19 / 04 / 2024

Veysel Eroğlu: Ormanı işgal etme dönemi sona erdi!

Veysel Eroğlu: Ormanı işgal etme dönemi sona erdi!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ormanlar için tapu hazırlama çalışmalarının gelecek yıl sonunda tamamlanacağını belirterek, Tapusunu aldıktan sonra hiç kimsenin ormana girmesi söz konusu olamaz...




Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ormanlar için tapu hazırlama çalışmalarının gelecek yıl sonunda tamamlanacağını belirterek, "Tapusunu aldıktan sonra hiç kimsenin ormana girmesi söz konusu olamaz. Ormanı işgal etme dönemi sona erdi. Hiç kimse, 'Ormandan yer yakar, ben burayı işgal ederim' sevdasına kapılmasın" dedi.


Sandıklı ilçesinde, belediyeye ait düğün salonunda düzenlenen bayramlaşma törenine katıldıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Eroğlu, ormanların tapuya kavuşturulması amacıyla çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.


 


Şimdiye kadar ormanların yüzde 70'inin tapularını aldıklarını belirten Eroğlu, "31 Aralık 2014 tarihine kadar Orman Genel Müdürümüzden ve Tapu Kadastro Genel Müdürümüzden bütün ormanların tapusunu hazırlamasını istedik. Tapusunu aldıktan sonra hiç kimsenin ormana girmesi söz konusu olamaz. Ormanı işgal etme dönemi sona erdi. Hiç kimse, 'Ormandan yer yakar, ben burayı işgal ederim' sevdasına kapılmasın" ifadelerini kullandı.


Son günlerde yaşanan orman yangınlarıyla ilgili soruyu cevaplayan Eroğlu, ülkede hava sıcaklıklarının arttığına ve günde 10, bazen de 30 yangın çıktığına dikkati çekti.


Orman teşkilatının çok güçlü olduğunu vurgulayan Eroğlu, ileri teknolojiler kullanılarak yangınların çok kısa zamanda söndürüldüğünü anlattı.


Hatay'da çıkan Türkiye'nin son aylardaki en uzun süreli yangınının zor koşullara rağmen 2,5 günde kontrol altına alındığını dile getiren Eroğlu, şöyle devam etti:


"Orada birkaç noktada anlık olarak yangın çıktı. Teşkilatımız gece-gündüz, üstelik sıcak havaya rağmen yangınla mücadele etmeyi sürdürdü. Bütün yangınları söndürdü. Şu anda herhangi bir sıkıntımız yok. Çeşitli yerlerde yangınlar var ama ekiplerimiz cumartesi, pazar, bayram, seyran dinlemiyor. Şu anda 24 saat vazifesinn başındalar. Maalesef bayram yapamıyorlar. Dolayısıyla onlara da teşekkür borcum var. Hatay'daki yangında söndürmekten ziyade köyler varsa yerleşim yerlerini koruma altına alıyoruz. Çünkü orada can ve mal kaybı olabilir. Allah'a şükür oralarda hiç can ve mal kaybı olmadı."


- "Yanan alanlar en geç bir yıl içinde ağaçlandırılıyor"


Eroğlu, Türkiye'de yanan orman alanlarının, Fransa, İspanya, Portekiz, Yunanistan gibi Akdeniz ülkeleriyle kıyaslandığında fazla olmadığını söyledi.Önceki yıllarda 45 dakika olan yangınla mücadele süresini 17 dakikaya indirdikleri bilgisini veren Eroğlu, hedeflerinin 15 dakika olduğunu anlattı.


Kritik bölgelerde, meteoroloji ile irtibat kurarak sıcaklığı yüksek, rüzgarı fazla ve nem muhtevası düşük alanlarda seyyar müdahale ekipleri konuşlandırdıklarını kaydeden Eroğlu, "Bunların çok büyük faydası oluyor. Yangın büyümeden söndürme imkanına sahip oluyoruz. Ayrıca bin 500'den fazla yangın göleti ve havuzu inşa ettik. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, bin günde bin gölet ve sulamasını yapacak. Bu göletlerin yangınla mücadelede çok büyük faydasının olacağını düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.


Yurt içinde insan hareketliliğinin özellikle tatillerde arttığına işaret eden Eroğlu, araçlardan sigara izmariti veya başka yanıcı maddelerin yol kenarlarına atılmaması konusunda vatandaşları uyardı. Piknik yapan kişilerin de duyarlı olmasını isteyen Eroğlu, cam kırıkları ve çöplerin rastgele çevreye bırakılmaması gerektiğini vurguladı.


Yangınlara neden olan kişilerin tespiti halinde önemli cezalar uygulandığını dile getiren Eroğlu, "Vatandaşlarımızın son derece dikkatli olmalarını istiyoruz. Yanan alanlar için ise şöyle bir kanaat var; 'Bunlar birilerine verilmek üzere kasıtlı yakılıyor, otel yapmak için yakılıyor.' Böyle bir şey yok. Yanan alanlar en geç bir yıl içinde ağaçlandırılıyor" diye konuştu.


Daha sonra Dinar ilçesine geçerek vatandaşlarla bayramlaşan Eroğlu'na, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, Orman ve Su İşleri Bakanlığının bölge ve şube müdürleri eşlik etti.


AA


Geri Dön