23 / 04 / 2024

Veysel Eroğlu: Hasankeyf'te 59 cami sular altında kalacak!

 Veysel Eroğlu: Hasankeyf'te 59 cami sular altında kalacak!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ''Hasankeyf'te 5'i kültürel varlık özelliğinde olmak üzere toplam 59 cami sular altında kalacak'' dedi.




Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ilısu Barajı ve HES projesiyle, Hasankeyf'te 5'i kültürel varlık özelliğinde olmak üzere toplam 59 caminin sular altında kalacağını belirtti. 

     CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes'in yazılı soru önergesini cevaplayan Eroğlu, Ilısu Barajı ve HES projesi inşaatının tamamlanmasıyla barajda su tutulmaya başlanacağını ifade etti. Eroğlu, barajda su tutulmasıyla Hasankeyf'te 5'i kültürel varlık özelliğinde olmak üzere toplam 59 caminin sular altında kalacağını açıkladı. 

     Ilısu Barajı ve HES projesinin dünyanın en büyük su projelerinden olan GAP'ın temel barajlarından biri olduğunu vurgulayan Eroğlu, barajın bin 200 MW'lık kurulu gücü bakımından da Atatürk, Karakaya ve Keban barajlarının ardından Türkiye'nin dördüncü büyük barajı olacağını kaydetti. 

     Eroğlu, projeyle alakalı Başbakanlık Genelgesi doğrultusunda, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyon sağlanarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından oluşturulan Bilim Komisyonu, bölge koruma kurulları ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün talimatları doğrultusunda, kültürel varlıkların korunmasına dair çalışmalar yapıldığını kaydetti. Buna göre, yerleşim yeri baraj gölü altında kalacak Hasankeyf'in yeni yerleşim alanına taşınacağını belirten Eroğlu, ilçenin tarihi ve turistik değerleri korunarak, modern bir kent kurulacağını ifade etti. 

     Eroğlu, yapılacak araştırma ve inceleme sonucunda tarihi değeri tespit edilen ve korumaya alınması gerekli eserlerin, Hasankeyf'te inşa edilecek açık hava müzesinde sergileneceğini kaydetti. 

     Projenin durdurulmasının söz konusu olmadığını belirten Eroğlu, ''Ülkemiz ekonomisine ve bölgenin sosyo-ekonomik gelişmesine sağlayacağı faydalarla birlikte, Ilısu Barajı ve HES projesi çerçevesinde gerçekleştirilen faaliyetler sayesinde, pekçok kültürel varlığın korunarak, gelecek nesillere aktarılması mümkün olacaktır'' dedi. 



AA


Geri Dön