25 / 04 / 2024

Vialand yurt dışından 4 teklif aldı!

Vialand yurt dışından 4 teklif aldı!

İstanbul, geçen mayıs aynıda ilk büyük temalı eğlence parkı ile tanıştı. Bayraktar ve Gürsoy Grup ortaldığı ile faaliyete geçirilen Vialand, AVM'si ile birlikte yılda 30 milyon ziyaretçi bekliyor...




İstanbul, geçen mayıs aynıda ilk büyük temalı eğlence parkı ile tanıştı. Bayraktar ve Gürsoy Grup ortaldığı ile faaliyete geçirilen Vialand, AVM'si ile birlikte yılda 30 milyon ziyaretçi bekliyor. Açılış günü aralarında Dubai, Riyad gibi kentlerin yer aldığı belediye başkanlarından kendi şehirlerine eğlence merkezi kurmaları için teklif aldıklarım söyleyen Via Properties Yönetim Kurulu Başkam Coşkun Bayraktar, "ikinci etapta yurt dışına açılacağız" dedi. 


Roller Coaster, King Kong, Adalet Kulesi, Çılgın Nehir, Viking gibi 50'den fazla i'ınitesiyle Türkiye'nin ilk temalı eğlence parkı Vialand, iki yıl gibi kısa bir sürede hayata geçti. 


Bayraktar ve Gürsoy Grubu ortaklığının, 1 milyar 150 milyon TL'lik yatırım bedeli ile inşa ettiği Vialand, geçen mayıs sonunda kapılarını ziyaretçilere açtı. Ortaklığın 30 yıllığına işletmesini üstlendiği projede, AVM ile birlikte yılda 30 milyon ziyaretçinin ağırlanması planlanıyor. 

Projenin iki üstlenicisinden biri olan Bayraktar, aslında Türkiye'ye pekçok ilki kazandıran bir grup. Ana işi inşaat olmakla birlikte son dönemde özellikle perakende sahasındaki etkinliği ile tanınıyor. Türkiye'nin en başarılı AVM projelerinden olan Viaport ile dört yıl önce Ekonomist tarafından Yılın Girişimcisi olarak da seçilen Bayraktar Grubu'nun Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Bayraktar ile yeni projelerini ve planlarını konuştuk. 


Vialand açılışında projenin mimarlarından İstanbul Biiyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın da daveti ile dünyanın önemli 10 belediyesinin başkanları da hazır bulunmuş. Bayraktar, aralarında Körfez ülkelerinden gelen belediye başkanlarının da bulunduğu isimlerden dördünden Vialand benzeri proje teklifi aldıklarını söylüyor. Projenin üstlenicisi Via Properties'in Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Bayraktar, bu alanda yol almaya devam edeceklerini söylüyor. 


Bayraktar somlarımıza şu yanıtları verdi: Öncelikle böyle bir temalı park işi nereden çıktı? Belediyenin size getirdiği bir iş miydi, yoksa planlarınızda zaten böyle bir işe girmek var mıydı? 


istanbul'da en eğlenceli adres olma iddiasıyla yola çıktık. Bu proje ile bilinen doğalları da değiştirdik. Biz her işimize bir farklılık katıyoruz. 

Vialand bu düşünceyle ortaya çıkmış bir proje. Eğlence, macera, heyecan, alışveriş, konser, gösteri ve çocuk etkinlikleri gibi birçok olanağı aynı anda sunuyor. Biz bu işi yap-işletdevret modeliyle üstlendik. 


Başbakan açılış için tarihi epey öne çekti. Ve siz de istenen tarihte açtınız Vialand'i. Biraz hızlı olmadı mı? 


Doğru, proje çok hızlı bitti. Ama buradaki şantiyeyi görmeliydiniz. Geçen yıl nisan ayında ilk kazma vuruldu ve bu yıl 29 Mayıs'ta da açıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle, Bayraktar ve Giirsoy Grubu'nun girişimiyle hayata geçirilen Türkiye'nin ilk temalı parkı Vialand, 110 bin metrekare kiralanabilir alanda 115 farklı cephe, 250 mağaza ve 8 bin araçlık otopark ile 20 bin kişilik açık bir gösteri merkezini de bünyesinde barındıran dev bir proje. İnşa sürecinde üç vardiya çalışıldı. Şantiye Birleşmiş Milletler fuaye alanı gibiydi. En az 10 Avrupa ülkesinden kalifiye eleman vardı. 


Neden böyle bir tercih yapıldı? 


600 dönümlük bir alandan söz ediyoruz ve Türkiye'nin en büyük şantiyelerinden biri oldu. Şantiyemizde yaklaşık 5 bin kişi aralıksız çalıştı. Bu çalışanlar arasında yarı yarıya da Avrupalı ülkelerden kalifiye elemanlar yer aldı. Bunun nedeni de bizler için yeni bir proje olması. Dolayısıyla Alman kaynakçı, İtalyan sıvacı ve ressam, İsviçreli vida sıkıcılar burada görev aldı. Burada güvenlik üst düzeyde tutuldu. Oyuncakların kalitesinde hiçbir sıkıntı yaşamak istemedik. En üst düzeyde teknolojik ürünler geldi, resmen uçak teknolojisi gibi hassas bir çalışma süreci oldu. 


Ciddi bir maliyetten de söz ediyoruz. İşin mali boyutu nedir? 


1 milyar 150 milyon TL'lik bir yatırım bütçesi var şu anda. Bu ciddi bir bütçe. Bu yatırım bedelinin yüzde 30'u iki grubun öz kaynaklarından sağlandı. Gerisi ise yurt içindeki bankalardan krediyle sağlandı. Farklı bankalardan alınan 8 yıllık bir kredi imkanı ile hayata geçti. 


Burada yatırım maliyetini ne kadar sürede geri döndüreceksiniz? 


AVM ile birlikte yılda 30 milyon ziyaretçi planlıyoruz. Sadece temapark bölümüne ise yılda 1.5 milyon ziyaretçi gelir diye düşünüyoruz. Bu planlar dahilinde hesaplarımıza göre 12 yılda bir yatırım dönüşü olacak. Disneyland'de 4 milyon civarında ziyaretçi olduğu düşünülürse biz de hedeflediğimiz ziyaretçi sayısıyla dünyanın en iyi beş temaparkı içine girmek istiyoruz. 


İşletmeci olarak nasıl bir strateji izleyeceksiniz? 


İşletmesini biz üstlendik. Zaten çok maliyetli bir iş yapıyorsunuz. Çok teknik ve farklı bir iş, ama yatırımı yaptıktan sonra bu işin bedelini de düşünürseniz işletmeciliğini de siz yapmalısınız. İnşaat sektörüyle büyüyen bir grupsunuz. Tüm enerjinizi bu işe mi verdiniz, yoksa yeni projeler de var mı yolda? 


Devam eden konut ve ofis projelerimizin yanı sıra elimizde sadece bu alanla ilgili projeler de var. Yurt içi bir yana yurt dışında üstelik. Biz şunu gördük ki, eğlence alanında temapark işini çok fazla bilen yok. Bir Bayrak Grubu'nun temelleri 1953 yılında baba Emin Bayraktar'ın Ankara'da kendi girişimleriyle inşaat işlerine girmesiyle atılmış. O zamandan bu yana turizm, AVM, konut ve ofis projeleri üreten grup bugün 10 şirketten oluşuyor. 


5 binin üzerinde bir çalışanı olan grubun beş yılda 3 milyar TL'lik bir yatırım öngördüğünü anlatan Coşkun Bayraktar, Viaport ve Vialand'in ardından 3 büyük projeye daha imza atmak için çalışmalar yürüttüklerini belirtiyor. 1.2 milyar TL'lik bir ciroya sahip olan grubun asıl adını duyurduğu proje ise Kurtköy'de yer alan Viaport. 


Hemen herkesin şüpheyle baktığı Viaport'un yakaladığı başarının arkasında ise Coşkun Bayraktar var. Hiç aralıksız seyahatler yaptığını ve farkılılığı aradığını belirten Bayraktar şunları söylüyor: "Biz farklı ve ilkleri yapmak istiyoruz. oyuncağa 20 milyon Euro yatırıyorsunuz neticede. Ve bu işi yapabilecek çok fazla marka da yok. Dolayısıyla değerlisiniz. Bunu daha Vialand'in açılışında gördük. Açılış günü Kadir Topbaş Bey'in davetlisi olarak bir araya geldiğimiz 10 belediye başkanından bir kısmı kendi şehrinde bizi görmek istediğini söyledi. Burada da gördük ki, böyle bir projeyi hangi ülkeye götürürseniz size kapılarını açar. 


Açılışta teklif aldığınız belediyeler hangileriydi? 


Açılış günü bize aralarında Dubai ve Riyad'ın da olduğu 4-5 teklif geldi. 


Nasıl bakıyorsunuz tekliflere, yakın zamanda bu alanda ikinci bir işi üstlenecek misiniz? 


Bu tekliflerden yola çıkarak bu işi yurt dışında uyarlamak istiyoruz. 

Fakat 2013 yılı bizim için burayı toparlama yılı. O nedenle 2014 yılında gündemimizde olacak bir konu. Burası iyi bir referans noktası olacak. Eğlence belli bir ekonomik doygunluktan sonra geliyor, bu nedenle gideceğiniz yerlerde bu doyum olmalı. 


Türkiye çok hızlı gelişti son yıllarda. Burada olmayanları yapanlar ve fark yaratanlar da bu dönemde daha iyi gelişti. Biz de bunlardan biriyiz. Gezen, gören ve bunu kendi ülkesine yeni formülle sunanlar kazançlı çıktı. Biz de ilkleri yaparak kazandık. En önemli etken bu bence. 

Bir de İstanbul güzel yapılan işe sahip çıkıyor. Çünkü arkada büyük bir nüfus ve ekonomik güç var." 


Sibel Atik/ Ekonomist



Geri Dön