25 / 04 / 2024

Veysel Eroğlu, Kayseri'de 5 temel tesisin temelini attı!

Veysel Eroğlu, Kayseri'de 5 temel tesisin temelini attı!

Toplam değeri yaklaşık olarak 96 milyon TL'yi bulan 5 tesis, Orman ve su İşleri Bakanlığı tarafından Kayseri'de Bakan Veysel Eroğlu tarafından temeli atılarak çalışmalarına başlanıldı





Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Kayseri’ye 2003-2011 yılları arasında toplam 617 milyon TL’lik yatırım gerçekleştirdiği gibi kentte değeri yaklaşık 96 milyon TL’yi bulan 5 tesis daha yapacak. 


Söz konusu olan bu 5 tesisin temeli Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun katıldığı törenle atıldı. Eroğlu, Develi Ovası Sağ Sahil Yeraltı Sulamaları, Bahçelik Projesi - Köprübaşı Ekrek Sulaması, Bünyan Hazerşah Göleti, Melikgazi Kıranardı Göleti ve Akkışla Ortaköy Arazileri Tatlıöz, Ak, İğdeli Deresi Yukarı Havza Taşkın Rusubat Kontrolü tesislerinin temelini attı.


İl Özel İdaresi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen törende Bakan Eroğlu’na Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da eşlik etti. Törende bir konuşma yapan Eroğlu, 2003 yılında Türkiye’nin toplam yatırım bütçesinin 5 milyar TL iken 2012 yılına gelindiğinde sadece Devlet Su İşleri (DSİ) kanalıyla yapılan yatırımların 5.5 milyar TL’yi aştığını, son 8 yılda yarım kalmış bin 600 projenin daha bitirilmesiyle devletin sırtından 82 milyar TL’lik yükün kaldırıldığını söyledi.


Bu güne kadar bin 128 tesisin açılışını gerçekleştirdiklerini, bu yıl içerisinde ise 112 tesisin açılışını gerçekleştireceklerini kaydeden Bakan Eroğlu, son 8 yılda bakanlık kanalıya 3.5 milyar TL’lik yatırım yapıldığını, bu yılki yatırımlarla birlikte bu rakamın 4.5 milyar TL’ye ulaşmasını beklediklerini bildirdi.


Kayseri’yi yemyeşil bir alana dönüştürmek istediklerini bu yüzden de bu yıl içerisinde 10 milyon adet ağacı toprakla buluşturacaklarını belirten Bakan Eroğlu, bununla birlikte 20 bin adet ıhlamur ağacının da dikiminin yapılacağı müjdesini verdi. Kayseri’de Sarıoğlan Barajı, Bahçelik Barajı, Zamantı Tüneli başta olmak üzere toplam 20 adet sulama projesi tamamlandığını söyleyen Eroğlu, Kayseri’nin 40 yıllık rüyası Zamantı Tüneli’ni açtıklarını da müjdeledi. Kayseri’de kurulan tesislerle meteorolojik tahminlerde tutarlılığı yüzde 90’lara çıkarttıklarını belirten Eroğlu, sözlerine şunları ekledi:


Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün çalışmaları ile de Kayseri Bölge, Develi, Pınarbaşı, Sarız ve Tomarza olmak üzere 5 adet otomatik meteoroloji gözlem istasyonu kurulmuştur. Meteorolojik tahminlerde tutarlılığı 90’lara çıkarttık. Ayrıca Erciyes Kayak Merkezi, Yeşilhisar, Yamula Barajı’na da otomatik meteoroloji gözlem İstasyonu kurulacak.


Süre 1 yıl öne çekildi


Temel atma törenine katılan Bakan Eroğlu ve Taner Yıldız, 2015 yılında bitirilmesi öngörülen projeler için yüklenici firmanın yetkilisi ile pazarlığa oturdu. Yapılan sıkı pazarlıklar sonucu 3 yılı uzun bulan Bakan Eroğlu ve Yıldız, süreyi bir yıl öne çekmek suretiyle pazarlık yaptı. Buna göre 2015 yılı sonunda bitirilmesi öngörülen tesisler, 2014 sonu itibarıyla tamamlanarak teslim edilecek. Kayseri’de temeli atılan 5 tesisin toplam maliyetinin 96 milyon TL olduğu bu tesislerin tamamlanması ile 3.33 milyon metreküp suyun depolanması, 7.450 dekar tarım arazisinin suya kavuşturulması ve 2.360 dekar alanının taşkınlardan korunması hedefleniyor. Temeli atılan tesislerin 2014 yılı sonunda hizmete girmesi planlanıyor.


Dünya


Geri Dön