25 / 04 / 2024

Vergi borçları nereye ödenir?

Vergi borçları nereye ödenir?

Anayasan gereğince, herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlü oluyor. Peki, vergi borçları nereye ödenir? Vergi borçları nasıl ödenir? İşte vergi ödeme yolları...



Vergi borçları nereye ödenir?

Anayasanın 73 üncü maddesinde “Siyasi Haklar ve Ödevler” arasında yer alan vergi ödevi ile ilgili olarak “Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür.” hükmüne yer verilmiştir.


Peki, hangi vergi nasıl ödenir? Vergi borçları nereye ödenir? Vergi borcu en kolay nasıl ödenir? Vergi ödeme yolları Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan rehberde şu şekilde açıklanıyor:


Vergi ödemek için dört yöntem bulunmaktadır;

1- Yetkili banka şubelerine ödeme yöntemi. 

2- İnternet yoluyla bankalar aracılığıyla ödeme yöntemi.

3- Vergi Dairelerini kullanarak vezne aracılığıyla ödeme yöntemi.

4- Çek ile ödeme yöntemi.

Verginin ödenebilir hale gelmesi için öncelikle kesinleşmesi diğer bir ifadeyle tahakkuk etmesi gerekir. Verginin tahakkuk etmesinin olağan yolu ise beyannamenin internet ortamında veya kağıt ortamında verilmesidir.


- İnternet Ortamında 

Elektronik Beyanname Verme

Beyanname internet üzerinden verilecek ise; 

- Mükellefin şifresi var ise kendi şifresini kullanarak, 

- Mükellefin şifresi yok ise anlaşması olan bir meslek mensubu (Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir veya Yeminli Mali Müşavir gibi.) aracılığıyla beyanname verebilmektedir.

Beyannamenin internet üzerinden verilmesi, mükelleflerin emek ve zaman kaybına uğramadan, işlerini kolayca ve kısa sürede tamamlamalarını sağlayacaktır.


- Kağıt Ortamında Beyanname Verme

Mükellefin kendisi tarafından veya meslek mensupları (Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir veya Yeminli Mali Müşavir gibi.) aracılığıyla beyanname doldurulduktan sonra bağlı olunan Vergi Dairesine gidilip, ilgili vergilendirme bölümüne beyanname verilerek vergi tahakkuk ettirilir.


Tahakkuk işlemi tamamlandıktan sonra ilgili memur tarafından mükellefe ‘Tahakkuk Fişi’ verilecektir.


A- Bankalar Aracılığıyla Vergi Ödeme

Tahakkuk ettirilen vergi, tahakkuk fişi üzerinde gösterilen (vade tarihi) ödeme süresi içinde ödenmelidir. 


Vergi dairelerindeki yoğunluktan dolayı işlerin daha rahat ve çabuk halledilmesi için “Tahakkuk Fişi” ile birlikte vergi tahsiline yetkili olan bankalardan herhangi birisine gidilerek banka gişesinden “Tahakkuk Fişi”ni göstermek suretiyle ya da beyanınız üzerine normal bir fatura ödeme işlemi gibi vergi ödenebilmektedir. (Vergi tahsiline yetkili bankalar Tablo-2’de gösterilmiştir. Bu konuda devamlı güncellenen listeyi www.gib.gov.tr internet sitesinin “Yararlı Bilgiler” kısmında bulabilirsiniz.)

Bankaya vergi ödedikten sonra ilgili görevliden verginin ödendiğine dair “Vergi Tahsil Alındısı” alınacaktır. Motorlu Taşıtlar Vergisinin ödenmesinde aracın plaka numarasının verilmesi halinde ödeme yapılabilecektir.


B-        İnternet Yoluyla  Bankalar Aracılığıyla  Ödeme

Vergilerin, bankaların vergi tahsilatına yetkili olması şartıyla, internet bankacılığını kullanarak ödenmesi de mümkündür. Ancak bazı vergilerin bizzat bankaya gidilerek, bazı vergilerin ise gerek bankaya bizzat gidilerek gerekse internet kullanılmak suretiyle bankaya gitmeden ödenmesi mümkündür. 


Bankalar Üzerinden Vergi Borcu Ödenmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Vergi borcunu ödemek için bankaya gidildiğinde, olası yanlış işlemlerin yapılmasının önlenmesi, hem mükellefin hem de çalışanların gereksiz yere zaman ve iş kaybının önüne geçilmesi açısından çok önemlidir.


Bu bakımdan aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir:


1- Bankadan ödeme yaparken bağlı bulunulan vergi dairesinin adı mutlaka kontrol edilmelidir. Aksi halde başka vergi dairesinin hesabından ödeme yapılarak işlerin uzamasına sebep olunabilmektedir, 


2- Yatırılan verginin kodu doğru işaretlenmelidir, 


3- İsim ve vatandaşlık kimlik numaraları tutarlı olmalıdır. Örneğin, eşinin vergi borcunu ödeyen bir mükellef eşinin vatandaşlık kimlik numarasını vermelidir, kendi vatandaşlık kimlik numarasını eşi için veya bir başkası için kullanmamalıdır, 


4- Bankaya ödeme yapıldıktan sonra verilen 

“Vergi Tahsil Alındısı”ndaki bilgiler mutlaka kontrol edilmelidir, 


5-Bankaya yapılan ödeme bilgilerinin teknik nedenlerle vergi dairesi kayıtlarına birkaç gün gecikmeli geçtiği göz önünde bulundurulmalıdır. Aksi halde bu süre içinde vergi dairesinden “borcu yoktur” yazısı alınmak istendiğinde borç ödenmemiş görüleceği için mükerrer ödeme yapılması söz konusu olabilecektir.


C- Vergi Dairelerini Kullanarak Vezne Aracılığıyla Vergi Ödeme

Beyanname elektronik ortamda internet aracılığıyla veya kağıt ortamında verildikten sonra “Tahakkuk Fişi” düzenlenmesi sonucunda vergi kesinleşmiş olur. 


Vergi borcu tahakkuk tarihinden itibaren tahakkuk fişi üzerinde belirtilen ödeme süresi içinde bağlı olunan vergi dairesinin veznesine ‘Tahakkuk Fişi’ nin gösterilmesi suretiyle ya da beyanınız üzerine de ödenebilir. Ödemenin sonunda verginin ödendiğine dair “Vergi Dairesi Alındısı” alınacaktır.


Motorlu Taşıtlar Vergisi, o mahalde bu verginin tahsiliyle görevli bir vergi dairesinin bulunması halinde görevli vergi dairesinin veznesine veya tahsile yetkili banka şubesine ödenebilecektir.


Ödemelerinizi Vergi Dairesi Veznesinden yapmanız durumunda herhangi bir sorunla karşılaşmamak için Vergi Dairenizin çalışma saatlerini önceden öğreniniz.


D– Çek ile Vergi Ödeme

Vergiler mükellefin kendisinin düzenleyeceği bir çek ile de ödenebilmektedir. Çekle yapılacak ödemelerde, çekin ödemenin yapıldığı günde veya bir önceki günde düzenlenmiş olması gerekmektedir.


Çekler, bankaya veya vergi dairesinin veznesine teslim edildiği gün vergi ödenmiş sayılacaktır.


Vadesi Geçmiş Vergi Borçlarının Ödenmesi

Vadesi geçmiş vergi borçları sadece vergi dairelerine ödenebilmektedir. Başka bir ifadeyle banka veya internet aracılığıyla bu tür vergi borçlarının ödenmesi mümkün değildir. 

Vadesi geçmiş olan vergi borçlarının bağlı olunan vergi dairesine gidilerek vatandaşlık kimlik numarasına göre ilgili bölümden borç durumunun öğrenilmesi suretiyle herhangi bir vezneye ödenmesi mümkündür.


Vergi borcu hangi bankalara ödenir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön