19 / 04 / 2024

Veysel Eroğlu: Bizde su sıkıntısı yok, yağışlar da geliyor!

Veysel Eroğlu: Bizde su sıkıntısı yok, yağışlar da geliyor!

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, "Pek çok ülkede su sıkıntısı var ama bizde kuraklığa rağmen hiçbir şehirde su sıkıntısı yok. Bir de size şu müjdeyi vereyim, yağışlar da geliyor Allah'a şükür" dedi...




TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Güldal Mumcu başkanlığında toplandı.


Söz alan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, küresel ısınma ve iklim değişikliklerinin dünyanın önemli meseleleri arasında yer aldığını belirtti. Bu sorunun bir ülkenin tek başına çözebileceği bir konu olmadığının altını çizen Eroğlu, küresel işbirliğinin gerekliliğini vurguladı. 


Türkiye'nin küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda uluslararası alanda üzerine düşen sorumlulukları yerine getirme gayreti içinde olduğunu ifade eden Eroğlu, sanayileşmekte olan bir ülke olarak Türkiye'nin sera gazı azaltım hedefindeki özel durumunu uluslararası platformlarda gündeme getirdiklerini ve bu durumun kabul gördüğünü bildirdi. Türkiye'nin durumunun benzer ülkelerden çok daha iyi bir seviye olduğunu kaydeden Eroğlu, "Türkiye hızlı bir büyüme süreci içindederi. Yıllık ortalama enerji ihtiyacımızdaki artış yüzde 7 ile yüzde 8 mertebesindedir. Kalkınma sürecinde ülkemizin uzun vadeli enerji ihtiyacının artması da normaldir" dedi. 


Küresel ısınmanın doğurduğu kuraklık konusuna da değinen Eroğlu, şöyle konuştu:


"Türkiye sulak bir bölgede değil, yarı kurak iklim bölgesinde. Yani Türkiye su zengini bir ülke değil, su fakiri de değil ama sınırlı imkanlarla, çok iyi yönettiği zaman suyu kendisine yetecek bir ülke. Yağış bölgelere ve mevsimlere göre çok değişiyor. Dolayısıyla yapacağımız şey şudur; Türkiye'de bu yüzden barajların yapılması keyiften değil, teknik bir zaruretten kaynaklanıyor. Pek çok ülkede su sıkıntısı var ama bizde kuraklığa rağmen hiçbir şehirde su sıkıntısı yok. Sular akıyor. Akmaya devam edecek. Bundan daha iyi bir su yönetimi olur mu? Sulamada sıkıntı olmayacak. Bir de size şu müjdeyi vereyim, yağışlar da geliyor Allah'a şükür." 


Eroğlu, 2000 ve 2007 yıllarında kuraklık yaşandığını, ancak alının önlemler ile su sıkıntısı çekilmediğini ifade ederek, "Şimdi gelen bir kuraklık var, 2014 yılında. Yani Türkiye'de zaman zaman kuraklık oluyor. yapacağımız şey kuraklıklara, sel baskınlarına karşı mücadele etmek. Bu konuda fikirler varsa bunları birleştirmek" dedi.


Genel Kurul'da, daha sonra Aden Körfezi'nde görev yapan TSK unsurlarının görev süresinin bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi'nin görüşmelerine geçildi. 


AA


Geri Dön