16 / 04 / 2024

Volkan Bozay: AB uyum politikalarını yakından takip ediyoruz!

Volkan Bozay: AB uyum politikalarını yakından takip ediyoruz!

7. İstanbul Karbon E-Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen “Karbon Yönetimi ve Endüstri” oturumunda önemli açıklamalar yapan TÜRKÇİMENTO CEO’su Volkan Bozay Türk çimento sektörünün uyum süreci çerçevesinde Avrupa Birliği iklim ve çevre politikalarını yakından izlediğini kaydetti.



Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği organizasyonu ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı iş birliği ile gerçekleştirilen 7. İstanbul Karbon E-Zirvesi dijital ortamda yapıldı. “İklim Dirençli Türkiye İçin Yeşil Toparlanma Atık ve Enerji Yönetiminin Rolü” temasıyla gerçekleştirilen etkinlik, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu moderasyonunda yapıldı. 

TÜRKÇİMENTO'nun Altın Sponsorluğu üstlendiği etkinlikte “Karbon Yönetimi ve Endüstri” oturumunda önemli açıklamalar yapan TÜRKÇİMENTO CEO’su Volkan Bozay, çimento sektörünün ülkemizdeki yürürlükte bulunan karbon emisyon mevzuatına tam uyum sağladığını dile getirdi. Volkan Bozay, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Enerji verimliliği konusunda sektörümüzdeki diğer önemli konu da atık ısı geri kazanımıdır. Çimento üretim süreçlerinde oluşan ve fabrika ana bacasından atmosfere atılan sıcak gazların enerjisi, atık ısı geri kazanımı tesisleri sayesinde elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Hali hazırda 16 fabrikadaki 25 hatta 141,5 MW elektrik enerjisi üretiliyor. Bu sayede yaklaşık 500 bin konutun günlük tüketimine denk gelen elektrik ihtiyacını, sadece üretim işleminden çıkan atık ısı ile karşılıyoruz. Bir bu kadar daha yatırım yapma potansiyelimiz var. Türk çimento sektörü 2020 yılında yaklaşık 1,2 milyon ton atıktan toplam enerjisinin %8,5’ini üretti ve yaklaşık 500 bin ton ithal petrokok tasarrufu sağladı. Avrupa Birliği’nde %46 olan atıktan enerji üretim oranına ülkemizin de ulaşması ile karbon emisyonlarımızı daha da düşürmek mümkün olacaktır.”

Çimento sektörünün ömrünü tamamlamış lastikleri fosil yakıt yerine alternatif yakıt olarak kullandığını kaydeden Volkan Bozay, “Bu lastiklerin içerdiği biyokütle sayesinde sera gazı azaltımı gerçekleştiriyoruz. Son 5 yılda ömrünü tamamlamış lastik kullanımı ile 865 bin ton karbondioksitin atmosfere salımını engelledik” diye konuştu.

Volkan Bozay: AB uyum politikalarını yakından takip ediyoruz!

Paris Anlaşması konusuyla da ilgili önemli açıklamalar yapan Bozay şunları söyledi: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2021 yılında yayınlanan İklim Değişikliği ile Mücadele Sonuç Bildirgesi ile temiz üretim teknolojilerine yatırım yapan tesisleri ödüllendiren Emisyon Ticaret Sisteminin hayata geçirileceğini açıkladı. Paris Anlaşması’na taraf olunmasıyla bu sürecin hız kazanacağını düşünüyoruz. Taslak sınırda karbon düzenlemesi mekanizması metnindeki muafiyet maddesi ile ülkemizde ulusal emisyon ticaret sistemi kurulmasına ilişkin değerlendirmeler yeni bir boyut kazandı. AB’ye tam uyumlu ulusal ETS ile AB’ye ödenecek sınırda karbon düzenlemesi mekanizmasından muaf olmak ve bu bedeli yurtiçinde değerlendirmek seçeneği de kamunun gündeminde. AB’ye tam uyumlu emisyon ticaret sisteminde, AB’ye ihraç edilmeyen üretimin de AB’deki gibi yaklaşık 50-60 Euro/ton CO2 bedel ile fiyatlandırılması söz konusu olacak. Bizim gibi enerji yoğun sektörlere ve paydaşlarımıza etkileri çok dikkatlice değerlendirilmeli.” 

Volkan Bozay, TÜRKÇİMENTO’nun 2020sonunda başlattığı “Türk Çimento Sektörü Karbon Yol Haritası” projesi ile neredeyse tüm çimento fabrikalarının sera gazı salım verilerini masaya yatırarak, sektör için yol haritası oluşturacağını da belirtti.

İnşaat malzemelerinde artış şampiyonları!


Geri Dön