10 / 05 / 2024

VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi 2. kitabında İstanbul'dan 11 yapı!

VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi 2. kitabında İstanbul'dan 11 yapı!

VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi’nin ikinci kitabına seçilenler arasında, İstanbul’dan da 11 yapı yer alıyor...




VitrA ve Türk Serbest Mimarlar Derneği’nin işbirliğiyle gerçekleştirilen VitrA Çağdaş Mimarlık Dizisi’nin ikinci kitabı Turizm ve Rekreasyon Yapıları yayımlandı. Plan ve konumlarıyla dikkat çektikleri, değişik hizmet ve işlevlere sahip oldukları, bulundukları çevrede fark yaratarak malzeme, tasarım ve yapılarıyla yenilikçi bir duruş sergiledikleri için seçilen yapıların arasında, İstanbul’dan Burç Beach I ve II, Esma Sultan Yalısı, Galata A.Ş. Noa Otelleri, Lush Hip Otel, Manzara İstanbul, Point Hotel Barbaros, Sumahan On The Water, The Sofa Hotel, W Hotel ve Akaretler Sıra Evler, Witt İstanbul ile Yeşil Avlu da yer alıyor.


“Turizm ve Rekreasyon Yapıları” başlıklı kitapta; otel, tatil köyü, pansiyon, restoran, kafe, bar, misafirhane, eğlence merkezi, kamp, yol üstü tesisleri gibi 2000 yılı sonrasında inşa edilen turizme yönelik yapılardan oluşan 50 projelik bir seçki yer alıyor. Kitapta yer almaya hak kazanan yapılar arasında Kasr-ı Nehroz, Mogan Doğa Parkı, JW Marriot Ankara, Kaş Marina, Alaçatı Yel Değirmenleri Parkı, Tike Restaurant Bursa gibi son dönemin dikkat çeken önemli yapıları yer alıyor.


Editörlüğünü Banu Binat ve Neslihan Şık’ın yaptığı kitapta, her proje için kendi mimarının yorumu yer alıyor. Tasarımını Zekiye Nazlı’nın yaptığı ve Deniz Güner’in mimari eleştirileriyle katkıda bulunduğu kitapta; sektörü ve yapı türlerini turizmci, mimar ve sosyolog bakış açılarıyla inceleyen değerlendirme yazıları yer alıyor. Sosyolog Doç. Dr. Zafer Yenal, değişen tatil anlayışlarını ve bunun mekansal yansımalarını anlatıyor. Türkiye’deki pek çok turizm yapısının baş kahramanı olan Mimar Tuncay Çavdar, tatil köylerinin ve “her şey dahil sistemi”nin doğuşuna değiniyor. Tavit Köletavitoğlu turizm yatırımlarının gelişiminden bahsederken, Dr. Sedef Doğaner ise akademik bir yaklaşımla yeni otel tasarımlarını etkileyen unsurları aktarıyor.



Geri Dön