20 / 04 / 2024

Yapılandırılan vergi borçlarının ilk taksitinde sona yaklaşılıyor!

Yapılandırılan vergi borçlarının ilk taksitinde sona yaklaşılıyor!

18 taksitte 36 ay sürede ödeme fırsatı sunulan vergi barışında yapılandırılan vergi borçları için ilk taksit dönemi 1 Ekim'de sona eriyor...



Emlak ve çevre temizlik vergisi dahil bazı vergi borçlarının yapılandırma başvuru süreci 31 Temmuz'dan 27 Ağustos'a ertelenmiş ve bu tarihte son bulmuştu.

Vergi Barışı düzenlemesi olan Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun'un getirdiği imkanlardan yararlanmak isteyenler, 27 Ağustos Pazartesi günü sonuna kadar www.gib.gov.tr, e-devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden ve mesai bitimine kadar vergi daireleri üzerinden başvuruda bulundu. Yapılandırılan vergi borçlarının ilk taksit ödeme döneminde ise sona yaklaşıldı.

18 taksitte 36 ay sürede ödeme fırsatı sunulan vergi barışında ilk taksit dönemi 1 Ekim'de sona eriyor.

Hesaplanan tutarın tamamının ilk taksit süresi olan 1 Ekim'e kadar ödenmesi halinde katsayı uygulanıyor. Yİ-ÜFE oranları üzerinden hesaplanan tutardan yüzde 90 oranında indirim uygulanuyor. İdari para cezalarının da aslından yüzde 25 indirim yapılıyor.

Vergi barışından yararlanan borçlular, 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitli ödeme seçeneklerinden birini de seçebiliyor. İlk taksit 1 Ekim'e kadar, kalan taksitler ise takip eden 2'şer aylık dönemler halinde ödenebiliyor. Taksitle ödeme halinde, taksit sayısına göre borçlara katsayı uygulanıyor. Yapılandırılan borçlar ayrıca kredi kartıyla da peşin ya da taksitli bir şekilde ödenebiliyor.

Hangi borçlar yapılandırıldı?

31 Mart ve öncesi döneme ait vergi, resim ve harç borçları kanun kapsamında yapılandırıldı. Vatandaşlar bağlı oldukları belediyeye olan emlak ve çevre temizlik vergisi borçlarını için başvuruda bulunarak borçları taksitlendirdi.

Yapılandırmadan yararlanan vatandaşlar, borç aslını ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranları esas alınarak hesaplanan tutarı ödemesi halinde, gecikme faizini, zammını ve vergi cezalarını ödemekten kurtuluyor. Vergi aslına bağlı olmayan cezaların yüzde 50'sinin ödenmesi durumunda da kalan yüzde 50'si tahsil edilmiyor. 

Vadesi 31 Aralık 2013'ten önce olan 100 lira ve altındaki borçlar ise başvuru aranmadan siliniyor. Ödemeler vergi dairesinden ya da online şubeden yapılabiliyor.

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön