25 / 04 / 2024

Veysel Eroğlu: Orman varlığını 21,7 milyon hektara ulaştırdık!

Veysel Eroğlu: Orman varlığını 21,7 milyon hektara ulaştırdık!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Son 12 yılda, 3 milyar 250 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Önümüzdeki 5 yılda 1 milyar 250 milyon fidanı toprakla buluşturmayı planlıyoruz" dedi.



Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin, orman varlığını artıran nadir ülkelerden olduğunu, son 12 yılda 3 milyar 250 milyon fidanı toprakla buluşturduklarını bildirdi.


Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin 2003'te 20,8 milyon hektar olan orman varlığını 900 bin hektar artırarak 21,7 milyon hektara ulaştırdıklarını belirtti.


Türkiye'nin, orman varlığını artıran nadir ülkelerden olduğunu vurgulayan Eroğlu, dünyada orman varlığı ve odun serveti azalırken, Türkiye'de her ikisinin de arttığını ifade etti. Eroğlu, sadece orman alanlarını değil okul, hastane, ibadethane bahçeleri, üniversite kampüsleri, mezarlıklar ve karayolları kenarlarını da ağaçlandırdıklarını kaydetti.


Ağaçlandırma konusunda ortaya koydukları hedeflerin aşıldığına işaret eden Eroğlu, şöyle devam etti:


"Orman teşkilatımız gerçekten çok iyi çalışıyor. Son 12 yılda 3 milyar 250 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberliği'nde hedefleri aşarak rekor kırdık. Bu kapsamda son 12 yılda 4 milyon 189 bin hektar alanda ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışması yaptık. Orman alanlarımız artarken, odun servetimizi de yüzde 25 artışla 1,2 milyar metreküpten 1,5 milyar metreküpe yükselttik. Odun üretimini de 19 milyon metreküpe yükselttik." 


Eroğlu, gelecek 5 yılda 1 milyar 250 milyon fidanı toprakla buluşturmayı planladıklarını kaydetti.

Türkiye'yi fidan üretim ve ihracat üretim üssü yapmak istediklerini bildiren Eroğlu, "2002'den önce yılda ortalama 75 milyon fidan üretilirken biz bu rakamı 2014'te 337 milyona yükselttik. 2019'a kadar her yıl ortalama 340 milyon fidan üretmeyi planlıyoruz. Nitelikli fidan üretimine geçişle, ülkemizin fidan ihracat gelirini de 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.


-Orman köylüsüne 10 milyar lira destek

Eroğlu, son 12 yılda orman köylülerine 10 milyar lira destek verdiklerini, geçen yıl ülke ekonomisine odun dışı orman ürünleri vasıtasıyla 635 milyon lira katkı sağladıklarını belirtti.


Bugüne kadar 227 bal ormanı tesis ettiklerini kaydeden Eroğlu, bu proje sayesinde Türkiye'nin bal üretiminde dünyada altıncı sıradan ikinci sıraya yükseldiğini, bunun da orman teşkilatının büyük başarısı olduğunu ifade etti.


Bakan Eroğlu, vatandaşların rahat nefes alacağı alanlar kurmak amacıyla da 125 şehir ormanı oluşturduklarını vurguladı.


-Ormancılıkta 25 eylem planı hayata geçiyor

Bakanlığın, ormancılık alanında ağaçlandırma faaliyetlerinin yanı sıra gelir getirici eylem planları hazırladığına dikkati çeken Eroğlu, başta ceviz, badem, ıhlamur, trüf mantarı ve sakız eylem planları gibi 25 alanda çalışmaların sürdürüldüğünü belirtti.


Eroğlu, "Eylem planları çerçevesinde 4,2 milyon hektar ormanlık alanda bakım çalışması yapılması, bin 628 maden sahasında 58 bin 50 dekar alanda rehabilitasyon gerçekleştirilmesi ayrıca toplam 360 bin 220 dekar gelir getirici tür ağaçlandırma çalışması yapmayı planladık. Çalışma sürecinde de toplam 15,5 milyon fidanı toprakla buluşturacağız" bilgisini verdi.


-Erozyonla kaybedilen toprak miktarı azaldı

Çölleşme ve erozyonla mücadele çalışmalarının sürdüğünü aktaran Eroğlu, Türkiye'de 1970'li yıllarda erozyonla taşınan toprak miktarının yılda 500 milyon ton olduğunu, yapılan çalışmalarla kaybedilen toprak miktarını yılda 168 milyon tona indirdiklerini belirtti.


Mera ıslahı konusunda da çok ciddi çalışmalar yapıldığına işaret eden Eroğlu, 2012'den bu yana 357 bin dekar mera alanının ıslahının tamamlandığını ve bu yıl 100 bin dekar mera ıslahının gerçekleştirilmesini hedeflediklerini bildirdi.


-Orman yangınıyla mücadele

Orman yangınlarıyla mücadele konusunda destan yazdıklarını ifade eden Eroğlu, şunları kaydetti:


"Orman yangınlarıyla mücadelede Avrupa'da en başarılı ülkeyiz. 2003-2013 arasında yangın başına zarar gören alan ortalama 4,1 hektarken, geçen yıl 1,4 hektar olmuştur. Ayrıca orman yangınlarıyla mücadelede ilk müdahale süresi ortalama 40 dakikayken artırdığımız personel, ekipman ve yaptığımız yatırımlarla süreyi 16 dakikaya indirdik. 2015 hedefimiz ise 15 dakikadır."


 


AA


Geri Dön