23 / 04 / 2024

Yabancı fonlar, Türkiye'deki rotasını öğrenci evlerine çevirdi!

Yabancı fonlar, Türkiye'deki rotasını öğrenci evlerine çevirdi!

Yabancı fonlar, AVM’lerde uzayan geri dönüşler nedeniyle rotayı öğrenci yurtlarına kaydırdı. Üniversitelerde kalan öğrencilerin sadece yüzde 10’unun yurtlarda kalması öğrenci evlerine olan yatırım talebini arttıracağı belirtiliyor.



Gayrimenkulde trendler öğrenci evlerine kayıyor. Bundan 10-15 yıl önce yabancı yatırımcıların Türkiye’de en fazla ilgi gösterdiği alanların başında alışveriş merkezi yatırımları gelirken bu yatırımların yerini öğrenci evleri almaya başladı. Geri dönüş sürelerinin çok kısa olması ve alanda boşluk olması fonların ve yatırımcıların öğrenci evlerine kaymasında etkili oluyor. Nurol GYO Genel Müdür Samim Hatipoğlu, artık alışveriş merkezi alanında yapılacak çok bir şey kalmadığını belirterek, “Bu nedenle öğrenci evleri yeni yatırım alanı olarak öne çıkıyor. Bunu gören kurumsal yatırımcılarda şu anda yatırımlarını bu alana kaydırıyorlar. Geri dönüş sürelerinin 8 ila 10 yıl olması da bu alanı cazip yapıyor. Çünkü geri dönüş süreleri AVM’de 14-15, ofislerde 18, konutta 20 yıl olunca buna doğru bir kayış oldu” dedi.


Hem ihtiyaç olması hem de yatırımcının ilgisinin bir araya gelmesiyle bu alanda çok büyük yatırımlar yapılacağını ifade eden Hatipoğlu, kendilerine öğrenci yurdu talebinin fonlardan geldiğini belirterek, "Biz kendi portföyümüzü tanıtırken, onlar yaptıkları araştırmada bu alanla ilgili bir talep olduğunu söylediler. Bu konuda birden fazla fon bizimle görüşüyor" dedi. Hatipoğlu, öğrenci evleri yatırımlarının sadece İstanbul'u kapsamayacağını, farklı illerde de bu yatırımları yapacaklarını açıkladı. 


"Yurt sektörü çok iyi gidiyor ve alternatif yatırım yapılacak alanlarında başında geliyor" diyen Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı da, öğrenci evlerinin Ortadoğulu fonların ilgi alanına girmeye başladığını aktardı. Yazıcı, büyük grupların bu alanda başlayan yatırımlarının ise yüzde 100 arttığını belirtti. Yeni öğrenci yurtlarının devreye girmesiyle öğrenci evlerinde kalanların oranının yüzde 5'ten 10'a geldiğini söyleyen Yazıcı, "Bu artışa rağmen hala öğrencilerin yüzde 10'u yurtlarda kalıyor" dedi. Aynı potansiyeli yaşlı evlerinde de gördüklerini ancak bunun 5 yıl sonra olacağını öngören Yazıcı, "Yurt ihtiyacı ise açılan üniversitelerle birlikte hızla tırmanıyor. Artış olmasına rağmen hala ihtiyaç var. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde bu ihtiyaç daha yoğun görünüyor. Bu nedenle yurt sektöründe yoğun bir ihtiyaç var" diye konuştu. 


Öğrenci yurtlarının daha çok zincir işletmeler için doğru bir alan olduğuna dikkat çeken Yazıcı, "1-2 tane öğrenci evi yapmakla çok karlı olmayabiliyor. Genç bir nüfusa hitap eden bir iş olduğu için bu işi profesyonelce düşünenler çok karlı bir yatırım aracı. Bir kerelik bir iş değil, zincir olmak isteyenler için cazip" değerlendirmesini yaptı. Üniversitelerle anlaşma, yurdun üniversiteye yakın olmasının yurt yatırımlarında başarı oranlarını arttırdığını ifade eden Yazıcı, ayrıca bu üniversitelerin iyi bir barınma alanlarının olmayışının da öğrencilerin yurtlara kaymasında etkili olduğunu belirtti. Yazıcı, ayrıca ulaşım ve ücretlerin de yurtta kalma oranlarını etkilediğini dile getirdi. 


Dünya/Leyla İlhan



Haber İstiklal Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


AVM'lerde uzayan geri dönüşler yabancı fonların rotalarını öğrenci yurtlarına kaydırmasına neden oldu. Üniversite öğrencilerinin sadece yüzde 10'unun yurtlarda kalması öğrenci evlerine olan yatırım talebini arttırabileceği düşünülüyor. Gayrimenkulde yeni trend öğrenci evleri olacak. Bundan 10-15 yıl önce yabancı yatırımcıların Türkiye'de en fazla ilgi gösterdiği alanların başında alışveriş merkezi yatırımları gelirken bu yatırımların yerini öğrenci evleri almaya başladı. 


İstiklal Gazetesi


Haber Ekonomi Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı


Yabancı fonlar, AVM'lerde uzayan geri dönüşler nedeniyle rotayı öğrenci yurtlarına kaydırdı. 

Üniversitelerde kalan öğrencilerin sadece yüzde ıo'unun yurtlarda kalması öğrenci evlerine olan yatırım talebini arttıracağı belirtiliyor.Gayrimenkulde trendler öğrenci evlerine kayıyor. Bundan 10-15 yıl önce yabancı yatırımcıların Türkiye'de en fazla ilgi gösterdiği alanların başında alışveriş merkezi yatırımları gelirken bu yatırımların yerini öğrenci evleri almaya başladı. Geri dönüş sürelerinin çok kısa olması ve alanda boşluk olması fonların ve yatırımcıların öğrenci evlerine kaymasında etkili oluyor. Nurol GYO Genel Müdür Samim Hatipoğlu, artık alışveriş merkezi alanında yapılacak çok bir şey kalmadığını belirterek, "Bu nedenle öğrenci evleri yeni yatırım alanı olarak öne çıkıyor. 

Bunu gören kurumsal yatırımcılarda şu anda yatırımlarını bu alana kaydırıyorlar. Geri dönüş sürelerinin 8 ila 10 yıl olması da bu alanı cazip yapıyor. Çünkü geri dönüş süreleri AVM'de 14-15, ofislerde 18, konutta 20 yıl olunca buna doğru bir kayış oldu" dedi.


Ekonomi Gazetesi


Geri Dön