vasilerin hakları nelerdir?


Geri Dön