27 / 04 / 2024

Veysel Eroğlu Artvin'de toplu açılış yaptı!

Veysel Eroğlu Artvin'de toplu açılış yaptı!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bazı bakanlıkların şehirlerinin bulunduğunu ifade ederek, "Artvin de bizim bakanlığımızın şehridir. Yusufeli bizim bakanlığımızın ilçesidir" dedi



Yusufeli Barajı ve HES Geçici bağlantı yolları, Deriner Barajı ve HES projesi kapsamında Merkez Oruçlu köy yolu yapımı, Deriner Barajı yan dereleri ve rezervuar ıslahı müteferrik 8 adet taşkın koruma tesisinin temel atma töreni, DSİ 26. Artvin Bölge Müdürlüğü Sosyal Tesislerinde gerçekleştirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, törende yaptığı konuşmada, Deriner Barajı’nın inşaatının çok zor olduğunu ifade ederek, "Çok büyük güçlükleri aşarak bugünlere geldik" ifadesini kullandı.

Başbakan Erdoğan’ın liderliğinde çok büyük işler başardıklarını dile getiren Eroğlu, şöyle devam etti:

"Türkiye’de adeta destan yazıldı. Ülkemiz artık küresel bir güç haline geldi. Başbakanımızdan önce Türkiye’nin hali neydi biliyorsunuz. Paramız pul değerindeydi. O günler gerilerde kaldı çok şükür. Bugün Çin’den sonra en büyük büyüme hızıyla yolumuza devam ediyoruz. Hükümetimizden önce IMF’nin bir memuru ülkeye geldiğinde neredeyse bir devlet başkanı gibi karşılanıyordu. Aynı şeyi Başbakanımıza da yapmak istediklerinde Başbakanımız ’Biz güçlü bir devletiz. Ya bizim şartlarımızı kabul edersiniz ya da size güle güle’ dedi ve biz IMF’siz yolumuza devam ettik. Şimdi nereden nerelere geldik sizler görüyorsunuz."

Bu yıl içerisinde 112 tesisi daha açmayı planladıklarını, bunların arasında Türkiye’nin en yüksek barajı olan Deriner’in de bulunduğunu belirten Eroğlu, Türkiye genelinde tüm illerde su problemini çözdüklerini, dere ıslahlarında dolu dizgin yol katettiklerini, odun servetini arttırdıklarını anlattı.

"Artvin’de büyük projelere imza atıyoruz"

Bakan Eroğlu, Artvin’e de büyük önem verdiklerini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Bazı bakanlıkların şehirleri vardır. Artvin de bizim bakanlığımızın şehridir. Yusufeli bizim bakanlığımızın ilçesidir. Buralarda bal ormanları kuruyoruz. Büyük projelere imza atıyoruz. Bakanlığımız şu ana kadar Artvin’e 6 milyar TL’lik yatırım yaptı. Ayrıca müteahhitlerimize de yatırımları yaparken ’en az yüzde 50 elemanı buradan alacaksınız’ diye tembih ediyoruz. Yol problemini kökünden çözüyoruz. Artvin’den Trabzon’a Erzurum’a ulaşmak çok daha kolay olacak. İki arabanın dahi yan yana geçemediği yolları hatırlıyorum. O günler hamdolsun artık geride kaldı. Artvin’e denizi de getirdik."
 

"Çoruh istediği gibi değil, istediğimiz gibi akacak"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de Çoruh Nehrine üçüncü bir gerdanlık kazandırdıkları için çok mutlu olduklarını söyledi.

"Artvin ve Yusufeli barajlarıyla bu vadiye Anadolu’nun beşi bir yerdesini kazandıracağız" diyen Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yıllarca nehirler aktı, biz baktık. Artık Çoruh istediği gibi değil, istediğimiz gibi akacak. Çocukluğu buralarda geçmiş biri olarak Çoruh Nehri’nin neleri götürdüğünü ne ocakları söndürdüğünü iyi bilirim.

Çoruh Nehri artık delice akmıyor. Çoruh Nehri, artık Artvinli’ye hizmet ettiği gibi Türkiye’yi aydınlatmaya dönük çok önemli hizmetler görmeye de başladı. Enerjide dışa bağımlılığı azaltması bakımından da bu baraj çok önemli. Artvin’de ekonomik canlılığa da katkı sağlamaktadır."

Hopa Tüneli’nin gelecek yıl bitirileceğini belirten Çelik, "Geçmişte bu yollarda 30 saati aşkın yolculuklarımızı hatırlıyorum. Şimdi üç saati iki saatte nasıl indiririz diye yapılan çalışmaları görmekten mutluluk duyuyoruz. Türkiye’nin gelişmesi kalkınması adına seferber olmuş durumdayız" dedi.

Devletlerin iflaslarla karşı karşıya olduğu, Avrupa Topluluğu ve dünya ekonomisinin ciddi risk içerisinde bulunduğu bir dönemde Türkiye’nin 81 ilinin şantiye halinde olduğuna işaret eden Çelik, "Böyle bir dönemde ’Hopa Tüneli’ni ne zaman bitiririz, Deriner Barajı’nı ne zaman açarız, dağı nasıl deleriz’ heyecanı içerisindeyiz. Heyecanımızdan hiçbir şey kaybetmedik, kaybetmeden yolumuza devam edeceğiz" diye konuştu.

"Kesintisiz ulaşım sağlanacak"

DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı ise temeli atılan tesisler hizmete girdiğinde bir ilçe, dokuz köyle 140 dekar arazi ve bir kasabanın taşkından korunacağını bildirdi.

Oruçlu Köy Yolu projesi ile bir köye daha ulaşımın sağlanacağını belirten Özkaldı, "İnşa edilecek Yusufeli Barajı ve HES geçici bağlantı yollarıyla vatandaşların mağduriyeti giderilerek Erzurum, Ardahan ve Kars illeri ile Yusufeli ilçesine kesintisiz ulaşımın sağlanacak" dedi. Konuşmaların ardından, Bakanlar Çelik ve Eroğlu, butona basarak tesislerin temelinin ilk harcını koydular.
AA


Geri Dön