24 / 04 / 2024

Veraset ve intikal vergisi davası!

Veraset ve intikal vergisi davası!

Veraset ve intikal vergisi davası ile, artık mirasçılar kendilerine kalan mirası, satış tutarı üzerinden değil Emlak Vergisi’ne esas değer üzerinden ödeyecek. İşte veraset ve intikal vergisi Danıştay kararı..



Veraset ve intikal vergisi davası!

Taşınmaz malların veraset veya ivazsız bir şekilde bir kimseden başka bir kimseye iktisap etmesi halinde veraset ve intikal vergisi ödeniyor.


Veraset tarikiyle veya ivazsız bir tarzda mal iktisap eden kimse vergi mükellefi oluyor. Veraset ve intikal vergisi ödemeleri, taşınmazın satış değeri üzerinden ödeniyordu.


Ancak bu hususta açılan veraset ve intikal vergisi davası ile, artık mirasçılar kendilerine kalan mirası, satış tutarı üzerinden değil Emlak Vergisi’ne esas değer üzerinden ödeyecek.


Danıştay karar verirken Vergi Usul Kanunu’nun 3’üncü maddesine dayanılarak burada gayrimenkullerin Emlak Vergisi’ne esas olan değerle değerleneceğinin yazıldığı belirtti: 


“Olayda davacıya babasından hibe edilen taşınmaza ilişkin Veraset ve İntikal Vergisi’nin taşınmazın 1997 yılına ilişkin 8960 lira tutarındaki Emlak Vergisi’ne esas tutarı üzerinden beyan edilip ödendiği anlaşıldığından taşınmazın Emlak Vergisi’ne esas değerinin davacı tarafından beyan edilen değerden daha yüksek olduğu yolunda herhangi bir tespit yapılmadan satış değerinin Emlak Vergisi’ne esas değer olduğu kabul edilmek suretiyle tesis edilen işlemde ve bu işlemin iptali istemiyle açılan davayı reddeden vergi mahkemesi ısrar kararında hukuki isabet görülmemiştir”



Veraset ve intikal vergisi için yapılması gerekenler!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön