24 / 04 / 2024

Yabancılar 1+1 konut tercih ediyor!

Yabancılar 1+1 konut tercih ediyor!

Ocak ayından bu yana doların yükselişini fırsat bilen yabancılar toplu alıma yöneldi. Şubat’ta bir ilk yaşandı ve yabancıların markalı konutlardaki payı yüzde 40’a ulaştı.



Dolardaki yükseliş, yabancı yatırımcıların markalı konutlara olan iştahını açtı. Ocak ayından bu yana yükselen dolar, yabancıyı toplu alım şeklinde yatırıma yöneltince, markalı konutlarda Şubat ayında bir ilk yaşandı. Markalı konut satışındaki payı ortalama yüzde 24 olan yabancılar, Şubat ayında atağa geçerek, paylarını yüzde 40’a kadar ulaştırdı. Neredeyse, satılan her iki konuttan birini yabancılar aldı. 

 

Garanti’nin desteğiyle Reidin.com ve GYODER tarafından hazırlanan emlak endekslerinin 2015 Şubat ayı raporu yayınlandı. Raporda, en dikkat çekici ayrıntı, yabancı yatırımcıların edindikleri konut miktarı oldu. Son 6 ayda satılan konutların ortalama yüzde 24’ünü alan yabancıların, bu yılın başından itibaren alım miktarlarını artırdığı görüldü. Ocak ayında satılan markalı konutların yüzde 31’ini alan yabancı yatırımcılar, Şubat’ta yüzde 40 paya kadar ulaştı. Yani, yabancı yatırımcılar satılan her 100 konutun 40’ını almış oldu. Başka bir deyişle, neredeyse iki konuttan birinin sahibi yabancılar oldu.

 

Dengeler değişiyor

 

Körfez bölgesinden gelen yatırımcıların ilgisini artırması, markalı konutlarda yerli-yabancı dengesini de değiştirdi. Geçtiğimiz günlerde ağırlıklı olarak Esenyurt bölgesinde proje geliştiren Özyurtlar’ın patronu Tamer Özyurt da bu verileri doğrular nitelikte bir açıklama yapmıştı. Özyurt, projelerinde yabancıya satışların yüzde 50 seviyesine kadar geldiğini söylemişti. 

 

Tercihleri 1+1 

Yabancı yatırımcıların tercih ettiği konut tipi ise 1+1’ler oldu. Yabancıların satın aldığı konutların yüzde 42’sini 1+1 daireler, yüzde 36’sını 2+1 daireler, yüzde 20’sini ise 3+1 daireler oluşturdu. Ayrıca yabancılar ortalama büyüklüğü 96 metrekare olan daireleri tercih ediyor. Bu veri, yabancıların daireleri kiraya vermek üzere aldığını da ortaya koyuyor.

 

İstanbul yine lider 

ŞUBAT ayı raporuna göre, Türkiye’de ikinci el konutların fiyatı bir önceki aya göre yüzde 1.12, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16.21 artış gösterdi. En yüksek artış yüzde 19.86 ile İstanbul’da oldu. Yeni konut fiyatları, aylık yüzde 0.39, yıllık bazda ise yüzde 6.19 yükseldi.

 

Bu daha fragman! 

İSTANBUL İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, yabancı yatırımcı akınının olacağını belirterek, “Bu rakamlar işin fragmanı. Konut üreticileri yabancılar için hazırlıklı olacak, kamu da yabancıyı teşvik etmek için bonuslar koyacak. Böylece daha iyi rakamları görebileceğiz” dedi.

 

Toplu alımlar cazip yatırım oldu 

KONUT Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, Şubat ayında yabancıların payındaki yükselişe, toplu satın almalar ve dolardaki yükselişin neden olduğunu söyledi. Çelik, “Döviz kurlarının yükseldiği bu dönemde yabancılar için yatırım yapmak cazip duruma geldi. Ayrıca Şubat ayı toplu alımların yapıldığı bir dönemdi. Ancak, bu dairelerin pazara yeniden geleceğini unutmamak gerekiyor. Proje geliştiricisi için toplu satışlar iyi bir çözüm ancak bir sitenin yaşayabilmesi için de oturacak müşteriyi bulmak gerekiyor” uyarısında bulundu. Çelik, EYG bünyesindeki evdekifırsat.com’da yapılan satışlarda yabancıların yüzde 5-10 arasında olduğunu, Evvel İstanbul projesinde ise yüzde 5 seviyesinde olduğunu söyledi.



Vatan / Meltem Kara


Geri Dön