19 / 04 / 2024

Veysel Eroğlu: HES'lere karşı çıkmak büyük kasıttır

Veysel Eroğlu: HES'lere karşı çıkmak büyük kasıttır

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin yapımı planlanan hidroelektrik santrallerinin (HES) tamamlanması durumunda yılda 8 milyar dolar kazanacağını belirterek, "HES'lere karşı çıkmak büyük kasıttır



Eroğlu, son günlerde HES'lere yönelik yapılan protestolara ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin iklim koşulları nedeniyle yaz kış akan nehirlere sahip olmadığını belirtti.

Türkiye'de HES'lerin kurulmasını bir zaruret olarak nitelendiren Eroğlu, Türkiye'nin su fakiri olmamasına karşın sınırlı kaynakları olduğuna dikkati çekti. Eroğlu, "Bu kaynakları çok akıllı yönetmemiz gerekir. Aksi halde büyük şehirlerimiz susuz kalır" diye konuştu.

Suya en fazla ihtiyaç duyulan yaz aylarında suyun daha az bulunduğunu vurgulayan Bakan Eroğlu, şunları söyledi: "Yaz aylarında sulama daha fazla yapılır, sanayimiz daha fazla su kullanır, buharlaşma artar, insanların suya ihtiyacı çoğalır. Bizim yaz aylarında su verebilmemiz için kışın bunları baraj ve göletlerde biriktirmemiz gerekir. Türkiye'de baraj ve göletler olmadan suyu yönetmek mümkün değil. Baraja ve gölete karşı çıkmak kadar yanlış bir şey yok. İşi bilmeyenler ya da kasıtlı davrananlar buna karşı çıkar. HES'ler dünyada en masum, en ucuz, en çevreci, en iyi elektrik üretim sistemidir."

Bakan Eroğlu, Türkiye'de HES'lere geçmişte çok fazla önem verilmediğini, ancak AK Parti hükümeti döneminde önemli adımlar atıldığını söyledi.

Birçok ülkenin hidroelektrik potansiyelinin yüzde 100'ünü kullandığını vurgulayan Eroğlu, Türkiye'nin ise yılda 130 milyar kilowatt/saat elektrik potansiyeli olduğunu anlattı.

Su Kullanım Hakkı Anlaşması çerçevesinde yaklaşık bin 600 HES başvurusu yapıldığını anlatan Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, söz konusu tesislerin yapılması durumunda yılda 8 milyar dolarlık enerji ithalatının son bulacağına işaret etti.

Türkiye'nin geçmiş yıllarda elektrik üretmek için dışarıdan doğalgaz aldığını anımsatan Veysel Eroğlu, şöyle devam etti:
"Rusya bile kendi doğalgazı olmasına rağmen doğalgazdan elektrik üretmiyor. Bizim de bu konuda akıllı olmamız gerekir. Bazı gruplar, bazı lobiler hidroelektrik enerjisi çok ucuz olduğu ve kendi menfaatlerine zarar verdiği için bazı gönüllü kuruluş ve kişileri yönlendirip buna karşı bir propaganda yapıyorlar. Bu son derece yanlıştır. HES suyu kullanmıyor sadece düşümünden faydalanıyor sonra suyu tekrar nehre veriyor.

Ayrıca bu tesisler taşkınların korunmasında da fayda sağlıyor. HES'lerin önünü tıkamak ülkenin büyük kaybıdır. Bundan biz yılda 8 milyar dolar kazanacağız ülke olarak, bu vatandaşımızın cebine girecek. Aksi takdirde biz bu HES'ler olmazsa bu parayı doğalgaz ya da petrol olarak yurt dışına ödeyeceğiz. Peki onlar kestiği zaman ne olacak? Elektriksiz mi kalacağız? Enerji çeşitliliği açısından, arz güvenliği açısından ülkemiz kaynağı olması, ucuz, temiz, kirletici olmaması bakımından dünya genelinde bir numaradır. Buna karşı çıkmak büyük kasıttır. Vatandaşlarımızın bu konuda hassas olması gerekir. Hatalı işlem yapanlara biz zaten gereken işlemi yapıyoruz."
AA


Geri Dön