26 / 04 / 2024

Vodafone, Türkiye'nin en büyük veri merkezini açtı!

Vodafone, Türkiye'nin en büyük veri merkezini açtı!

Vodafone Türkiye, 80 milyon TL yatırımla İstanbul'da kurduğu yeni veri merkezinin açılışını gerçekleştirdi. 9 bin metrekarelik alana sahip merkez, Türkiye'nin en büyük veri merkezi olma özelliği taşıyor...




Vodafone Türkiye, önemli bir yatırımla kurduğu veri merkezinin açılışını gerçekleştirdi.  "Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü" olarak adlandırılan merkez, 9 bin metre kare toplam alanı ve 3 bin metrekare sistem alanı ile aynı zamanda Türkiye'nin büyük veri merkezi olma özelliği taşıyor.  Açılışa katılan Vodafone Türkiye Teknolojiden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Jorge Fernandes, veri merkezi için 80 milyon TL yatırım yaptıklarını belirterek "Burası sadece bir veri merkezi değil. Bulut bilişim teknolojisi merkezi. Vodafone grubunun 6 ana merkezinden bir tanesi aynı zamanda. Tamamen Türk mühendisleri tarafından en son teknoloji ile tasarlandı. TÜV (Almanya merkezli Teknik Gözetim Kurumu) Green IT sertifikasına sahip ilk Türk veri merkezi özelliği de taşıyor." açıklamalarında bulundu. Fernandes, veri merkezlerinde en son teknolojileri kullanmaları sebebiyle yüzde 30'a yakın bir enerji tasarrufu sağladıklarını sözlerine ekledi. Yeni merkezle birlikte Vodafone'un Türkiye'de 3 büyük şehirde bulunan veri merkezleri sayısı 6'ya, büyüklüğü ise 12 bin metrekareye ulaşmış oldu.

 


GSMH, yüzde 25 ivme kazanabilir

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray ise Türkiye'nin mobil vizyonunu şekillendirme hedefiyle yatırımlarını sürdürdüklerin belirterek "Bu yatırım bizim için önemli bir eşiği temsil ediyor. Sadece bir veri merkezi değil. O yüzden Türkiye Bulut Teknolojileri Üssü dedik. Bizim için ikinci önemli merkez. Birincisi Oksijen'di. Dünyada Vodafone Grubu içinde 6 inovasyon merkezinden biri olarak konumlanmaya layık görüldü." açıklamasında bulundu. Vodafone'un bu tarz bir veri merkezi yatırımını dünyada her ülkede yapmadığını ve Türkiye'nin bu konuda önceliklendirildiğini belirten Timuray, mobil iletişimin ülkelerde ekonomik ve sosyal gelişmiş düzeyini gösteren önemli bir kriter haline gelmiş olduğuna da dikkati çekti. "Mobil penetrasyondaki her yüzde 10'luk artışın bir ülkenin kişi başı gayri safi milli hasılasında yüzde 1,4 oranında bir kaldıraç etkisi yaptığı hesaplanmakta. Hatta bu kaldıraç etkisinin Türkiye'de daha fazla olabileceği, yüzde 1,8 çarpana kadar çıkabileceği tespit edildi" diyen Timuray, ayrıca bulut bilişim sayesinde gayri safi milli hasılanın 2020 yılına kadar yüzde 25 oranında ivme kazanabileceğini kaydetti. Vodafone, Türkiye'deki yeni veri merkezi üzerinden yurtdışındaki başka müşterilerine de hizmet sunmayı planlıyor.


Vodafone, 6 milyar yatırım yapmış olacak

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Vodafone Türkiye'nin 2012 sonuna kadar 5 milyar 319 milyon TL düzeyinde yatırım yaptığını ve veri merkezi ile birlikte bu yıl yapılan yatırımlarla bu tutarın 6 milyar TL'yi bulacağını belirterek, "Biraz daha gayret ederseniz lisans bedelinden fazla yatırım yapmış olacaksınız." dedi. Türkiye'deki mobil iletişim altyapısının oldukça ileri düzeyde olduğuna vurgu yapan Acarer, "İddia ediyorum dünyadaki birçok ülkeden çok daha iyi konumda. Türkiye'deki mobil kapsamının dünyada özellikle kırsal alanda bu kadar etkin olduğu başka bir ülke düşünemiyorum. BTK olarak Türkiye'yi uluslararası veri merkezi ülkesi yapmak istiyoruz. Coğrafi konumumuz ve potansiyelimiz dolayısıyla buna Türkiye'den daha layık bir başka ülke yok." açıklamalarında bulundu. 




Dünya Gazetesi/Sevgi Demirkale


Geri Dön