28 / 03 / 2024

Yapılandırılan vergi taksiti ödemelerinde son hafta!

Yapılandırılan vergi taksiti ödemelerinde son hafta!

Emlak ve çevre temizlik vergisi de dahil yapılandırılan vergi borçlarında ilk taksit ödemelerin 1 Ekim'de sona eriyor...



Vergi barışı kapsamında yapılandırılan vergi borçlarında ilk taksit ödemelerin 1 Ekim'de sona eriyor. Mükelleflerin yapılandırma haklarını kaybetmemeleri adına en geç 1 Ekim'de ilk taksit ödemesini yapmış olmaları gerekiyor.

Emlak ve çevre temizlik vergisi de dahil yapılandırılan borçlar, 18 taksitte 36 ay sürede ödenebiliyor. 

Hesaplanan tutarın tamamının ilk taksit süresi olan 1 Ekim'e kadar ödenmesi halinde katsayı uygulanıyor. Yİ-ÜFE oranları üzerinden hesaplanan tutardan yüzde 90 oranında indirim yapılıyor. İdari para cezalarının da aslından yüzde 25 indirim uygulanıyor.

Vergi barışından yararlanan borçlular, 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitli ödeme seçeneklerinden birini de seçebiliyor. 

Kalan taksitler ise takip eden 2'şer aylık dönemler halinde ödenebiliyor. Taksitle ödeme halinde, taksit sayısına göre borçlara katsayı uygulanıyor. Yapılandırılan borçlar ayrıca kredi kartıyla da peşin ya da taksitli bir şekilde ödenebiliyor.

Yapılandırılan vergi borçları

31 Mart ve öncesi döneme ait vergi, resim ve harç borçları kanun kapsamında yapılandırıldı. Vatandaşlar bağlı oldukları belediyeye olan emlak ve çevre temizlik vergisi borçlarını için başvuruda bulunarak borçları taksitlendirdi.

Yapılandırmadan yararlanan vatandaşlar, borç aslını ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranları esas alınarak hesaplanan tutarı ödemesi halinde, gecikme faizini, zammını ve vergi cezalarını ödemekten kurtuluyor. Vergi aslına bağlı olmayan cezaların yüzde 50'sinin ödenmesi durumunda da kalan yüzde 50'si tahsil edilmiyor. 

Vadesi 31 Aralık 2013'ten önce olan 100 lira ve altındaki borçlar ise başvuru aranmadan siliniyor. Ödemeler vergi dairesinden ya da online şubeden yapılabiliyor.

Son yapılandırma fırsatı

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji Bütçe Başkanlığınca hazırlanan Yeni Ekonomi Paketi'ne göre, vergi, prim ve diğer kamu alacaklarına ilişkin yapılandırmaya gidilmeyecek. Son yapılandırma fırsatını kaybetmek istemeyen mükelleflerin ödemelerini zamanında yapmaları gerekiyor.


Yeni Ekonomi Paketi'nden inşaat sektörüne neler çıktı?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön